ősz

Őszi sütemények – I. rész

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Gesztenye, sütőtök, alma, körte…egytől egyig az őszt idézhetik fel bennünk. Nem is csoda, hiszen azon túl, hogy némelyikük csak egyszerűen megsütve is isteni finom, az összes alapanyagból finomabbnál finomabb ételeket és italokat lehet készíteni. Ebben a cikkemben mindegyikhez hoztam nektek egy tuti süti/édesség ötletet, amit bármikor elkészíthettek akár egy borús, őszi estén.

Amennyire nem megy nekem a főzés, annál inkább szeretek sütni, legyen szó édes vagy akár sós finomságokról. Főleg ősszel és télen szoktam kísérletezgetni, hiszen nagyon jó kis délutáni programnak tartom a hűvösebb napokon, amikor nem igazán tudok más, kinti elfoglaltságot találni. Ősszel gyakran szoktam a tipikus, őszi zöldségekből, gyümölcsökből álló recepteket kipróbálni, és úgy gondoltam, veletek is megosztom a számomra bevált leiratokat. Vágjunk is bele!

Sütőtök – Sütőtökös banánkenyér

Ezt a receptet tavaly készítettem el először, mégpedig egy halloween-i vacsora desszertje gyanánt. Először szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy a sütőtököt édességbe használjam fel, őszintén szólva a pumpkin spice lattet is csak egy éve mertem először kipróbálni. Na de, kanyarodjunk vissza a banánkenyérhez. Amennyire félve álltam neki, annál nagyobbat csalódtam – persze pozitív irányba – a végeredményben. A süteményben egyáltalán nem lehetett érezni a sütőtököt, viszont adott az egész ételnek egy nagyon jó puhaságot, lágyságot. Lássuk a receptet!

Hozzávalók (8 főre):

  • 100 g előre megsütött sütőtök
  • 2 db banán
  • 2 db tojás
  • 1 sütőpor
  • 50 g darált dió
  • 240 g liszt
  • 110 g vaj/margarin
  • 140 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • fahéj (ízlés szerint)

Készítés: Egy tálban felhabosítjuk a vajat a cukorral, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásokat. Ezután a megsült sütőtököt (célszerű felkockázva megsütni) és a banánt villával összenyomjuk, majd ezt is a keverékhez adjuk. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd a két tál tartalmát összevegyítjük. A masszát őzgerincformába töltjük, aminek az aljába előzőleg félbevágott banánt tettünk (ez nagyon szépen fog mutatni, miután „kiöntjük” a formából). 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütjük.

ősz

Alma – Almás kevert 

Hatalmas almás pite kedvelő vagyok, viszont nálam is olykor eljön az a pont, hogy egy picit megunom. Egy ilyen alkalommal találtam rá erre az almás kevert sütinek a receptjére, amit azóta gyakran készítek el. Hihetetlenül egyszerűen és gyorsan kész van, nagyon finom, és egyáltalán nem az a fullasztós fajta. 

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 220 g cukor
  • 0,5 kk só
  • 225 ml olaj
  • 280 g liszt
  • 1,5 tk fahéj (ebből mehet több is)
  • 1 tk sütőpor
  • 4 db közepes méretű alma
  • 100 g dió 

Készítés: A tojásokat habosra keverjük a sóval, valamint a cukorral, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük az olajat. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, illetve a fahéjat, majd hozzákeverjük a tojásos masszához. A masszába ezután beleforgatjuk az előzőleg meghámozott, és kockára vágott almákat, majd a keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval. 180 fokon, 40 perc alatt készre sütjük.

ősz

Gesztenye – A jó öreg gesztenyepüré

Van, amikor semmi értelme bonyolítani a dolgokat, és a legegyszerűbb édesség a legfinomabb. Így van ez véleményem szerint a gesztenyepürével is. Eszméletlenül egyszerűen megvan – hiszen csak a kinyomón kell átpréselnünk a gesztenyemasszát – de nekem az egyik kedvenc édességem. Dupla adag tejszínhabbal a legfinomabb. 

ősz

Körte – Túrós-körtés pite

Alapvetően én inkább alma párti vagyok, hacsak simán a gyümölcsfogyasztásról van szó, hiszen magában nem igazán szeretem a körtét, így a körtés sütemény is viszonylag későn került kipróbálásra nálunk otthon. Ezt a sütit szintén nagyon egyszerű elkészíteni, és garantáltan mindenkinek ízleni fog.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 20 dkg hideg vaj

Tetejére: 

  • 4-5 körte
  • 1 citrom
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg túró
  • 1 csomag főzhető vaníliás pudingpor

Készítés: A tésztához az összes hozzávalót összedolgozzuk, a tésztát fóliába csomagoljuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezalatt megmossuk, meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk a körtét. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét habbá verjük, a sárgáját elkeverjük a tejföllel, a cukorral és vaníliás cukorral, a túróval, valamint a pudingporral, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is. A tésztát kinyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ezt követően a tetejére öntjük az tejfölös-túrós masszát, végül ráhelyezzük a körte szeleteket. 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 4 percig sütjük.

ősz

Ha tetszett valamelyik recept, akkor próbáljátok ki, és varázsoljatok magatoknak igazi őszi hangulatot. Jó sütést!

 

 

Képek: kép1, kép2, kép3, kép4