Rendrakási kisokos

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Talán te is hallottad már, hogy rend a lelke mindennek, igen közhelynek tűnhet, de valljuk be mégis jobb egy rendezett lakásba hazatérni munka után, mint egy kupis lakásba. Egyszer kell csak nekiállni teljesen kitakarítani és rendet rakni, utána már csak szinten tartani kell, ami már egy fokkal könnyebben és gyorsabban fog menni. De hogy is kezdjünk neki a rendrakásnak, milyen fontos szabályokat tartsunk szem előtt? Olvass tovább és megtudhatod.

  • A kevesebb néha több 

Biztos te is megfigyelted már, hogy mennyi olyan felesleges tárgy van a lakásodban, amit már több hónapja nem használtál. Ahhoz, hogy rend legyen a lakásban és ne csak kerülgessük a dolgokat, muszáj szelektálni és megválni a már nem használatos eszközöktől.

  • Tervezd meg a szelektálást!

Tervezd meg, hogy milyen sorrendben fogsz a különböző helyiségekben szelektálni. Készíts egy táblát, ahová felírod ezeket, így a szemed előtt fog lebegni a cél és biztos nem felejted el. A tervezéssel azt is meg tudod akadályozni, hogy ne kapkodj ide-oda. Így nem fog kudarc érni, és nem fogsz felhagyni a szelektálással.

rend

  • Szobáról szobára

A szortírozást lehet és érdemes szobáról szobára, ezen belül is fentről lefelé végezni. Így kisebb az esély arra, hogy valami kimarad.

  •  Kategorizálj!

A KonMari módszer az, amikor nem szobánként, hanem kategóriánként érdemes haladni. Az azonos kategóriába tartozó tárgyakat gyakran külön szobákban tartjuk, így ha szobáról szobára haladunk, akkor ezeknek a tárgyaknak sosem lesz igazi helyük. Ha az összes azonos kategóriába tartozó tárgyat összeszedjük és egyszerre rendszerezzük, akkor átlátható lesz, hogy miből mennyi van és mitől kell megszabadulni. Ilyen kategóriák lehetnek: ruhák, könyvek, papírok, gyógyszerek, Komono (minden olyan egyéb dolog amit nem tudsz hova besorolni), érzelmi értékekkel bíró tárgyak. 

rend

  • Szelektálás, kezdj el megválni a tárgyaktól

Vegyél elő három dobozt, amibe tudsz majd pakolni (megtartom, eladom/eladományozom, kidobom dobozok). Pakold ki a következő kategóriát, ami a sorban jön és nézd át, hogy mi az ami már selejtes/foltos/szakadt, ezek rögtön mehetnék a kidobom dobozba. Amiket gyakran használsz azok mehetnek a megtartom dobozba, és ami még jó állapotú, de már nem használod az mehet az eladom/eladományozom dobozba. 

A konyhában érdemes azt a módszert követni, hogy egy dobozba beletesszük az összes konyhai eszközt. Egy hónapon keresztül mindent, amit használunk, azt rakjuk vissza a konyha szekrénybe. Ami a dobozban maradt az pedig mehet a lomok közé.

Örömelv-módszer: pl a ruha kategóriánál kiválasztunk a ruha halomból egy felsőt és megkérdezzük magunktól, hogy boldogsággal tölt-e el minket. Ha igen, akkor megtartjuk, ha nem, akkor elengedjük. Ennél a módszernél nem számít semmi más csak az, hogy boldogságot okoz-e neked. A boldogságot okozó tárgyak használata közben felmerülő boldogság is boldogság.

  •  Találj helyet a tárgyaknak!

A cél, hogy mindennek meglegyen a helye az otthonunkban. A tárgyaktól való megválás sokkal nehezebb, mint helyet találni ezeknek a kiválasztott, boldogságot hozó tárgyaknak. A kategóriánkénti haladás itt is a segítségedre lesz, hiszen az egy kategóriába tartozó tárgyakat egy helyre is érdemes pakolni. Ha a tárgyak helyének kijelölését kihagyod, akkor vissza fog térni a rendetlenség az otthonodba. A tárolásnál a maximális egyszerűségre törekedjünk. Ha egyszerűsítsük a tárolást, akkor elkerülhetjük a felesleges holmik újbóli felgyülemlését is.

rend

  • Napi 10 percet szánj a szinten tartásra!

Ha azt hiszed, hogy nincs rá időd, akkor állítsd be a telefonod időzítőjét 10 percre, és ess neki. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent fel tudsz kapni és el tudsz pakolni ennyi idő alatt, és máris nem uralkodik el a káosz.

A körülöttünk lévő tárgyak hatással vannak ránk. Boldogabb életet élhetünk, hogyha olyan tárgyak vesznek körül minket, melyek boldogságot okoznak. Ajánlom neked ezeket a könyveket a témában: Marie Kondó – Rend a lelke mindennek, Marie Kondó – A tiszta öröm, Viszkok Fruzsi – Tedd rendbe az életed.

Nektek sikerül megtartani a rendet? 

Források: 1, 2, kiemeltkep

Képek: pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.