könyv

Paige Toon: Öt év múlva – Könyvajánló

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az olvasásnak sok célja lehet. Olvashatunk azért, hogy kikapcsolódjunk, azért, hogy szórakozzunk, azért, hogy tanuljunk, vagy azért, hogy ne kapjunk rossz jegyet a következő dolgozatra a kötelező olvasmányok számonkérése során. Olvashatunk ugyanakkor azért is, hogy profitáljunk belőle. Azért, hogy valami olyan üzenettel gazdagodjunk az olvasás során, ami a mindennapjaink során nagy hasznunkra válik majd. Talán egy ilyen olvasmány Paige Toon: Öt év múlva című műve is, melyről most egy könyvajánlót hoztam nektek.

Paige Toon

Paige Toon Angliában, Ausztráliában és Amerikában nőtt fel. Már 2007 óta ír könyveket, napjainkig összesen tizenhat női regényt, egy háromrészes young adult sorozatot és számos rövid novellát alkotott. Művei közel kétmillió példányban fogytak el.

Ha szívesen olvasnál bővebben az írónőről és műveiről, ide kattintva a személyes oldalán megteheted.

Five years from now, vagyis Öt év múlva

Paige Toon: Öt év múlva c. könyve 2020. június 8-án jelent meg hazánkban a General Press Kft. kiadásában, azóta hatalmas sikerre szert téve.

A történet

„Nell és Van gyermekekként találkoznak, amikor a szüleik egymásba szeretnek, de egy tragédia után el kell válniuk egymástól.

Öt évvel később ismét találkoznak, immár egészen más érzelmekkel, de ezúttal sem maradhatnak együtt.
A következő két évtizedben a sors ötévenként újra és újra összehozza őket. Elérhetik egyszer a boldogságot? És vajon egymástól kell várniuk a boldogságot?”

Az első fejezetben a főszereplő, Nell 40 éves korába csöppenünk bele. Épp a fiával van a kórházban egy szörfbaleset okozta sérülés miatt.  Tulajdonképpen a közepébe – vagy mondhatnám úgy is, hogy a végére – érkezünk a történetnek, hiszen itt még nem igazán tudunk meg bővebb információkat a szereplőkről.

A rövid bevezetés után hirtelen visszaugrunk 35 évet az időben, hiszen Nell, és a később megismert mostohatestvére, Vian itt csupán 5 évesek. Ahhoz, hogy az első fejezetet, a 40 éves kort megértsük, Vian és Nell 5 éves korától kezdjük el olvasni a történetüket.

Ezután pedig – ahogy azt már a könyv leírásában olvashattuk – minden ötödik évbe nyerhetünk bepillantást a soron következő fejezetekben. A főszereplők sorsa ugyanis valahogy mindig úgy alakul, hogy egyszer csak el kell válniuk, és a sors keze ötévente hozza őket újra össze.

Van, hogy örömteli, van, hogy szomorú a találkozásuk. Egy azonban biztos: a mostohatestvérek soha nem engedik el egymás kezét, még akkor sem, ha a világ két ellenkező végéről kell támogatniuk a másikat.

Személyes vélemény

Én magam még néhány évvel ezelőtt ajándékba kaptam a mű angol verzióját, azonban csak nemrég jutottam el az elolvasásáig. A legutóbbi angol könyv, amit olvastam ezelőtt, az Anna Todd: After című regénye volt, s ahhoz képest a „Five years from now” nyelvezete először egy kicsit különös volt, de hamar meg lehetett szokni, s néhány oldal után már könnyen értelmezhető, érthető lett.

Nem olvastam bővebben utána a könyvnek, így nem igazán tudtam mire számítsak, csak annyit, amennyit a mű borítója írt. De talán álmomban sem mertem volna gondolni, hogy ennyire izgalmas, érzelemdús, energiát adó és elgondolkodtató lesz a történet.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem örültem ennek, hiszen pont valami izgalmas olvasmányra vágytam, ami ugyanakkor nem a megszokott szerelmi történet. Olyan művet szerettem volna olvasni, amitől kaphatok egy kis motivációt, lendületet a hétköznapokra. Olyan művet, amiből tudok tanulni, erőt meríteni, s gondolkodni rajta. Aminek üzenete van, nem csak számomra, de mindenki számára.

Ez a könyv pont ilyen volt. Nem kellett tehát csalódnom.

paige

Mi is az üzenet?

Azt, hogy mi is a mű üzenete, nehéz lenne megfogalmazni. Talán mindenki számára más. Talán mindenki valami mást tud belőle tanulni. Annyi azonban biztos, hogy remek példát állít elénk a kitartásról, az erőről, a szerelemről, barátságról, családról, segítségnyújtásról és arról, hogy néha el kell engedjük a dolgokat az életünkben, hogy valami sokkal jobb léphessen a helyükre.

Ha érdekel, miért kellett elválnia Nellnek és Viannak a történetben, hogy sikerült mégis egy életen át tartaniuk a kapcsolatot, kitartani egymás mellett, és támogatni egymást a legnehezebb időkben is, akkor semmiképp ne hagyd ki a könyvet.

Ha pedig elolvastad, írd meg nekünk, hogy hogy tetszett!

További könyvajánlóinkat ide kattintva olvashatod el!

Forrás: 1, 2,

Képek forrása: saját forrás, 1, 2, 3, 4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük