Elég gyakran szembesülök azzal a problémával, hogy egyesek abban a hitben vannak, hogy nagyon jól bírják az alkohol okozta gyötrelmeket, elmennek szórakozni, majd másnap szembesülnek a következményekkel, de akkor már sajnos késő. Igazából innen származik az ötlet, hogy mi lenne, ha kicsit egyszerűbb lenne a másnap és egy két hasznos praktikával kiküszöbölhető lenne a macskajaj.
Nekem egyébként szinte sosem volt hasonló problémám, mert – tudom, hogy nem nagy dicsőség – meglehetősen jól bírom az alkoholt, szóval a húslevesen kívül a többi praktikát igazából nem nagyon tudtam tesztelni.
Az első és leglényegesebb dolog, hogy minél több vízzel töltsük fel szervezetünket, egy szóval a hidratálás.
Mondjuk két feles vagy koktél között érdemes beiktatni egy-egy pohár vizet. Leginkább a szénsavmentes a megfelelő választás.
Egy másik megoldás a C-vitamin.
Tabletta formában is hatásos, de inkább, ha lehet, gyümölcs formátumban ajánlott, mint például a grapefruit, a pomelo, a mandarin, a narancs vagy a kivi.
Ami még sokat segíthet az a turmix vagy más tej alapú italok.
Illetve a turmixra szórt zabpehellyel tovább fokozható a „gyógyító” hatás.
A tej alapú készítmények csökkentik a túlzott alkoholfogyasztás okozta savtúltengést, a zab pedig fokozza a hatást.
Illetve a zab segít feltölteni a vitamintartalékokat.
Felsorakoztathatóak még megoldásként a különböző gyümölcsös és zöldséges alternatívák.
Például a lehetőleg friss hozzávalókból összeállított gyümölcssaláta. A magas C vitamin tartalma révén ártalmatlanítja az italozás következtében keletkezett méreganyagokat, ezen kívül pótolja az ásványi anyagokat és segíti a méregtelenítést.
Valamint a benne található fruktóz hatásos az alkohol lebontásában.
Ezeken felül, ami kiemelten ajánlott a legtöbbek szerint, az a gyömbér.
A gyömbér nem csak megfázásra, de hányinger ellen is jó megoldás.
Leginkább teaként elkészítve ajánlott, mert magában is fogyasztható, de erőteljes csípős íze miatt csak bevállalós vállalkozóknak ajánlott.
Ha pedig nem megfelelő az édes verzió, egyél sósat vagy akár savanyút.
Igen, kicsit furcsán hangozhat, de a pácolt heringet, illetve a csemegeuborkát is ajánlják másnaposságra.
Miért? Mert a kettő együttes alkalmazása pótolja az elektrolitveszteséget, ezen kívül cinkben, szelénben és A vitaminban gazdag. És egy plusz is a javára írható, hogy a cinktartalma miatt bőrszépítő hatása is van.
És mielőtt áttérnénk a különböző gyógyhatású készítményekre, nagyon fontos megemlíteni még egy kategóriát, a leveseket, vagyis leginkább egy levest: a csont vagy húslevest. Az egyik leghatásosabb másnaposság elleni recept. Akkor a leghatásosabb, ha friss alapanyagokból készül és legalább 2-4 óráig fő.
A húsleves tartalmaz fehérjét, húst és vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő zöldségeket, vagyis zellert, sárgarépát, hagymát, karalábét, petrezselymet, melyek tele vannak értékes A- és C-vitaminnal és más antioxidánsokkal. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok pedig támogatják az immunrendszert.
A csirkehúsleves mentálisan és érzelmileg is jó hatással van ránk. A forró leves, mint a házi ízek egyik kulcstényezője segít abban, hogy sokkal jobban érezzük magunkat, nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg és mentálisan is.
És akkor áttérhetünk a különböző készítményekre, amik állítólag megálljt parancsolnak a túlzott alkohol bevitel utáni rosszullétnek.
Amit legelőször ajánlottak, az egy Dm-ben kapható termék, a Party Smart.
Lényegében egy gyógynövénykivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula.
A kapszulában található gyógynövénykivonatok segítik a máj működését.
Ezen kívül tartalmaz még cikóriát, andrográfiszt, amlát, illetve szőlőkivonatot.
„Egy Party Smart kapszula előtte, jobb másnap utána.”
A másik egy új holland fejlesztés, ami állítólag garantálja, hogy nem leszel másnapos.
A Reset After Drink-et Jan van der Lende, a neves holland gyógyszerész hozta létre, akinek 3 gyógyszertára van Hollandiában.
Jan egy régi mítoszból fejlesztette ki a terméket, miszerint alkoholfogyasztás után és alvás előtt nyers tojást kell enni. Felfedezte, hogy mi a tojás aktív összetevője, és hogyan juthat be a testbe elegendő mennyiségben ahhoz, hogy legyőzze a mellékhatást. Azt tapasztalta, hogy a test úgy van felépítve, hogy természetesen kis mennyiségű alkoholt bontson le, mint például a gyümölcslé és egyéb feldolgozott termékekben található kis mennyiség.
Azonban a szervezet nem tudja azonnal elkezdeni az alkohol lebontását egy éjszakai italozás után.
Az alkohol által termelt legkárosabb anyag az acetaldehid. Ebből túl sok leterheli a szervezetet, és lelassítja az alkohol ecetsavvá alakulásának folyamatát. A testnek ecetsavra van szüksége az üzemanyag előállításához, amelyet energiaként használunk.
A glutation és a cisztein kombinációja felgyorsítja a folyamatot, és segít stabil mennyiségű ecetsav létrehozásában a test normális működéséhez.
Ezek a nélkülözhetetlen másnaposság elleni harcosok azok a komponensek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy elegendő energiát teremtsenek a másnaposság legyőzéséhez!
Végeredményben remélem mindenki, aki épp másnaposságra készül, talál majd magának a praktikák közül legalább egyet, ami hatásosnak bizonyul majd, mert én a húslevesen kívül egyiket sem próbáltam még, szóval sok szerencsét kívánok minden bulizónak a sikeres másnaphoz.
Képek forrása: kiemelt, 1.kép, 2.kép, 3.kép, 4.kép, 5.kép, 6.kép
Forrás: Reset Drink