revolut

Miért érdemes Revolut bankkártyát alkalmazni utazásaink során?

+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A 21.században egyre többen tudnak utazni, a kevésbé tehetős emberek is világot láthatnak a fapados járatoknak köszönhetően. A mai felgyorsult világban sokunknak nincs kedve vagy ideje pénzt váltani, így ahol lehet, hajlamosabbak vagyunk bankkártyával fizetni. Ha nem kapunk sms-t a vásárlásról, akkor nem is vagyunk tudatában annak, hogy mennyi volt a kiadás. Gyakran meg sem nézzük, hogy milyen árfolyamon történt a váltás, így nem vesszük észre, hogy mennyi pénzt veszítünk a tranzakción. Érdemes utánajárni olyan lehetőségeknek, amelyeket a pénztárcánk is meghálál majd. Erre kínál megoldást több FinTech, azaz pénzügyi szolgáltatásokat kínáló cég is.

Revolut vs Wise

revolut

Én először a TransferWise-ról hallottam, ami ma már csak Wise néven fut. Később jártam utána annak, hogy a Wise mellett a Revolut is alkalmas külföldi utazások során való fizetésre vagy készpénzfelvételre. Utóbbi sokkal több szolgáltatással kecsegtet a felhasználói számára. Ennél a cégnél lehetőségünk lehet kriptovalutával, illetve részvényekkel kereskedni. Nem gondolom, hogy ez fontos szempont a kettő közötti választás során egy egyetemista számára, de jó ha tudunk róla.

Mindkét cég ingyenes számlavezetést kínál, ezt úgy tehetik meg, hogy nincs saját banképületük, minden online történik. Éppen ezért a számlára való pénzbefizetés csak utalással vagy bankkártyával tehetjük meg.

A devizaátváltás banki középárfolyamon történik, de eltérő költségeket számol fel a két vállalat. Ugyanakkor bármelyik mellett döntünk, jelentős összeget meg tudunk spórolni.

Revolut előnyei

2018 óta működik Magyarországon ez a brit FinTech cég. A gyakoribb külföldi utazások során a Revolut a jobb választás. Leginkább nyaralás alkalmával szokták alkalmazni, de akár hazánkban is fizethetünk vele. Lehet virtuális bankkártyát is kreálni, melynek az az előnye, hogy online vásárlásra tudjuk alkalmazni. Feltöltjük rá a szükséges összeget, így a számlán lévő összegünk biztonságban van. Ez a virtuális bankkártya csupán egyszer használható, minden egyes vásárláshoz újat kell létrehoznunk.

Bankközi kamatlábon tudunk váltani, ami az kamatláb, amin a bankok egymás között intézik a tranzakciókat. Díjmentes a készpénzfelvétel bankautomatából 75.000 forintig, míg a pénzváltásra ugyanez 350.000 forintig igaz, ezen felül 2%-os díjat kell fizetni a Standard csomagban. Hétvégente 0,5%-os díj kerül felszámolásra, hogy elkerülhessék az ingadozásokból fakadó veszteségeket. 140 különböző devizában lehetséges fizetni, mely a Wise 50 devizáját nagymértékben legyőzi.

Manapság az okostelefon folyamatosan a kezünk ügyében van, így igen kézenfekvő egy alkalmazás segítségével menedzselni a pénzügyeinket. A számla ujjlenyomattal vagy PIN-kóddal van védve, és azonnal letilthatjuk a bankkártyánkat, ha az eltűnik. Összességében az mondható el, kifejezetten felhasználóbarát felülete van az applikációnak, kényelmes és gyors megoldást is kínál arra, hogy a deviza átváltásokon a lehető legkevesebb összeget veszítsük. 

Hogyan igényelhetünk Revolut bankkártyát?

Az igénylés menete igen egyszerű és gyors. Az első lépés az applikáció letöltése, ahol személyazonosságot igazoló dokumentummal hitelesíthetjük is a felhasználói fiókunkat, ezt követően már rendelhetünk is egy fizikai bankkártyát. Három számla közül van lehetőségünk választani, a Standard ingyenes, míg van mellette Plus, Premium és Metal csomag is, melyek havidíjasok, ugyanakkor további előnyök járnak velük. Abban az esetben, ha külföldi készpénzfelvételre vagy bankkártyás fizetésre tervezzük használni a bankkártyánkat, akkor elég a Standard csomag. A minimum összeg jelenleg 4000 forint és a fizikai bankkártya szállításának költsége ebből kerül levonásra.

Úgy gondolom, hogy egyetemisták számára bőven elég a legegyszerűbb csomag használata, elvégre még nincs biztos fizetésünk, illetve nem is tudjuk kihasználni a fizetős számlák előnyeit. A Revolut alkalmazása igen egyszerű és kifejezetten kényelmes megoldás, amivel csak nyerni tudunk. 

Érdemes megjegyezni, hogy nem szabad túl sok összeget a számlára töltenünk. Habár 2018-ban EU banki licensz státuszt kapott a Revolut, abban az esetben, ha az angol bank megy csődbe, ahol a cég a pénzünket tárolja, nem kapunk kártérítést. Mivel nem minősíthető hitelintézetnek vagy banknak sem az angol FinTech cég, ezért az Országos Betétbiztosítási Alap sem tud megvédeni minket egy esetleges csőddel szemben. Ezeket szem előtt tartva kell meghoznunk a döntést, hogy igényeljünk-e Revolut bankkártyát.

Felhasznált források:

1, 2, 3, 4

kiemelt kép, belső kép