junius_programok_pecs

Pécsi kulturális programok júniusban

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Még javában tart a vizsgaidőszak, de lassan belindul a nyár, ugyanis a szép idő hatására elkezdett kicsit jobban nyüzsögnyi a város. Nemcsak a város, de az emberek is. A cikkben olyan pécsi kulturális programokat ajánlunk a figyelmetekbe, melyeket a tanulástól fel-fel állva iktathattok be a napirendetekbe. Lássuk a tippeket!

 

Júniusi programok – színház – Pécsi Nemzeti Színház

 

Már szerencsére tárt karokkal várják a színházak a védettségi igazolvánnyal rendelkező színházkedvelő közönséget. S nincs másképpen a pécsi játszóhelyek többsége sem. A Pécsi Nemzeti Színház júniusi műsornaptára izgalmas előadásokkal jelentkezik. A miniszter félrelép, A padlás, A balfácánt vacsorára előadások is megtekinthetők a nagyszínház, vagy a kamaraszínház színpadán. A padlás kultikus darab, sokan, főként az én korosztályomból leginkább a gyerekkoruk egyik meghatározó darabjaként ismerhetik, függetlenül attól, hol és milyen adaptációban volt szerencséjük megtekinteni. 

Janus Egyetemi Színház

Az egyetemi színpad június elsején a Philoktétész című előadással jelentkezik, aztán június 21-én a Kezembe temetem forró arcomat lesz műsoron. A Philoktétész Szophoklész klasszikusi aktuális áthallásokkal. A rendezője Zakariás Máté.  A Kezembe temetem forró arcomat pedig egy dokumentumjáték. Június hónapjában 23-án, továbbá 24-én és 25-én is lesznek előadások. 23-án Az arab éjszaka című előadást tűzték műsorra, amit Tárnoki Márk rendezett. A JESZ egyébként hangulatos közegben helyezkedik el a Zsolnay Kulturális Negyed szívében, érdemes este ellátogatnotok oda egy előadásra, illetve egy sétát is tenni. Az előadások megtekintése ingyenes, ellenben előzetesen email-ben kell jelezni a részvételi szándékotokat. Fontos kiemelni, mely információkat a színház a saját honlapján szintén megjelenít, hogy valamennyi előadás „védettségi igazolvánnyal látogatható, a gimnazista korosztályvédettséggel rendelkező felnőtt kíséretében nyerhet bebocsátást a színházba” (JESZ). 

 

Kiállítások

Rendszeresen szoktunk nektek kiállításokat ajánlani, és most kicsit ismételni fogom az előző cikkemben említett fontos tárlatokat, de ki is egészítem az ott írtakat. A júniusi kulturális programajánlókból természetesen egyáltalán nem hiányozhatnak a kiállítások sem. Szerencsére van miből szemlézni. Az M21 jelentketett az Országos Kerámia Biennáléval, a kiállítás május 22-én nyílt meg. Szintén az M21 Galéria nyitotta meg a Plakátok/Posters 7X75 – 75 éves grafikusművészet kiállítása című tárlatot. A Zsolnay negyedben járva könnyen meg tudjátok közelíteni az említett galériát.

A NEM MOST MOST – Juhász Villő PTE MK festőművész szakos hallgató önálló kiállítása június 2-án nyílik meg és június 20-ig látogatható a Kemence Galériában. Figurális alkotásaiban a festő elsődlegesen az emberi viselkedések és a testbeszéd megnyilvánulásának témájával foglalkozik. Izgalmasan hangzik, ugye? Ha nektek is felkeltette érdeklődéseteket a művész alkotásainak sokasága, akkor mindenképpen látogassatok el tehát a Kemence Galériában, amit szintén a Zsolnay Kulturális Negyedben találtok majd meg.

juniusi_progamok_pécs

Szabadtéri programok

A szabadtéri programok már a tavasz beköszöntével népszerűek voltak, de most, hogy a június is elstartol, így végképp. Erről is írtunk már korábban, hogy milyen kiránduló helyeket érdemes meglátogatnotok Pécs és a város közvetlen vonzáskörzetében. Ezekre most nem is térnék ki bővebben, ellenben az állatkertet még sosem emlegettem, pedig az is kikapcsolódási lehetőséget tud biztosítani kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az állatkert egy jó fél napos program tud lenni, hiszen körülbelül olyan 2,5 – 3 óra alatt lehet körbe tekinteni, de azért ha az időjárás és a kedv engedi, akkor nyugodtan szánjatok rá több időd.

Színházi programokban, valamint múzeumi élményekben bővelkedni fog tehát a június. Ne feledjétek, hogy néha jó a sok-sok jegyzet felől felállni és egy-egy kikapcsolódást nyújtó eseményen részt venni.  A galériák ígéretes tárlatokkal várnak benneteket, a színházak szintúgy. Ragadjátok meg a lehetőségeket és hosszú idő után, ha már rendelkeztek védettségi igazolvánnyal és úgy ítélitek, akkor használjátok ki az alkalmakat a személyes kulturális élmény gyűjtésére. Személyes tapasztalatom, hogy a pandémia alatti korlátozások alkalmával folyamatos hiányérzettel küzdöttem, hiszen egyik online színházi előadás, vagy éppen online kiállítás megnyitó sem tudta azt az élményt szolgáltatni, amihez korábban rendszeresen, akár napi szinten szokva voltam. Most viszont újra nyit a város, az ország és a kedvenc művészeti tereink… Kellemes kikapcsolódást kívánunk nektek júniusban is!

 

 

 

Források:

Kemence Galéria – kiállítás információk

Pécsi Nemzeti Színház, júniusi műsornaptár, információk

Janus Egyetemi Színház honlapja, műsornaptár, aktuális információk

kép: 1