Pécs templomai 1.rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Pécs a „kultúra városa”. Szinte mindnyájunknak ismerős ez a mondat. Dél-Dunántúl központja, Baranya megye székhelye, és az ország ötödik legnagyobb városa. Németül: Fünfkirchen, azaz „öt templom”, de elgondolkodtatok-e már azon, hogy miért pont öt templom? És azt vajon tudtátok, hogy Pécs városának területén több, mint 40 templom található? Egészen pontosan 43?! Ti tudjátok melyik ez a 43? Láttátok, ismeritek már az összes eldugott zugát Pécsnek? Most meglátjuk! Bemutatunk nektek első körben 9 olyan templomot, ami mellett már biztosan elsétáltatok. Na de nézzünk pár infót a templomokról általában!

A templom egy olyan épület, amiben különböző istentiszteleteket tartanak, vallástól függően. Egyes templomokhoz más elnevezés is tartozik, ilyen például a bazilika, kápolna, vagy a székesegyház is. Amióta az emberiség létezik, azóta jelen van a vallás is. Az ókorban, a templomokban, vagy az előttük felállított oltárokon mutatták be áldozataikat az isteneknek. Ahogy időszámításunkban egyre előrébb haladunk, és megjelentek a különböző korszakok is, a templomok építészete is igazodott ehhez, hiszen ahány új kor, annyi új építészeti stílus is megjelent. Pécsett szinte minden stílus megtalálható, ezért is olyan sokszínű ez a vidék. El is kezdeném nektek bemutatni nagyon röviden, az első kilencet amit hoztam, első körben.

  1. Gyertyaszentelő Boldogasszony Templom, 

Dzsámi, Belváros

7621, Pécs, Hunyadi János u. 4 

Úgy gondoltam azzal kezdem, ami szerintem a legtöbb ember számára ismerős lehet, hiszen ez van talán a legközpontibb helyen. Amit tudni kell róla, hogy a 16. században épült, és már műemléki védelem alatt áll. Amit talán te sem tudtál róla, hogy egész évben tartanak itt esküvőket, szóval, ha esetleg közeleg a nagynap, itt egy lehetséges opció.  A bemutatásra kerülő templomok közel 99%-ában is fennáll ez a lehetőség.

2. Irgalmasok temploma

Szent Sebestyén vértanú temploma

7621, Pécs Széchényi tér 5

A következő is talán ismerős számotokra, hiszen ő is közvetlenül a Széchenyi téren található, ami Pécs egyik legforgalmasabb részei közé tartozik. A 18. században épült, 2010-ben felújították, és ez a templom is műemléki védelem alatt áll. Érdekesség: a helyi Angster gyárban készült a templom orgonája. 

3. Miasszonyunk-Zárdatemplom

7621, Pécs, Szent István tér 8

A 18. században épült, Scitovszky János püspök javaslatára. Ezért az ő címere látható az épület oromzatán. Stílusa barokk. Műemléki védelem alatt áll.

4. Szent Péter és Pál apostolok Székesegyház és Bazilika

7621, Pécs, Dóm tér 1

A 11. században épült, felújítva utoljára 1968-ban volt. Nyitvatartása függ a rendezvényektől, szertartásoktól. Érdekesség, hogy az orgonája Angster József 100. munkája.

5. Pécsi Evangélikus egyházközség temploma

7621, Pécs, Dischka Győző u. 6

1874-ben épült, tornya nincs, a bejárat felett 3 ívelt ablak található. Stílusa: kora eklektikus, Baldauf János tervei alapján készült. 

6. Pécsi Nagyzsinagóga

7621, Pécs, Kossuth tér

A 19. században készült el ez a romantikus stílusban épült zsidótemplom, melyet napjainkban is csodálnak, akik elhaladnak mellette. Hiszen a 80-as években kezdődő felújítás, már elkészült, és azóta, a folyamatos karbantartás csodásan formában tartja. 

7. Pécs-Belvárosi Református egyházközség temploma

7621, Pécs, Szabadság u. 35

A 20. században épült, pontosabban 1907-ben, Schlauch Imre tervei alapján. Ünnepnapok kivételével itt is tartanak esküvőket.

8. Pius Jézus Szíve templom

7624, Pécs, Ifjúság útja 8

A 20. században épült, két tornya van, stílusa: neoromán. Alapkövét 1927-ben rakták le, viszont csak 1930-ban szentelték fel. 

9. Szent Bertalan Kápolna

7624, Pécs, Szent Bertalan u. 14

A 18. században épült, pontosabban 1742-ben, majd 1828-ban a korábbi templom elemeiből átépítették. Stílusa barokk. 1995-ben felújították a Kápolna részét, majd kicsivel később 2009-ben a harangját is.  

Néha ha csak szimplán sétálunk az utcán, és elmegyünk egy-egy épület mellett, ami akár kicsit vagy épp nagyon különleges, de talán fel sem tűnik. Az emberek ritkán néznek körül a világban. Ritkán emelik fel a fejüket, hogy megtapasztalják a körülöttük lévő világot. De elmondom nektek, hogy ha felnéztek egy kicsit az okostelefonok árnyékából, megláthatjátok, hogy mennyire szép kék az ég, és ki tudja? Talán még egyet fel is fedeztek ezekből az épületekből, amiket most láttatok, és akkor beugrik, hogy ezt már láthattad valahol.  Aki teheti, és van pár szabad perce nézzen be, vagy akár csak álljon meg és az a sok tudás, hogy reneszánsz vagy épp barokk, vagy milyen stílusjegyek találhatóak rajta, értelmet nyernek. Hiszen ha meghallod ezeket az unalmasnak tűnő, órákba nyúló előadásokat a régi építészeti stílusokról, lehetséges, hogy annyira borzalmasnak találod, hogy egyből bezárod a füleid. De mikor élőben ránézel egy alkotásra, épületre akkor minden értelmet nyer. Az én véleményem az, hogy mindig akad egy szabad perc arra, hogy felnézz a világba. 

Források:

Forrás. Főkép, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7