rend

Rendkívüli szociális ösztöndíj – milyen esetekben igényelhető?

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az egyetemi évek csak úgy jönnek mennek. Az évek során köttetnek barátságok, új kapcsolatokat alakítunk ki, talán még a szerelem is ránk talál. Viszont ahogy halad az idő előre, és egyre több minden történik velünk, szembe találkozhatunk olyan problémákkal is, amelyekre eddig nem számítottunk, mint például, hogy a szüleink elveszítik a munkahelyüket, ellopják/elhagyjuk a mobiltelefonunkat, vagy legrosszabb esetben haláleset történik a családban. Az ilyen helyzetek önmagukban is megviselik a családot, viszont a PTE lehetőséget teremtett arra, hogy ilyen helyzetben ösztöndíj keretein belül tudja segíteni a hallgatóit. Erről fogtok mai cikkemben bővebben olvasni.

A rendkívüli szociális ösztöndíj egy egyszeri juttatás, mely a hallgató szociális helyzetének váratlan romlása, vagy változása esetén igényelhető. Egyszeri ösztöndíj, másszóval az ösztöndíjat egyszer kapja meg a hallgató, egyösszegben, nem havonta folyósítják, mint például a rendszeres szociális ösztöndíjat.

Milyen esetekben igényelhető, mely dokumentumok szükségesek, és mennyi ösztöndíjra számíthattok?

A szociális helyzet váratlan romlásába, vagy változásába beletartoznak a következők:

  • Gyermekszületés, melynek igazolásához szükség lesz a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatára. Az elnyerhető támogatás összege saját gyermek születése esetén 0-100.000 Ft viszont, ha nem saját gyermek, de a hallgatóval közös háztarásban születik, akkor az elnyerhető ösztöndíj 0-50.000 Ft.
  • Házasságkötés, mely igazolásához szükséges a házassági anyakönyvi kivonat fénymásolata. Az ösztöndíj mértéke 0-50.000 Ft.

rend

  • Munkahely elvesztés esetén, ha a hallgató eltartója 90 napon belül veszíti el a munkahelyét, akkor az ösztöndíj mértéke 0-130.000 Ft viszont, ha valaki más, aki egy lakcímen él a hallgatóval, akkor a támogatás 0-100.000 Ft. Ennek igazolásához szükséges a Munkaügyi Központ által kiállított igazolás, melyből egyértelműen megállapítható, hogy az adott személy szerepel a nyilvántartásukban. 
  • Baleset esetén szükséges a kórházi zárójelentés fénymásolata és/vagy a szakorvosi igazolás fénymásolata. Ha a hallgató eltartóját érte balesetet és emiatt fizetés kiesés történt, csatolni kell a fizetés kiesését igazoló dokumentum fénymásolatát, ilyen igazoló dokumentum lehet például a táppénzes papír. A támogatás mértéke akkor, ha a hallgató szenved balesetet 0-130.000 Ft. Közeli hozzátartozó, vagy eltartó esetén 0-130.000 Ft illetve, ha a hallgató közeli hozzátartozója szenved balesetet, viszont ő nem egy lakcímen él a hallgatóval, akkor a támogatás 0-80.000 Ft.

rend

  • Haláleset esetén szükséges mellékelni a halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát. Ha a hallgatóval egy lakcímen élő közeli hozzátartozója, vagy eltartója halálozott el, akkor a támogatás mértéke 0-167.400 Ft. Ha nem egy lakcímen élő közeli hozzátartozó halálozott el, akkor a támogatás 0-100.000 Ft-ig terjed.
  • Egyéb történés esetén szükséges minden olyan dokumentum, mely alátámasztja, hogy a hallgató egy rendkívüli helyzetbe került. Ilyen esetben a támogatás mértéke a szakbizottságon múlik, és a maximum elnyerhető ösztöndíj 167.400 Ft lehet. Ilyen egyéb eset lehet például a lopás, melynek alátámasztásához szükséges dokumentumok közé tartozik a rendőrségi feljelentést igazoló dokumentum másolata.

Egy félévben hányszor adhatom le a pályázatot?

Az ösztöndíjra a kiírás időtartama alatt többször is pályázhattok.

Hol tudom megpályázni az ösztöndíjat?

Először a Neptun felületén, az Ügyintézés, Kérvények menüpont alatt kell leadnotok a pályázatot, majd onnan ki kell nyomtatni a pályázati kiírásban meghatározott módon, aláírni és a szükséges mellékletekkel, igazolásokkal együtt kell eljuttatnotok a PTE EHÖK Ügyfélszolgálati irodájába.

Mettől meddig van lehetőségem benyújtani a pályázatot?

A pályázatot a szemeszter során bármikor benyújthatjátok egészen a szemeszter végéig. Az eredményről 2-3 héten belül értesítést kapsz, hiszen havonta legalább egy, de inkább két alkalommal születik döntés a beérkezett kérelmek ügyében.

Hova kell elküldenem/ személyesen eljuttatnom a pályázatot?

Postai úton és személyesen is eljuttathatod az EHÖK Ügyfélszolgálatára, melynek címe 7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4. Ha postai úton adod fel a pályázatot, akkor a borítékra írd rá, hogy „Rendkívüli szociális ösztöndíj”.

rend

A Pécsi Tudományegyetem szívén viseli hallgatói sorsát, és minél többféle ösztöndíjlehetőséggel próbálja segíteni őket. Érdemes körülnézni, és mindig figyelni milyen lehetőségeink vannak, hiszen egyetemünk nem csak szociális, hanem teljesítmény alapú ösztöndíjakat is kínál. Ezekről bővebb információt találsz a PTE honlapján. Ha érdekel még több hasonló témájú hasznos, és érdekes cikk, akkor tarts velünk és kövesd Facebook oldalunkat!

Az aktuális pályázati kiírást, egyben az írás forrását itt találod meg.

Képek: Főkép, 123