https://pemonline.hu/?p=36216&preview=true

Nyelvvizsgahelyzet a magyar felsőoktatásban

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az elmúlt fél évben jelentős döntések születtek a diplomának és nyelvvizsgának kapcsolatáról. Először időrendben foglaljuk össze ezeket, majd részletesebben a végső fejleményeket fogjuk megnézni. 

nyelvvizsga

Eddigi történések

2022. 07. 28. – Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelenti, hogy a felsőoktatási intézmények nagyobb szabadságot kapnak több tanulmányi ügyeket érintő döntésekben is, így már minden intézmény eldöntheti, hogy kér-e nyelvvizsgát az adott diplomának a megszerzéséhez. A felsőoktatási felvételi követelményeken is változtattak, nagyobb döntési szabadságot adva az egyetemeknek, főiskoláknak. Mindezeket a 2024-es tanévtől felmenő rendszerben tervezik bevezetni.

2022. 10. 19. – Közzéteszik a törvényjavaslatot, ami értelmében az alap- és osztatlan képzéseken nem lesz „központi” feltétele a nyelvvizsga-bizonyítvány az okleveleknek.

2022. 12. 07. – Elfogadják az október 19-én deklarált javaslatot.

Rövid összefoglalás

Jelen állás szerint a 2021. augusztus 31-e után sikeres záróvizsgát tett, de diplomával még nem rendelkező hallgatókra is alkalmazni kell az újonnan érvényes „központi” nyelvvizsgamentességet. A „központi” szó itt azt jelenti, hogy az adott felsőoktatási intézmény továbbra is megkövetelheti a nyelvvizsgát az oklevél megszerzéséhez, de attól el is tekinthet. 

nyelvvizsga

Értékelések

Statisztikák szerint a felvételizők kb. 50%-a rendelkezik rendelkezik középfokú nyelvvizsgával, viszont a másik felük pedig az egyetem utolsó évére sem tudja teljesíteni ezt a követelményt. Számítások szerint 8-10 ezer hallgató juthat hozzá a beragadt diplomájához e törvény segítségével. A kormány ezt a döntését azzal magyarázza, hogy: „Nem vált be az eddigi gyakorlat, mert a nyelvtudás megkövetelése önmagában nem hozott eredményt.”

A HÖOK szerint pedig: „Már két évtizede Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol elvárják a diplomához a nyelvvizsgát. Ennek ellenére nyelvi kompetenciák tekintetében az utolsók közt kullogunk.” Ezzel szembemenően a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke így nyilatkozott: „súlyosan káros társadalmi üzenete van”, mivel álláspontja szerint egy B2-es vizsga minimális erőbefektetéssel teljesíthető.

Mi a te véleményed erről a témáról?

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai:  1, 2 :3

1 thought on “Nyelvvizsgahelyzet a magyar felsőoktatásban

Comments are closed.