Október 31. – Halloween – A borzongás őszi ünnepe

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Egy újabb őszi hónap végéhez érkeztünk, ami ráadásul sokak örömére egy hosszú hétvégével zárul. Ugyan a diákok által várva várt őszi szünet a legtöbb iskolában és egyetemen sajnos elmarad, azért a halloweeni tökfaragásra, filmezésre vagy egy jelmezes partira érdemes időt szakítani.

Magyarországon sajnos még mindig ellenszenv tárgyát képezi ez az ünnep, így fontos tisztázni, hogy nem ütközik a mi hagyományainkkal: a halloween október utolsó napjára, a mindenszentek november elsejére, a halottak napja pedig november másodikára esik. Ha szeretnétek jobban megismerni ezt a tévesen amerikainak titulált, de valójában kelta eredetű ünnepet, tartsatok velem ebben a cikkben! Borzongásra fel!

Az ünnep története

A tévhittel ellentétben a halloween nem az Egyesült Államokból származik, hanem ősi kelta hagyományokból alakult ki. Az angol nyelvben az ünnep elnevezése a mindenszentek előtti éjszakát jelenti. Október 31-én elsősorban az angolszász országokban követik a több évszázados múlttal rendelkező hagyományt. Ezen a napon tartották a kelták samhain ünnepét, amely a nyár végét és az újév kezdetét jelöli. A hiedelem szerint ekkor visszatérnek a mennyországba vágyó holt lelkek, akik segítésére és a gonosz szellemek elűzésére használták a halloweeni töklámpást, azaz a Jack O’Lanternt, amelynek legendáját egy korábbi cikkünkben olvashatjátok. Az ijesztő jelmezek és a szörnyeket ábrázoló maszkok szintén a rossz szándékú kísértetek ellen jelentettek védelmet.

halloween

A halloween 1840 körül jelent meg Észak-Amerikában az ír bevándorlóknak köszönhetően, akik az új kontinensen is megőrizték kelta népszokásaikat és hitvilágukat. Az USA-ban az 1900-as évektől kezdve tett szert egyre nagyobb népszerűségre ez az ünnep, amely azóta is fontos szerepet tölt be az amerikai kultúrában. Kezdetben az éjszaka szörnyetegeit megidéző jelmezek voltak közkedveltek, de a populáris kultúra térhódításával a kalózok, a rajzfilmkarakterek, az állatok és a hírességek is népszerű inspirációvá váltak.

Magyarországon csak a 2000-es évek elején terjedtek el a halloweeni szokások, amelyek azóta is főleg a gyermekes családok és a fiatal felnőttek körében népszerűek. Ugyan egyre többen faragnak tököt és készítenek rémisztő finomságokat, illetve egyre több jelmezes partit is szerveznek, a halloween sajnos még mindig „idegen hóbortként” és „ostoba farsangutánzatként” él a magyar köztudatban.

 „Trick or treat!”

Az egyik legismertebb halloweeni szokást követve a gyerekek jelmezbe bújnak ezen az estén, és szüleik vagy barátaik kíséretében bejárják a környéket, és édességet kérnek minden háznál. Választás elé állítják az ajtónyitó embereket: „Trick or treat!”, vagyis szabad fordításban „Csokit vagy csalunk!”. Az angolszász országokban általában a lakók szívesen fogadják a jelmezes gyerekeket, és sok finomsággal várják őket. Magyarországon ez a hagyomány még nem annyira elterjedt, így mi leginkább csak a haloweeni filmekben láthatunk rá példát.

halloween

Borzongató dekoráció és rémisztő finomságok

A halloween legfontosabb jelképe a faragott töklámpás, amely ábrázolhat egy félelmetes, vicsorgó arcot, egy boszorkányt, fekete macskát vagy szörnyet, de akár egy vicces rajzfilmfigurát is. Egyes amerikai városokban valódi verseny zajlik a szomszédok között, hogy ki díszíti fel az otthonát a legkreatívabban. Nálunk valószínűleg senki sem veszi ennyire komolyan a halloweeni készülődést, de egyre többen faragnak tököt vagy kiegészítik az őszi dekorációt. A tavalyi cikkemben találhattok néhány borzongató dekoráció ötletet, amely könnyen megvalósítható még a halloweenparti előtti utolsó órákban is, és garantáltan lenyűgözi a vendégeket. Ha pedig a konyhában szeretnétek néhány ijesztő finomságot alkotni, akkor próbáljátok ki egyszerű halloweeni menüsorunkat vagy vegán receptjeinket!

halloween

Halloweeni alkotások a horror és a fantasy rajongóinak

Ha nincs kedvetek egy halloween-partihoz, akkor nézzetek meg közösen néhány borzongató filmet a barátaitokkal vagy a családdal. Jöhetnek a régi klasszikus horrorfilmek vagy fantasy történetek, de akár az idei legújabb produkciókból – például Éjjeli Vérfarkas, Jók és Rosszak Iskolája – is szemezgethettek. Ha pedig szívesen olvasnátok ilyen hangulatú műveket, akkor nézzétek meg Hellboy képregényajánlónkat! További halloweeni olvasmányokat találhattok a Moly.hu gyűjteményében.

halloween

Ti hogyan ünneplitek a rémségek ünnepét? Minek öltöztök be?

Csokit vagy csalunk?

Írjátok meg nekünk hozzászólásban!

Képek forrása: Pexels.com