tehetseg-pte-regionalis-kozponti-pont-tehetseggondozas-pecsi-egyetemistak

A PTE Központi Regionális Tehetségpont-Tehetséggondozó Iroda bemutatása

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Akik követik magazinunkat, tudhatják, hogy legújabb cikksorozatunkban  a Pécsi Tudományegyetem szervezeteit, egységeit, emellett pedig Pécs városát igyekszünk bemutatni a hozzánk felvételizett, leendő egyetemisták számára. Ebben a cikkben a PTE Központi Regionális Tehetségpontot-Tehetséggondozó Irodát szeretném nektek bemutatni, azt, hogy mivel is foglalkozik, illetve milyen lehetőségekkel segítik a hallgatókat.

Felkerestem dr. Erostyák János Tanár Urat, az iroda vezetőjét, hogy segítsen nekem minél hitelesebben és pontosabban bemutatni, hogy miben is áll a feladata ennek a szervezetnek.

Köszönöm Tanár Úr, hogy elfogadta a felkérést! Elsőre elég összetettnek tűnhet sokaknak az iroda neve, de mi is pontosan ez a szervezet?

dr. Erostyák János: Nem is feltétlenül a „központi” vagy a „regionális szavakat emelném ki a névből, hiszen ezek inkább csak egy helymegjelölést takarnak, hanem sokkal inkább mondanám azt, hogy ez egy tehetséggondozó iroda. Jelenleg hárman dolgozunk az irodában, két kolléganőmmel, Barna Adriannával és Kassai Petronellával igyekszünk ellátni a feladatainkat, kézben tartani és irányítani az összegyetemi tehetségügyeket.

Mik a feladatai a Tehetségpontnak?

dr. Erostyák János: Alapvetően négy nagy csoportot tudnék elkülöníteni:

  1. Ösztöndíjak: Ezek között vannak PTE alapításúak és országosak is. Az egyik ilyen a Kriszbacher Ildikó Tehetségprogram (korábban Ösztöndíj), ami most már kicsit magasabb szintre emelt formában, átalakulva van jelen. Kétszeresére növekszik az ösztöndíj összege is többek között. A másik amit kiemelnék az a Szinapszis program, ami egy hallgató mentor program. Az egyetemisták segítik a középiskolás hallgatókat. Itt nem korrepetálásra, vagy tananyagban való segítségre kell gondolni, hanem bevonják az egyetemi munkába a középiskolásokat. Bejárhatnak egyetemi órákra, laborgyakorlatokra, workshopokon vehetnek részt. Ezek mellett még számos egyéb lehetőség is van, amik közül mind a graduális képzésben részt vevő hallgatók, mind a doktoranduszok tudnak szemezgetni.  Az Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) egy egész országra kiterjedő dolog, ennek az egyetemi összefogása szintén a mi feladatunk, lebonyolításában a Kancelláriával működünk együtt szorosan.
  2. Tanácsadás: Ha valaki – akár oktató, akár hallgató – pályázatot keres, vagy pályázatot kíván beadni, segítséget tudnak kérni tőlünk a pályázat megírásához (min legyen a hangsúly, hogyan épüljön fel, stb.), vagy akár csak egy kapcsolat megkeresésében is igyekszünk közreműködni. A hallgatók személyesen, vagy elektronikus formában kereshetnek meg minket. Pszichológus munkatársunk is van egyébként, az ő személyük változó, a Bölcsészettudományi Kar oktatói, doktoranduszai közül kerülnek ki. Ilyenkor lehetőség van négyszemközti, egyénre szabott beszélgetésre.
  3. Szolgáltatások szervezése: A legkiválóbbak számára szervezünk különböző workshopokat, önfejlesztő programokat, csapatépítő tréningeket – ez utóbbiak sajnos a pandémiás helyzet miatt ebben az évben nem tudtak megvalósulni, de várhatóan 2021. őszén újra indulnak. „Tehetségre hangolva” rendezvényünk egy jó hangulatú, talk-show jellegű beszélgetés szokott lenni a tehetségösztöndíjasaink részvételével. Ezek a programok kifejezetten a tehetségeknek szervezett, innovatív, kreatív lehetőségek.
  4. Támogatás: Támogatjuk az egyetem hálózatait, a Tudományos Diákköröket például. Itt kimondottan adatforgalomról van szó. Informáljuk őket a pályázati lehetőségekről, segítjük a kapcsolattartást a minisztérium felé, az egyetem felé. Hasonló módon, a háttérből segítjük a Szakkollégiumokat is.

Milyen lehetőségek vannak azok számára, akik nem a tudományok terén nyújtanak kiemelkedőt, hanem egyéb területeken, legyen az akár sport, vagy művészetek?

dr. Erostyák János: Nem könnyű kérdés. Az egyetemi kiválóság többnyire a tudományos életre épít, a szakmai kiválóság a magja. Tanulmányi eredmények, versenyeredmények, publikációk, TDK, OTDK, bármi, ami a szakmaiság mellett van, ahhoz kapcsolódik. Azok számára, akik szakmai eredményeik mellett pl. kiváló sport vagy művészeti sikereket érnek el, az Átütő Tehetség Ösztöndíjak vannak fenntartva, viszont itt elég nagy túljelentkezés van, és kevés hallgató tudja elnyerni. Ám egyedi segítségre is van lehetőség, akár tőlünk, vagy az egyes karok oktatóitól.

Ha valaki például a művészetekben  teljesít kiválóan, az a Művészeti Kar oktatóit felkeresve kérhet tippeket, akár tehetséggondozásban, akár valamilyen egyedi ösztöndíj lehetőségének a felkutatásában. Azok a hallgatók, akik nyitottak, és nem félnek segítséget kérni a tanároktól, vagy a munkatársaimtól, azok könnyen megtalálhatják a számításukat ezzel a fajta tehetségükkel is. Teljesen mindegy, hogy egy adott tárgyból jeles, vagy közepes volt-e az illető, mert ha érdeklődő, és az oktatói felé kellő nyitottsággal fordul, akkor nagyon sok lehetőség állhat előtte, minden egyetemi kollégám nagy örömmel segíti a hallgatókat, ez munkánk egyik legfontosabb értelme.