tarlat_pecsi_egyetemistak_magazinja

Programajánló – Néhány közelmúltban nyílt tárlatot ajánlunk a figyelmetekbe

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A pécsi ősz kiállításokban gazdag, hiszen különböző ígéretes és érdekes tárlatok nyíltak város szerte. Aki épp képzőművészetre vágyik egy-egy zárthelyi dolgozat vagy éppen beadandó írása között, annak kikapcsolódásként lehetősége van az alábbi tárlatok meglátogatására is. – Szubjektív gyűjtésünk következik.

A pécsi Modern Magyar Képtárban (Papnövelde utca) november 4-én nyílt meg a Variációk a színes városhoz – Zománcművészeti kísérletek Bonyhádon 1968-1972 című kiállítás. A zománcképek, a szobrok, a képek vázlatai izgalmas élményt adnak: Lantos Ferenc, Pinczehelyi Sándor, Victor Vasarely, Hopp-Halász Károly alkotásai szintén láthatóak. A zománcképek alapvetően három főbb kategóriába sorolhatók: (1) ahol a formák, a vonalak, a mértani szerkesztettség idézi fel a szerialitás, a lüktetés által a mozgást, (2) ahol az egymáson, kis mértékben elmozdított alakzatok, megszerkesztett szabad formák éreztetik a mozgás folyamatát, (3) és ahol sokkal szabadabban gondolkodtak a zománcművészet lehetőségeiről a művészek (szobrok, vázlatok, tárgyképek). A tárlat 2021. március 28-ig várja a látogatókat.

A Művészetek és Irodalom Háza Játéktermében november 30-ig az Irányvonalak láthatók. A térben Sápi Márton szobrászművész installációi kaptak helyet. A művész munkái ingyenesen megtekinthetők.

A Martyn Ferenc Galériában Bátori Zsolt kiállítása látogatható most egészen december 6-ig, mely a La huerta y la ciudad – A gyümölcsös és a város címet viseli: „Az itt kiállított munka három összefüggő sorozatból áll, amelyek a dél-spanyolországi Murcia város és környéke két karakterisztikus arcát mutatják be.” (Martyn Ferenc Galéria)

Reméljük ellátogattok az említett tárlatok valamelyikére. Ha igen, akkor bátran osszátok meg velünk a cikk alatt kommentben az élményeteket, véleményeteket.

A kiállításokról bővebb információ az alábbi linkeken érhető el:

1. https://www.jpm.hu/kiallitasok/variaciok-a-szines-varoshoz

2. https://www.pmh.hu/galeriak/iranyvonalak-sapi-marton-szobraszmuvesz-installacioi

3.https://martynferenc.pecsigaleriak.hu/programok/la-huerta-y-la-ciudad-a-gyumolcsos-es-a-varos

Főkép: JULIO NERY fotója a Pexels oldaláról