Sarah Everard és a #nomeansno mozgalom

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Manapság egyre több küzdelem folyik női jogok megszerzéséért, törvények és a vagyoni különbségek eltörléséért. Minden országban és kultúrában másképp jelenik meg a női alak, a nők szerepe. Példaként az arab lányoknak már kiskorukban megszabják, hogyan öltözhetnek, felnőttkorukra pedig már a mozgásukat is korlátozzák. Ettől függetlenül, ami a legnagyobb problémát okozza jelenleg a társadalomban, hogy a nőknek már a saját tiszteletüket is ki kell vívniuk a férfiakkal szemben. Ez pedig alapvető lenne a nemek közötti egyenlőség kialakításához. 2021. év elején nagy port kavart Sarah Everard története, amit világszerte minden nő magáénak érzett ahhoz, hogy felszólaljon.

Ez a tragédia szinte bármelyik nővel előfordulhatott volna, és talán emiatt váltott ki később mozgalmat. 2021. március 3-án Londonban Sarah hazafelé tartott egy barátjától, amikor valaki elrabolta. A családja másnap értesítette a rendőrséget, miután a nő előző éjjel nem ért haza. A holttestét egy héttel később találták meg egy Kent megyei erdőben. A történet attól válik még szörnyűbbé, hogy a feltételezett elkövető egy rendőr volt. A nő halála hatalmas hullámot indított el a TikTok nevű alkalmazáson, ahol egyre több nő meséli el a saját történetét. Vannak, akiket az utcán fütyülnek le, fényes nappal követnek férfiak a metrón, vonaton inzultálják őket. Gondolhatnánk, hogy ebben azonban még erőszakos felindulás nincsen, de egy nőnek, aki egyedül van, hatalmas félelmet jelenthet. Egy férfi számára azonban egy megjegyzés, egy kacsintás ártalmatlan lehet, de előfordulhat, hogy akihez szól, ő a zsebében szorítja a kulcsát az ujjai között, hogy szükség esetén használni tudja védelem gyanánt. Valószínűleg minden nővel előfordult már ez a szituáció. Azonban nem nekik kell keresniük a megoldást erre a problémára. Fiatal korukban minden apa úgy engedte el a lányát otthonról, ha van, aki hazakísérje. Ugyanis ők már akkor tudták, hogy mi történne abban az esetben, ha sötétben, egyedül kellett volna sétálniuk. Ahhoz, hogy ez a „szokás” megváltozzon, nem a nőknek kell egy paprikasprayt vagy más védelmi eszközt hordaniuk, hanem a férfiaknak kell megtanulniuk tisztelni egy nőt, legfőképpen akkor, ha ő nemet mond. Ebben a véleményben értett egyet több száz nő, ami a #nomeansno mozgalom kialakulását eredményezte. Ez az összefogás főként TikTok-on jelent meg, aminek célja, hogy az áldozatok ne érezzék egyedül magukat, illetve hogy tudassák egymással és főként a férfiakkal, hogy nem a nők hibája, ha megerőszakolják vagy kirabolják őket csak azért, mert egy kirívó öltözékben mentek ki az utcára. Egy ruha még nem jelenti azt, hogy engedélyt adnak véleménynyilvánításra vagy egy esetleges testi közeledésre. Sokan egy ilyen helyzetben nem mernek nemet mondani, illetve ha meg is teszik, akkor az nem számít. Ezzel a felfogással pedig lassan már minden nő találkozik. Nem véletlenül nem merünk olyan ruhában az utcára lépni, amely a saját személyiségünket tükrözi, mert tartunk a következményektől. Személyes példaként, 12 évesen egy barátnőmmel hazafelé tartottunk, amikor egy férfi szexuálisan inzultált minket fényes nappal. A rendőrségen jelentették a szüleink az esetet, ahol az első kérdésük az volt, hogy milyen ruhát viseltünk. Ebből a tapasztalatból kiindulva éreztem kicsit magaménak ezt a problémát, ugyanis a világon szinte már minden nőt érint. Egy kimutatásban kiderült, hogy a magyar nők 23%-a szenved el élete során testi bántalmazást. Ez az adat is bizonyítja, hogy hazánk helyzete sem különbözik a britekétől.


Habár változásra van szükség, mégsem a mi feladatunk ezért cselekedni, ugyanis ez a férfiak felelőssége. Ettől függetlenül szükséges emlékeztetnünk egymást, hogy ez a helyzet nem természetes és legfőképpen nem normális. Remélni tudjuk csak, hogy a jövőre nézve a mi lányainknak nem kell megtanítanunk, hogyan védjék magukat és hogy ne féljenek egyedül a sötétben hazafelé tartva.
Ha egy bántalmazás áldozata voltál vagy ismersz olyat, aki volt már ilyen helyzetben, akkor segítséget találsz ezen az oldalon!

forrás: 1