https://pemonline.hu/?p=34302&preview=true

Pénzrablás Koreában -Azonos történet új helyszínen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
9
+1
1
+1
0
+1
0

 

Ciao Bella újratöltve

Mint sokan tudjuk, 2021 decemberében öt évad után véget ért a Nagy Pénzrablás nevű sorozat. Úgy gondolom, hogy a kritikák ellenére méltó lezárást kapott, lényegében mindenki boldog és gazdag volt a végén.  Ahogy a sorozatok többségénél, itt is rengeteg rajongó volt szomorú, hiszen egy lebilincselő történet befejezését nehéz feldolgozni.

Most viszont új köntösben visszatér a a Netflix egyik legsikeresebb sorozata: Június 24-én pénteken megjelent a 6 epizódos Nagy Pénzrablás Korea, amely az eredeti cselekményt dolgozza fel.

A cselekmény

A történet kiindulópontja Észak és Dél Korea egyesülése, ami számos változást idéz elő. A tőke, az áru és az emberek szabad mozgása a 2 ország között gazdasági növekedést eredményez. Mindez szép és jó, azonban az átlagemberek ebből semmit nem éreznek meg, sőt, még inkább nélkülözniük kell a gazdagok kapzsisága miatt.

Vajon tartható-e az unió két teljesen különböző politikai berendezkedésű ország között? Meddig fajul a gazdasági és társadalmi ellentét az emberek között? Vajon van-e bármilyen “jogalapja” a vagyonosok pénzének elvétele majd újraelosztása között?

A Koreai Állami Pénzverdét elfoglalják a kilétüket fel nem fedő rablók és túszul ejtik az ott dolgozókat és egy éppen tanulmányi látogatást tervező iskolacsoportot. A rendőrség keze meg van kötve, ugyanis betörni nem tudnak az épületbe, így kénytelenek a bankrablók vezetőjével, a Professzorral tárgyalni az emberek biztonsága érdekében.

pénz

Szereplők

A sorozat szereposztása hagyományosan követi a spanyol változatét. A Narrátor szerepét Tokió tölti be, aki exkatonaként bátor és mindenre elszánt, nem riad vissza semmilyen veszélytől. A rablás atyja, a Professzor, aki higgadtságával és zsenialitásával képes megszervezni az évszázad rablását.
Kedvencem, Nairobi a pénzhamisítás koronázatlan királynője, aki rafináltsága ellenére emberségesen bánik a túszokkal. Berlin sem árulja el spanyol “testvérét”, ugyanazzal a szemtelen manipulációjával keríti hatalmába az embereket. Emellett ebben a sorozatban is jelen van Rio, aki hackerként teremti meg a csapat technikai erőfölényét. Nem szabad a legendás apa-fia duóról (Moszkva és Denver), illetve a mackótestű testvérpárról (Helsinki és Oslo) sem elfeledkezni.

A rendőrség részéről Woojin vezeti a tárgyalásokat a Professzorral, amelyhez  nagy türelemre van szüksége. Személyiségét tekintve hűen tükrözi Rachel Murillo karakterét. Egy negyven év körüli sikeres nő, aki  elismert a munkájában. Férjével elváltak, és jelenleg harcolnia kell azért, hogy láthassa a kislányát. Bár erős és határozott nő, vágyik a szerelemre.
Emellett Woojin azt sem tudja, hogy a randipartnere maga a rablás megszervezője.

pénz

Kritika

Őszintén szólva többet vártam ettől a sorozattól. Annak ellenére, hogy jól ki lehetett volna emelni a 2 Korea közti egyesülést, lényegében ez a tény nem bír akkora relevanciával. Habár több jelenetben is megjelenik a 2 Korea közti ellentét ábrázolása, nem derül ki pontosan, hogy melyik országnak mi a célja.

A cselekmény kísértetiesen követi az eredeti történetet, szinte az összes jelenet megegyezik a 2 sorozatban. Míg az eredeti történetben pontos képet kapunk a karakterek hátteréről és a rablás céljáról, a feldolgozásban már csak feltételezhetünk (és esetleg korábbi tapasztalatainkra támaszkodhatunk) a szereplők motivációiról.

Az spanyol rablás alapján én arra következtettem, hogy elsősorban figyelemfelhívás a Professzor célja. Hogy miért? Itt is megfigyelhetjük, hogy ez a férfi nemcsak páratlan zsenialitással és logikával, hanem embert próbáló nyugodtsággal rendelkezik. Mindig egy lépéssel a rendőrség előtt jár és minden eshetőségre felkészül. Azonban számára  sokkal fontosabb érték a tisztesség és az igazságosság, mint a haszonszerzés.

De vajon beszélhetünk igazságosságról olyan személyekről, akik másokat túszul ejtve és munkára kényszerítve akarják elérni a céljaikat? Persze ott van az a nézőpont, hogy a túszokkal „emberségesen” bántak, de véleményem szerint ez a tény nem változtat azon, hogy a saját elképzeléseiket másokat felhasználva akarják megvalósítani.

pénz

A Nagy Pénzrablás Korea utolsó része befejezetlenül zárult, így feltehetően várható folytatás.

Személy szerint jobban örültem volna, ha egy kicsit más megközelítésből ismerhettem volna meg a cselekményt, de bízom benne, hogy ér még meglepetés.

Nektek hogy tetszett a koreai változat?

Képek forrása: Kiemelt kép1 kép2 kép3