https://pemonline.hu/?p=34960&preview=true

Nyelvvizsgadrukk és/vagy praktikus tudás – Legyél te is sikeres nyelvtanuló!

+1
2
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Alig több mint egy hete olvashattuk, hogy 2024 őszétől átalakul a felsőoktatáson belül két lényeges dolog: a felvételi eljárás és a nyelvi követelmények.

Sok diák fellélegezhetett, amikor kiderült, hogy a tervek szerint megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget a diplomaszerzéshez, hiszen a nyelvtanulás mindig egyfajta mumus a diákok szemében. A többségnek ez is csak egy tantárgy, mint a kémia vagy a történelem, és csak a kötelességet látják benne.

A nyelvismeret és maga a tanulás folyamata azonban rengeteg sikerélményt is rejthet magában, ezért gyűjtöttünk össze neked néhány tippet, hogyha a saját kezedbe akarod venni a nyelvtanulásodat.

Mi a célod a nyelvvel?

Ezzel érdemes már az elején tisztában lenni, hiszen nem mindegy, hogy egy üzleti szakmai felsőfokú nyelvvizsgára akarsz felkészülni, vagy csak eredetiben akarod nézni a Stranger Things új évadát. Az iskolában sokszor az is probléma, hogy ha kéred, ha nem, számodra felesleges témaköröket magoltatnak be veled, aminek aztán még nyelvvizsgán se veszed hasznát.

Akármilyen hihetetlen, a középkori kínzóeszközöket semmilyen vizsgán nem fogják számon kérni tőled (a cikk írója legalábbis eddig négy nyelvvizsgán és két emelt nyelvi érettségin van túl, és még hasonlóval sem találkozott). Felesleges tudás persze nincsen, de ahhoz, hogy megszeresd a nyelvet, célszerű első körben a számodra érdekesebb témák szókincsével barátkozni. Amikor aztán ez már gördülékenyebben megy, és a nyelvtant is begyakoroltad vele, a kevésbé izgalmas témák sem tűnnek majd olyan komplikáltnak.

nyelvvizsga

Állandó gyakorlás

A nyelvtanárok mindig azt mondják, hogy ahhoz, hogy egy tanuló jó ütemben haladjon egy nyelvvel, minimum heti háromszor egy órát rá kell szánnia, de a legjobb az, ha minden nap foglalkozik vele. Természetesen a mai világban szinte senkinek nincs ideje naponta órákat tisztán nyelvtanulásra áldozni, de mindig akad egy-két apróság, amivel elősegítheted a haladásodat.

Számtalan „nyelvtanulós app” létezik, és sokan vádolják őket azzal, hogy nem alkalmasak nyelvtanulásra, de arra, hogy hazafele a buszon beiktass egy negyedórás ismétlést, teljesen megfelelnek. Gyakorlás lehet akár az is, hogy lefordítod a kedvenc dalszövegedet. Gondolj csak bele, az iskolában sem csak a tankönyvből tanulsz. Miért ne lehetne a nyelvgyakorlás a hobbid is?

nyelvvizsga

(Magyar) nyelvtan

Manapság elég népszerűek a “beszédorientált” nyelvkurzusok, és sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy nem elég a szavakat betanulni, de a nyelvtan igenis minden nyelvnek az alapja. Az elsődleges kulcsa azonban annak, hogy gond nélkül megértsük egy idegen nyelv grammatikáját az, hogy tisztában vagyunk a magyarral, különös tekintettel a mondatelemzésre.

Ha már a nyelvtannál tartunk, itt is elmondható, hogy a legfontosabb a gyakorlás, akár tematikusan, még akkor is, ha elsőre megérted. Ahhoz, hogy gondolkodás nélkül tudj nyelvtanilag helyes mondatokat összerakni, csakis rutin kell, és minél többet gyakorolsz, annál hamarabb válnak az egyes szerkezetek automatizmussá.

nyelvvizsga

Filmezés idegen nyelven

A fentebb említett applikációkra úton-útfélen rásütik, hogy haszontalanok, a célnyelven történő filmnézés esetében azonban épp ellenkező a helyzet. Ezt a módszert szinte minden fórumon dicsérik, azonban arról senki sem beszél, hogy annak ellenére, hogy a koncepció rendkívül szórakoztatónak tűnik, sok esetben majdnem teljesen hatástalan. Az valóban vitathatatlan, hogy fejleszti a hallásunkat, hiszen anyanyelvi beszélőket hallunk, de senki se várjon csodákat, ha két hét tanulás után leül megnézni egy idegen nyelvű filmet!

A célnyelven történő filmnézésnek akkor van igazán értelme, hogyha már egy adott szint felett vagyunk és meg is értjük a nagy részét annak, amit hallunk. Emellett célszerű elsősorban a célnyelv feliratát választani, hiszen magyar felirat esetén a szemünk automatikusan arra figyel és pont a hallott szöveg értése, és nem utolsó sorban sokszor a film élvezete veszik el. Egy magyar feliratos filmet akkor is meg tudunk nézni, ha az eredeti nyelvvel soha nem találkoztunk, mégsem leszünk okosabbak a végére.

nyelvvizsga

Ne állj meg!

Rövid távra természetesen állhat ez a fókuszban, de nem szabad teljesen leereszteni egy sikeres nyelvvizsga után sem. Célszerű felfogni egyfajta pozitív visszacsatolásként, hiszen az igazán élvezetes rész még csak ilyenkor kezdődik. Ha már egy ilyen magas szintre elérsz, tényleg minden lehetőség csak rád vár, nekiállhatsz idegen nyelven olvasni, akár külföldön is megcsillogtathatod a tudásodat, a lényeg viszont az, hogy ne hagyd veszni!

Még akkor is, ha azt gondolod, hogy ez az egész a papírról szól, hidd el, az önmagában nem sok mindenre elég. Lehet, hogy jól mutat az önéletrajzodban a nyelvvizsga, de ha már a felére sem emlékszel, az előbb vagy utóbb ki fog derülni. Az biztos, hogy a szintentartás sem egyszerű, de mindenképpen megéri, és a végére már jó esetben a mindennapjaid részévé válhat.

A legfontosabb pedig, legyen akármilyen klisés is, a kitartás. Ugyan a cikk elején említett bejelentés újabb okot ad arra, hogy ne foglalkozzunk ezzel, a nyelvtanulás mindig megtérülő befektetés. Amikor elkezdünk nem kötelességként és nyűgként gondolni a nyelvtanulásra, már nem is tűnik olyan rossznak a helyzet.

Forrás: borítókép, kép2, kép3, kép4, kép5

3 thoughts on “Nyelvvizsgadrukk és/vagy praktikus tudás – Legyél te is sikeres nyelvtanuló!

Comments are closed.