Hat nap irodalom vár ránk szeptemberben! – PécsLIT Fesztivál 2023 programajánló

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Beköszöntött az ősz, és közeleg az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénye, a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is. Ha előtte még szeretnétek részt venni egy színvonalas vidéki kulturális eseményen, akkor szeretném a figyelmetekbe ajánlani a PécsLIT Fesztivált. A hat napos irodalmi rendezvénysorozat 2023. szeptember 11. és 16. között vár rátok közel 50 programlehetőséggel. Az alábbiakban a PécsLIT Fesztivál könyvbemutatói, kerekasztal-beszélgetései és egyéb kísérőprogramjai közül szemezgetünk.

Már harmadjára vár ránk hat nap irodalom Pécs városában!

A PécsLIT Fesztivált hagyományteremtő céllal indította el a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat 2021 szeptemberében. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így idén már harmadik alkalommal várják sokszínű programkínálattal a könyvek és az olvasás szerelmeseit. A legtöbb irodalmi rendezvény a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtáraiban, a Művészetek és Irodalom Házában, valamint a Tudásközpontban kapott helyet. Emellett bizonyos programok a Civil Közösségek Házában, a Pécsi Horvát Színházban, a Pécsi Zsidó Hitközségben, illetve a Szabadkikötőben kerülnek megszervezésre.

fesztivál

A PécsLIT rendezvényeinek többsége ingyenesen látogatható, de néhány jegyvásárláshoz vagy előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információkért keressétek fel a fesztivál honlapját, ahonnan letölthetitek a teljes programlistát! Ha nem szeretnétek lemaradni a legfrissebb hírekről, akkor csatlakozzatok a Facebook-eseményhez is!

Külföldi vendégek és a magyar irodalom elismert képviselői

A Goethe Intézet közreműködésével Pécsre látogat Kai Hensel német író és forgatókönyvíró, akinek a Fátyol című színdarabját kedd este bemutatják a Művészetek és Irodalom Házában. A fesztivál utolsóelőtti napján, pénteken pedig megismerkedhettek a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidens szerzőjével, az argentin Emilio Naónnal a Belvárosi Fiókkönyvtárban. A külföldi vendégek mellett a magyar irodalom számos népszerű és elismert képviselője szintén részt vesz a PécsLIT-en. Többek között Grecsó Krisztiánnal, Krusovszky Dénessel, Nyári Krisztiánnal, Moskát Anitával, Tompa Andreával és Szeifert Natáliával is találkozhattok a fesztiválon.

LIT

Sokszínű könyvbemutatók és a Petőfi-életmű újraértelmezése

A PécsLIT Fesztivál mindegyik napján sokszínű könyvbemutatók közül választhatnak az érdeklődők. Hétfőn megismerkedhettek Závada Péter A muréna mozgása és Turi Tímea Egyszerre egy beszéljen című verseskötetével. Kedden a Jelenkor folyóirat szeptemberi lapszámáé a főszerep, amely kísérletet tesz Petőfi Sándor életművének újszerű értelmezésére, valamint a metálzene történetéről is hallhattok a Stay Brutal! könyvbemutatóján. Szerdán felfedezhetitek Moskát Anita A hazugság tézisei című könyvének szürrealista világát és Kiss Georgina Sötét évszak című debütáló verseskötetét.

PécsLIT

Csütörtökön bemutatják Haász János Apám óriás lesz című novellagyűjteményét, a nyolcvanéves Oravecz Imre A megfelelő nap című verseskötetét, illetve Tompa Andrea legújabb világháborús fejlődésregényét. Pénteken megismerhetitek Fehér Renátó Torkolatcsönd című verseskötetét és Krusovszky Dénes második regényét, amely egy különös kisvárosi nyomozásra invitálja az olvasókat. Végül szombaton vár ránk Peer Krisztián verseskötete, Puskás Panni női sorsokat bemutató első regénye, valamint Grecsó Krisztián apaságról szóló novelláiról is hallhatunk.

Pénteken fókuszban a latin-amerikai irodalom helyzete Magyarországon

A könyvbemutatók mellett néhány izgalmasnak ígérkező beszélgetésre is sor kerül, amely a latin-amerikai irodalom magyarországi helyzetével foglalkozik. Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő és hispanista, illetve Bense Mónika műfordító és tanár Miklós Laurával, a Sonora mikrokiadó társalapítójával beszélgetnek arról, hogyan változott a kritikusok, a fordítók és a kapuőrök szerepe az irodalomban a kétezres évek után. Ezt követően pedig betekintést nyerhetünk a Mikrofikciók blog és a Sonora mikrokiadó működésébe.

Interaktív gyermekprogramok, irodalmi séta és retro könyvvásár

A könyvbemutatókon és az irodalmi beszélgetéseken túl interaktív gyermekprogramokkal, egy irodalmi sétával és retro könyvvásárral is készülnek a PécsLIT Fesztivál szervezői. A legfiatalabb olvasók találkozhatnak például Varró Dániellel, Tamás Évával és Bogárdi Alízzal, akik játékos könyvbemutatót és zenés foglalkozásokat tartanak. Szombat délelőtt részt vehettek a Litera-túra nevű irodalmi sétán Pécs belvárosában, délután pedig a Retro Könyvvásár kínálatából válogathattok a Belvárosi Fiókkönyvtár udvarán.

Bízom benne, hogy találtatok kedvetekre valót a 2023-as PécsLIT Fesztivál programjai között. Ha szívesen olvasnátok még irodalmi témájú cikkeket, akkor ide kattintva megtaláljátok a legfrissebb könyvajánlóinkat, valamint megismerkedhettek néhány feledésbe merült magyar írónővel.

Ti részt vesztek idén a PécsLIT Fesztiválon?

Ha igen, akkor bátran osszátok meg velünk az élményeiteket!

Képek forrása: PécsLIT Fesztivál Facebook-oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük