reki-meki-bufeszak3

Reki – meki, avagy miért ne használd a büfészak kifejezést

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Biztosan hallottad már azt a kifejezést, hogy büfészak. Ha nem jogásznak, orvosnak vagy mérnöknek tanulsz, nagy eséllyel te is megkaptad már. Azokat a szakokat, amiket „könnyen” el lehet végezni gyakran illetik ezzel a gúnynévvel. Azért büfé, mert azt gondolják, hogy azon szak elvégzése után maximum egy büfében fogsz tudni elhelyezkedni a diplomáddal. 

Az, hogy könnyű valami, az relatív. Ha valami neked könnyen megy, az nem azt jelenti, hogy más is simán elvégzi. Egyértelműen elmondható, hogy a legtöbb szak könnyebb egy orvosinál, de nem mindenkinek kell orvosnak tanulnia ahhoz, hogy legyen belőle valaki. Úgy gondolom, hogy az a fontos, hogy egy olyan szakot válasszunk, amiben el tudjuk képzelni a jövőnket, amivel a későbbiekben is szívesen foglalkozunk, legyen ez bármilyen terület.

Rekreációszervezés

A rekreációszervezésre igaz, hogy egy átfogó tudást ad, nem megy bele annyira részletesen mindenbe. Ez részben előny, részben pedig hátrány. Előny, mert ha valakinek vannak elképzelései, tervei a jövőre nézve és szeretne továbbtanulni, a reki egy nagyon jó alapot ad. Betekintést kapunk a sport gazdasági- és szervezési részébe, az edzések, mérkőzések és sportrendezvények háttérmunkálataiba, ezen kívül még az egészség témájában is rengeteg tudással bővülhetünk. Azért a feltételes mód, mert ha valaki csak azért jön erre a szakra, mert szeretne egy könnyen megszerezhető papírt, akkor nagy valószínűséggel nem fogja megtanulni rendesen a tananyagot. Akit viszont annak ellenére is érdekel, hogy például anatómiából nem lesz olyan tudása, mint egy gyógytornásznak, az megfelelően el tudja sajátítani a kapott anyagokat, amivel később tovább tud tanulni. Ha valaki elvégzi ezt a szakot, akkor több lehetőség áll rendelkezésére, ugyanis az alapképzéses oklevéllel az Egészségtudományi Karon, a Természettudományi Karon vagy akár a Közgazdaságtudományi Karon is folytathatja tanulmányait. 

Térjünk vissza azokra az emberekre, akik csak a könnyen megszerezhető papír miatt választják a rekreációszervezést. Ha ismered ezt a szakot, valószínűleg hallottad már, hogy „nem hiába rímel a reki a mekire, úgyis ott kötsz ki diploma után”. Az ilyen „csak a papír miatt jöttem” -emberek miatt jogosan használják a reki-meki és büfészak kifejezést. Viszont a hallgatók többsége azért megy egyetemre, hogy tanuljon valami olyat, amivel később megállja a helyét az életben. Lesz munkája és tudása a munkája elvégzéséhez. A meki egyébként egyetem vagy gimnázium mellett egy nagyon jó pénzszerzési lehetőség, ugyanis diákként egészen magas órabérben lehet ott dolgozni. Nyilván nem lesz életed munkája, vagyis nem kellene, hogy ez legyen az, de szerintem átmenetileg egy gyorskajáldában dolgozni teljesen jó. 

Könnyű, de sok

Mint említettem, az, hogy könnyű e vagy sem, azt nem a mi tisztünk eldönteni… Viszont az biztos, hogy sok. Rekreáción egy félévben 13-15 tárgyunk van. Ez kétszer annyi, mint a más szakokon teljesítendő tárgyak száma. Ezáltal elmondható, hogy ha könnyebbek is a tárgyak, mivel több van, így ugyanolyan nehézséget okoznak a szorgalmi időszak végén és a vizsgaidőszakban.

Idén úgy alakult a másodéves rekis hallgatók szorgalmi időszaka, hogy a tanáraink majdnem mindent beraktak az utolsó 2 hétre (azaz erre és a következő hétre). Mindegyik oktatónk úgy volt vele, hogy nem akarnak minket a vizsgaidőszakban terhelni, lesz más bajunk is, készüljünk az ünnepekre, stb… Ez mind szép és jó, de így annyira sűrű lett a decemberi első két hetünk, hogy minden hétköznapra jut legalább egy zh, kiselőadás, szóbeli felelet, vagy valamilyen határidő a beadandók leadására. Annak érdekében, hogy ilyen helyzetekben ne járjatok úgy, mint én, hogy a kapkodás és a stressz veszi át a hatalmat az életetek fölött, olvassátok el ezt a cikket!  

Online oktatás kontra karácsony

Az online oktatásnak köszönhetően még inkább hajlamosak vagyunk megcsúszni a határidőkkel. Mondván „ez még úgy is ráér” megnézünk egy-két részt a sorozatból, alszunk egyet, takarítunk, játszunk a kisállatunkkal vagy a családunkkal töltjük az időnket. Biztosan kitalálunk valamit, ami fontosabb, mint a jelenlegi helyzetben a tanulás. Ráadásul beköszöntött a karácsonyi készülődések ideje, ilyenkor még inkább nincs kedve az embernek az iskolával foglalkozni. Legalábbis én karácsonyfüggőként így gondolom. Sokkal szívesebben díszítgetem a lakást, készítem a karácsonyi ajándékokat és sütök a nagymamámmal. Viszont az online oktatás alatt is muszáj produktívnak lennünk és megtalálni az egyensúlyt a lustálkodás, a karácsonyra készülés és az iskolai teendők között. Ha segítségre van szükségetek, itt találtok pár tippet!  

Remélem sikerült egy olyan képet mutatnom a rekreációszervezésről – sajnos a többi szakról nem tudok nyilatkozni –, aminek köszönhetően kétszer is meggondoljátok, mielőtt valaki fejéhez vágjátok, hogy „de hát te büfészakra jársz, nem kell annyit tanulnod”!

 

képek forrásai: kiemelt kép, kép1, kép2