Mit olvassunk a Pride-hónapban? – LMBTQ+ könyvajánló – 2. rész

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az előző cikkemben már ajánlottam nektek néhány romantikus történetet, amelynek főszereplői az LMBTQ+ közösséghez tartoznak. A június és vele együtt a Pride-hónap hamarosan véget ér, mégis úgy gondolom, hogy sokszínű olvasmányélményekből sosem elég, ezért most újabb ajánlásokkal készültem nektek. Ezúttal olyan LMBTQ+ könyvekre szeretném felhívni a figyelmeteket, amelyek fantasztikus világokba repítenek el titeket. Ha szívesen olvasnátok legyőzhetetlen szerelemről, különleges barátságokról és izgalmas kalandokról, akkor tartsatok velem!

Cassandra Clare Árnyvadász-univerzuma

Először is az egyik kedvenc kortárs szerzőm Young Adult urban fantasy regényeit szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Cassandra Clare Árnyvadász-univerzuma a Csontváros című kötettel nyitotta meg kapuit az olvasók előtt 2007-ben. A nagy sikerű A végzet ereklyéi című könyvsorozatot számos újabb trilógia, novellagyűjtemény és kiegészítő kötet követte. Cassandra Clare az első olyan fantasy szerzők közé tartozik, akik nyíltan kezdtek el írni LMBTQ karakterekről egy olyan időszakban, amikor ez a téma még az USA-ban is a könyvek megbélyegzéséhez vezethetett.

Az egyik legkedveltebb szereplője a biszexuális boszorkánymester Magnus Bane, aki minden árnyvadász történetben megjelenik. Magnusnak emellett egy saját novellagyűjteményt – Bane-krónikák – is szentelt az írónő, továbbá A legősibb átkok trilógiában egy árnyvadász férfival való kapcsolatát követhetjük nyomon. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen sorrendben érdemes olvasnotok Cassandra Clare regényeit, ide kattintva megtudhatjátok!

pride

T.J. Klune varázslatos romantikus regényei

Ha néhány igazán szívmelengető, ugyanakkor elgondolkodtató olvasmányra vágytok a nyáron, akkor bátran vegyétek le a polcról T. J. Klune köteteit! A többszörös díjnyertes amerikai szerző elsősorban LMBTQ témákban alkot, és a romantikus regényeiben igyekszik felhívni a figyelmet a mindennapjainkat megkeserítő előítéletekre és a társadalmi problémákra is. Magyarul eddig csak két könyve jelent meg, de várhatóan ősszel érkezik az In ​the Lives of Puppets című sci-fi történet fordítása a Metropolis Media gondozásában.

A Ház az égszínkék tengernél egy gyönyörű és elgondolkotató történet, amely egy varázslatos tengerparti otthonba repít minket. A suttogó ajtón túl pedig egy csodálatos történet veszteségekről, reményről és magáról az életről. Ha szeretnétek többet megtudni a szerzőről és a könyveiről, akkor olvassátok el Vajdai Dominika cikkét!

Leigh Bardugo Grisaverzuma

A grisa szóval találkozhattatok már, ha ismeritek a Netflix Árnyék és csont című fantasy sorozatát. Az adaptáció a bestsellerszerző Leigh Bardugo azonos című regénye és további történetei alapján készült, amelyek középpontjában a természetfeletti képességekkel rendelkező grisák állnak. A Grisaverzumot alkotja a Grisa trilógia, a Hat vajú duológia, A sebhelyes cár duológia, valamint néhány kiegészítő kötet.

Az írónő történeteiben több LMBTQ karakterről is olvashatunk, de a legismertebb közülük a tehetséges mesterlövész Jesper és a lázadó vegyész Wylan párosa, akik a Hat varjú duológia főszereplői közé tartoznak. Ha szeretitek az izgalmas és szórakoztató fantasy történeteket, amelyekben a főhősök élete és a világ sorsa a tét, akkor nagyon ajánlom nektek Leigh Bardugo könyveit!

C.S. Pacat A rab herceg trilógiája

Ha nem szeretitek annyira a Young Adult könyveket, és szívesebben olvasnátok egy felnőtteknek szóló, dark fantasy történetet, akkor szeretném a figyelmetek ajánlani A rab herceg trilógiát. Az ausztrál bestsellerszerző C. S. Pacat könyveiben Damen herceg sorsát követhetjük nyomon, aki egy ellenséges országba kerül, ahol Laurent herceg rabszolgája lesz. Ebben az LMBTQ történetben nem a romantika áll a középpontban, hanem a politikai cselszövések, a hatalomvágy és a különféle társadalmak működése. A rab herceg nem egy könnyed nyári olvasmány, mert számos erőszakos és kegyetlen eseményt tár elénk, így ennek tudatában érdemes levenni a polcról.

Nagy Boldizsár (szerk.) – Meseország mindenkié

Azt hiszem, hogy ezt a könyvcím senki számára sem ismeretlen, mert 2020-ban nagy botrányt váltott ki az érzékenyítő antológia ledarálása. Az incidens megtette hatását, ugyanis a Meseország mindenkié hamar széles körben ismertté vált, már több mint tíz nyelvre lefordították, Bécsben pedig egy bábszínházban bemutattak néhány mesét a könyvből. Úgy gondolom, hogy ez az antológia nem maradhatott ki az ajánlóból, mert a megjelenését övező botrány tökéletesen tükrözi azt, hogy miért is van szükség érzékenyítő kiadványokra. A Meseország mindenkié megmutatja az emberi sokszínűséget, és az LMBTQ közösség tagjai mellett felhívja a figyelmünket többek között a fogyatékkal élők, illetve a különféle etnikai csoportok elfogadására is.

Remélem, hogy találtatok kedvetekre való olvasmányokat ebben a két részes könyvajánlóban. Bár a bevezetésben a Pride-hónapra hivatkoztam, természetesen nemcsak emiatt érdemes ezeket a köteteket a kezetekbe venni. Minden elolvasott könyv egy újabb kalandot, egy különleges élményt és néhány életre szóló tanulságot rejthet magában, ezért arra biztatlak titeket, hogy fedezzétek fel az olvasás örömét!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük