ősz

Őszi, gyors és egyszerű finomságok I.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az ősz beköszöntével szezonális illatok, ízek és színek veszik át az uralmat nemcsak a természetben, de a konyhában is. Sütőtök, a fahéj, a füge, édesburgonya – csak néhány izgalmas színű, kellemes textúrájú alapanyag, ami az őszi, gyors és végtelen egyszerű, vegán vagy nem vegán verzióban is elkészíthető ételek alapja tud lenni. RECEPTEK

A mai cikkben egy egész őszi napokba illeszkedő vegán ebédötletet mutatunk nektek. Készítünk együtt fahéjas forró italt, valamint egy könnyed, ámde laktatós „mindent bele” salátát magvakkal és humuszos szósszal mutatunk nektek, valamint egy kellemes textúrájú brokkoli krémlevest készítünk.

ősz

Fahéjas ital

Nincs is jobb, mint egy zord és esős napon valami finom meleg és ízletes forró ital, amit a fotelból szürcsölgetünk. A fahéjas ital isteni lesz, próbáljátok ki ti is! Nincs szükség sok, vagy egyáltalán valamilyen különleges alapanyagra – reményeim szerint minden megtalálható egy átlagos háztartásban, kifejezetten az őszi hónapokban, a hidegebb időszakban.

ősz

Milyen alapanyag szükséges hozzá?

  • 1 teáskanálnyi fahéj
  • 1 fahéjrúd
  • 1 teáskanálnyi citromlé vagy friss citrom leve
  • 2 teáskanál cukor vagy méz vagy bármilyen, számodra megfelelő cukor alternatíva
  • 4 dl víz

Milyen eszköz szükséges hozzá?

  • bögre vagy bögrék
  • egy lábas

A közepest lábasba bele kell önteni a 4 dl vizet, majd azt közepes lángon érdemes elkezdeni felfőzni. Adjuk hozzá a fahéjakat (por és rúd), valamint a citromlevet is. Kavargassuk folyamatosan. Ha elkezd forrni, adjuk hozzá az édesítőnket, ami ízlés szerint méz vagy cukor és annak bármely alternatívája lehet. Finoman kevergessük, majd 5-6 perc után vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre hűlni. Amikor langyos lesz, öntsük bögrébe és fogyasszuk egészséggel.

ősz

Főétel – Ízletes és könnyű saláta

A magvak isteniek, ősszel pedig sokkal inkább előtérbe kerülnek a kreatív konyha. Van otthon tökmag, fenyőmag? Bármilyen mag legyen otthon, ízlésed szerint válassz egy maroknyit, a többi hozzávalót pedig szintén egyszerűen beszerezheted a boltokban.

Milyen alapanyag szükséges hozzá?

  • 1 maroknyi mag (ízlés szerint tökmag, fenyőmag vagy akár dió)
  • olívaolaj vagy kókuszolaj
  • salátakeverék (vagy frissen készített, vagy előre csomagolt/vásárolt)
  • 1 friss paradicsom 
  • 100 gramm natúr humusz (vásárolt vagy házilag készített)
  • 1 tk citromlé vagy friss citrom leve
  • 1 dl víz
  • bors

A maroknyi választott magtípust porítsátok meg egy kis olívaolajon vagy kókuszolajon – ízlés szerint válasszatok zsiradékot. Ha ez kész, tegyétek félre és vegyetek elő egy mélyebb tányért és tegyétek bele a salátakeveréket, vágjátok bele a paradicsomot – akár koktélparadicsommal is dolgozhattok. Miután ezekkel a lépésekkel végeztetek, egy kis keverőtálba tegyetek 100 gramm humuszt, egy kis vizet, citromlevet és ízlés szerint fűszereket, amiket összekeverve, kikeverve öntsétek rá a salátára. Ez a saláta könnyed, egyszerű és nagyon hamar elkészíthető, mely a rohanós hétköznapokban hatalmas előny tud lenni. Persze nem csak vegánoknak ajánlott ez az alapsaláta és számtalan más hozzávalóval variálható – ha valaki eszik halat vagy csirkehúst (azaz nem vegán), de tetszik neki a saláta alap, akkor tehet bele tonhalkonzervet vagy süthet egy kis natúrhúst, amit felkockázva a salátához tehet. Hússal, nem vegán változatban vagy hús nélkül vegán változatban is isteni lesz!

ősz

Brokkoli krémleves

A salátához, avagy a könnyed ebéd koncepciójához kitűnően illeszkedik egy krémleves. Ezúttal egy nagyon egyszerű brokkoli krémleves receptet hoztam.

Milyen alapanyag szükséges hozzá?

  • 500 gramm fagyasztott brokkoli vagy egy friss fej brokkoli
  • főzőtejszín (vegán) 
  • bors
  • pirított tökmag
  • olívaolaj
  • petrezselyem

Először megfőzzük a brokkolit, amíg pedig fő, előkészítjük a pirított tökmagot. Egy maréknyi tökmagot alacsony tűzön, serpenyőben, kis olajon megpirítunk. Amikor kész, félretesszük. A megfőtt, kihűlt brokkolik turmixban, vagy kézi mixerrel pépesítjük. Ekkor hozzánőtjük a rizstejes főzőtejszínt, majd, ha összeturmixoltuk a két alapanyagot, visszaöntjük a lábasba és feltesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, petrezselymet (aprított, szárított) teszünk bele ízlés szerint. Miután felfőztük, tálaljuk. Egy tányérba szedünk egy adagot, majd tökmaggal hintjük és egy kis olívaolajat csurgatunk a tetejére. Frissen, melegen ajánlom a fogyasztását.

A gyors és egyszerű ebéd titka a friss, finom és tápanyagdús hozzávalókban rejlett. Remélem, ti is nagy kedvvel készítitek el a fogásokat.

Képek forrása: kép 1, kép 2, kép 3 – saját kép, kép 4, kiemelt