mentorklub_mik_pem

PTE-MIK Mentorklub gólya workshop összefoglaló

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Mentorklubja által november 19-én és november 27-én megrendezésre kerültek az online vizsgafelkészítő gólya workshopok, amelynek apropóján lehetőségem nyílt a csapat tagjaival, Martonné Gyurász Zsuzsa oktatómentorral, Szeledi Ákos és Tóth Balázs mérnökinformatikus, illetve Török Zoltán gépészmérnök önkéntes hallgatókkal beszélgetni az eseményről és általánosságban a mentorklub tevékenységeiről.

A második éve működő kari mentorklub széles feladatkörrel rendelkezik, a csapatot Martonné Gyurász Zsuzsa és Gyurák Gábor oktatómentorok koordinálják, illetve nyolc hallgató és önkéntes mentor segíti a munkájukat. Tevékenységük egyrészt abból áll, hogy együtt dolgoznak a diáktanári pozíciót betöltő munkatársakkal, felmerülő problémák esetén jól kiegészítik egymást és részt vesznek azon hallgatók toborzásában, akiknek szükségük lehet felzárkóztatásra különböző tantárgyakból.

A folyamat vissza is működik, a diáktanárok nagy figyelmet fordítanak a hallgatók képességeire vagy esetleges tanulási nehézségeire, így szükség esetén a mentorklub bevonásával szakszerű segítséget kaphatnak tőlük. A diáktanárok egyébként ebben a félévben 150 hallgatóval foglalkoznak és keményen dolgoznak azért, hogy átsegítsék őket azokon a tanulási helyzeteken, amelyek esetlegesen előkerülhetnek a problémás tantárgyakból. Annak érdekében, hogy ez a folyamat minél jobban működjön, a csapat kapcsolatban van a kar tanáraival, szakképviselőikkel, szükség esetén összehozza a feleket és együtt találják meg a legoptimálisabb megoldást.

Másrészt rendszeresen megrendezésre kerülnek a főleg gólyák életét segítő workshopok, amelyeken tapasztalt hallgatóktól és a kar oktatóitól kaphatnak a diákok választ a kérdéseikre. A legnagyobb bizonytalanságot két sarkalatos téma okozza az elsőévesek körében, az egyik a tantárgyfelvétel a másik pedig a vizsgaidőszak. Idén a Műszaki és Informatikai Karon a vizsgaidőszak december 21-én veszi kezdetét. A vizsgafelkészítő workshop segítséget nyújt a hallgatóknak abban, hogy minél jobb eredménnyel teljesítsék az elkövetkezendő öt hetet. Az esemény fő témakörei a megfelelő időbeosztás kérdése, a csapatban dolgozás előnyei és tanulásmódszertan voltak.

Ezekre a témákra egyébként önálló eseményeket is szervez a mentorklub, a járvány miatt idén ezek is online voltak megtartva, de ettől függetlenül sikerrel zárultak. A csapat ezen felül fontosnak tartja a stresszkezelés kérdését, hallgatói tapasztalatokkal és az oktató mentorok szakértelmével segítik a megmérettetések előtt álló gólyákat. Felmerültek olyan témák, mint például a vizsgajelentkezés, ismétlési és javítási lehetőségek vagy a vizsgák lehetséges forgatókönyvei.

A workshop ismerkedéssel indul, ami olyan játékos formát kap, hogy kicsit oldódjon a hangulat. Tartunk egy bevezetőt, amelyben meghatározzuk azokat a témákat, amire a hallgatók kíváncsiak, majd ezek után egy szabad beszélgetés következik. Az első fél óra, ami ezzel a ráhangolódással telik mindig meghozza azt a nyitottságot és jóhangulatot, amellyel szabadon és nyíltan tudunk beszélgetni.” –Martonné Gyurász Zsuzsa

Az esemény magas részvétellel, rendkívüli érdeklődéssel zajlott le, méghozzá a visszajelzések alapján igen jó eredménnyel. Az első alkalmon 17, a második alkalmon pedig 52 fő teljes idejű résztvevővel. A mentorklub a továbbiakban is figyelemmel kíséri a hozzájuk fordulókat, már az események végén is átbeszélik mi az, amit tudnak hasznosítani, vagy magukkal visznek az együtt töltött órákból. Fontosak a hosszútávú visszajelzések is, ezzel tudnak mind a csapat tagjai, mind a hallgatótársak fejlődni és egy olyan közösséget kialakítani, amelyben bármikor bárki bizalommal fordulhat a másikhoz.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az események nem csak elsőéves hallgatóknak szólnak, sokunknak még tanulmányaink megkezdése után évekkel is merülhetnek fel olyan kérdések, amikkel esetleg nem tudjuk hova fordulhatnánk. Mind angol, mind magyar nyelven tanuló diákok felvethetik a problémákat, információs tanácsadással és személyes problémákkal kapcsolatban is. Az eddigi tapasztalatok alapján a fórumokon résztvevők sokszor kapcsolatban maradnak egymással, megosztják az újonnan tanultakat és élményeiket.

„Alapvetően azt tapasztalom, hogy az emberek ki vannak arra éhezve, hogy valaki egyáltalán meghallgassa őket, valakihez fordulhassanak, ha bármi kérdése felmerül és erre a hallgatók részére mi itt vagyunk.”  –Martonné Gyurász Zsuzsa

A Műszaki és Informatikai Kar mentorklubja az év bármely részén fogadja a hallgatókat bármilyen jellegű kérdéssel. Személyes elérhetőségeiket megtaláljátok a kari honlapon és a klub Facebook oldalán is tudtok tájékozódni. Kövessétek őket és álljatok velük kapcsolatban, az elkövetkezendő eseményekről könnyen értesülhettek az előbb említett felületeken. A soron következő rendezvény, az Elő-szilveszteri vizsgakérdések fórum december 30-án kerül megrendezésre a Teams-en, látogassatok el, garantáltan hasznos információkkal fogtok gazdagodni egy kötetlen jó hangulatú beszélgetés keretein belül.