irodalom

PécsLIT Fesztivál 2022 – Hat nap irodalom szeptemberben

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bár a nyár és a vele járó szabadság véget ért, ősszel is ígéretes kulturális programok közül válogathatunk. A könyvmolyok legnagyobb örömére szeptember végén ismét megrendezik a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Ha addig is szeretnétek részt venni néhány könyvbemutatón és kulturális programon, akkor mindenképpen látogassatok el a PécsLIT Fesztiválra! Hat nap irodalom vár rátok Pécs városában, szeptember 12. és 17. között. Az alábbiakban szemezgetünk a közel 50 programot felvonultató eseménysorozat kínálatából.

Idén már másodjára rendezik meg Pécs irodalmi fesztiválját

A PécsLIT Fesztivál idén már második alkalommal várja sokszínű programokkal a könyvek és az olvasás szerelmeseit. 2021 szeptemberében hagyományteremtő céllal indították útjára a hat napos irodalmi fesztivált, amelyet ezúttal is közösen szervez a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat. A programsorozat megvalósulását Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Nemzeti Kulturális Alap és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. támogatja.

irodalom

Az eseménysorozat megnyitójára 2022. szeptember 12-én 11 órakor kerül sor a Tudásközpont konferenciatermében. A legtöbb program ingyenes látogatható, azonban néhány rendezvény előzetes regisztrációhoz vagy jegyvásárláshoz kötött. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a fesztivál honlapjára, ahol letölthetitek a részletes programot tartalmazó leporellót. Ha pedig nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, csatlakozzatok a Facebook-eseményhez is!

Megemlékezések a magyar irodalom fontos évfordulóiról

Szeptember 12-én a fesztivál részvevői megünnepelhetik Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulóját. A Kossuth-díjas magyar költőről 16 órakor emlékeznek meg a Tudásközpontban, ahol felolvasást tartanak a verseiből és egyéb alkotásaiból. Csütörtökön pedig ugyanitt, ugyanebben az időpontban emlékezik Kukorelly Endre, Ágoston Zoltán és Frank Ildikó a 100 éve született magyar írónőre és pszichológusra, Polcz Alaine-re.

fesztivál

Sokszínű könyvbemutatók és közönségtalálkozók

A PécsLIT Fesztiválon elsősorban magyar szerzőkkel találkozhatunk, de az eseményen részt vesz a nemzetközi irodalom néhány képviselője is. Rike Reiniger német drámaíró Neve: Sophie Scholl című monodrámájáról fog beszélni kedd este, a Művészetek és Irodalom Házában. A darabot meg is nézhetjük a közönségtalálkozó zárásaként. Szerda délután bemutatják a Nem beszélek a tengerről című, magyar nyelven megjelenő, spanyol versantológiát. Csütörtökön pedig a fesztivál vendége lesz Primož Repar szlovén költő-író és műfordító is. A fesztiválon többek között Závada Pál, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, Szálinger Balázs, valamint a Pécsi Tudományegyetem klasszikus magyar irodalom tanszéke is bemutatja legújabb köteteit.

PécsLIT

Kiállításmegnyitók és zenés irodalmi est

Ha különleges élményre vágytok, akkor a könyvbemutatók és az író-olvasó találkozók mellett érdemes részt venni például a fesztivál kiállításain és zenés irodalmi estjén is. Hétfőn 19:30-tól Szabó T. Anna és Dés András tart Teszteljük a gravitációt! címmel közös zenés irodalmi estet a Tudásközpontban. A József Attila-díjas költő nemcsak felolvas verseiből, hanem azok hátteréről is mesél, ütőhangszeres zenekísérettel. Szerdán nyílik meg „Az első szó” kiállítás a Művészetek és Irodalom Házában, ahol megtekinthetünk egy válogatást a „La bella Varsovia” kiadó öt verseskötetének alkotásaiból és a borítóján látható illusztrációkból. Pénteken pedig bemutatják Illés Emma fotóművész Mecsek vonalai című fotósorozatát. 

Gyerekprogramok, avagy irány a mesék varázslatos világa!

A PécsLIT Fesztivál szervezői gondolnak a legkisebbekre is, mert minden napra készülnek egy-két gyerekprogrammal. Szeptember 13-án, a rendezvény második délelőttjén komplex mesefoglalkozáson vehetnek részt a gyerekek az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárban. A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetője, Bajzáth Mária élményalapú programján megismerhetik a magyar népi kultúrát és elmerülhetnek a mesék varázslatos világában. Író-olvasó találkozók: szerdán Bosnyák Viktóriával, csütörtökön Nyulász Péterrel és Finy Petrával, szombaton pedig Czernák Eszterrel találkozhatnak a fiatal olvasók. Mindemellett kézműves foglalkozás és interaktív felolvasás is várja a gyerekeket.

Remélem, találtatok kedvetekre való programot, és ti is ellátogattok Pécs legnagyobb irodalmi rendezvényére. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy mit ajánlunk nektek a kötelező olvasmányok közül, akkor ne hagyjátok ki ezt a cikkünket! Legújabb könyvértékelésünket pedig ide kattintva olvashatjátok.

Ti részt vesztek idén a PécsLIT Fesztiválon?

Ha igen, mindenképp írjátok meg nekünk az élményeiteket és a tapasztalataitokat!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

1 thought on “PécsLIT Fesztivál 2022 – Hat nap irodalom szeptemberben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük