https://pemonline.hu/?p=34864&preview=true

Nutella: A kedvenc édességünk története

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Nutella sokak kedvenc édességévé vált az elmúlt évtizedekben, népszerűsége töretlen, hiszen az élelmiszerboltok polcain túl emberek millióit meghódította. Tudjátok, ki alkotta meg az eredeti csokoládés mogyorókrém receptjét? Hallottatok már a nemzetközi Nutella-napról? Vajon milyen út vezetett ehhez a hihetetlen sikerhez? Ha kíváncsiak vagytok a Nutella történetére, tartsatok velem ebben a cikkben is!

Hogyan született meg a Nutella?

A második világháború után kakaóhiány alakult ki Európában. Pierot Ferrero egy okos megoldást talált az olasz cukrászok problémájára, amikor egy ízletes krémet készített mogyoró, cukor és egy nagyon kevés kakaó felhasználásával. 1946-ban született meg a Nutella őse, a Giandujot nevű csokoládés mogyorókrém, amelyet először cipóvá formáztak, majd felszeleteltek, és kenyérré kenve fogyasztottak. A Ferrero újdonsága nevét egy helyi farsangi karakterről kapta.

nutella

Öt évvel később a Giandujot új formában jelent meg a piacon. A könnyen kenhető mogyorókrém ekkor a SuperCrema nevet kapta. A ma ismert Nutella receptjét azonban csak a hatvanas években alkotta meg Pierot Ferrero fia, Michele. 1963-ban módosította a SuperCrema összetételét, és átkeresztelte Nutella névre. Az első, akkor még szokatlan formájú, de mára védjeggyé vált Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, és hamarosan nagy népszerűségre tett szert egész Európában.

nutella

Út a határtalan sikerhez

A Nutella márka ikonikus üvegével meglepő módon először nem szülőhazájában, Olaszországban, hanem Németországban indult el 1965-ben. Majd egy évvel később nagy sikerrel debütált Franciaországban, ahol azóta is kiemelkedő népszerűségnek örvend. 1978-ban a csokoládés mogyorókrém megkezdte globális terjeszkedését, és megérkezett Ausztráliába. A Ferrero ekkor nyitotta meg a Sydney melletti Lithgowban első, Európán kívüli gyártósorát.

2005-ben a Nutella a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mert május 29-én 27 854 ember vett részt a németországi Gelserkirchenben a cég által szervezett „legnagyobb kontinentális reggelin”. A Nutella 2014-ben ünnepelte 50. születésnapját. A különleges nap megünneplésére létrejött a nutellastories.com, ahol a csokoládés mogyorókrém szerelmesei 76 400 történetet, emléket és pillanatot osztottak meg. Továbbá egy globális eseménnyel ünnepelték 10 országban. Az évforduló alkalmából az olasz posta egy emlékbélyeget is kiadott, amelyen a jellegzetes üveg és a két évszám szerepel.

nutella

A Nutella-nap és más érdekességek

2007. február 5-én egy olasz-amerikai blogger, Sara Rosso összehívta a Nutella szerelmeseit, és azóta minden évben ezen a napon ünneplik a Nutella-napját. 2013-ban a Ferrero ugyan pert indított a név jogosulatlan használatáért, de a közfelháborodás miatt később ejtették a vádakat. 2015-től pedig hivatalosan is a cég fennhatósága alá tartozik a World Nutella Day köré gyűlt közösség. Most pedig lássunk néhány érdekességet, amiket valószínűleg eddig nem tudtatok a márkáról. A csokoládés mogyorókrém megalkotója, a 2015-ben elhunyt Michele Ferrero volt Olaszország leggazdagabb embere. 2022-ben már 160 országban vásárolhatunk Nutellát. Évente mintegy 350 000 tonna Nutella készül, és a világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát, ez naponta 35 ezer üveget jelent.

A márkanevet annyira védik, hogy Franciaországban 2015 óta a szülők nem nevezhetik el gyermeküket Nutellának. Daniel Schobloch feltalált egy zárat, amivel lezárható a nutellás üveg, így nem juthatnak hozzá az illetéktelen édességfalók. Az ötlete akkora sikert aratott, hogy még ma is árulja találmányát online. 2017. május 31-én a Nutella megnyitotta első éttermét Chicagóban, ahol minden rajongó különleges élményben részesülhet a nutellás ételek széles választékának köszönhetően.

nutella

A Nutella értékei: fenntarthatóság és kreativitás?

A Nutella büszkén hirdeti, hogy a fenntarthatóságra törekszik, mégis az egyik fő összetevője a pálmaolaj, amelynek előállítása káros a környezetre. A pálmaolaj iránti hatalmas kereslet esőerdők tömeges kiirtásához vezet, és több állatfaj is veszélybe került emiatt. A Ferrero kitartóan igyekszik bizonyítani, hogy csak megbízható forrásból származó pálmaolajat hasznosítanak, az egyre csak növekvő számú botrányok miatt viszont sokan elálltak a mogyorókrém megvásárlásától. A márka fenntarthatósággal kapcsolatos víziójáról ide kattintva olvashattok bővebben.

A Nutella egy másik értéket is előszeretettel hirdet, ez pedig nem más, mint a kreativitás. Ezt szerencsére hitelesebben tudják képviselni, mint a környezetvédelmi kezdeményezéseiket. Vásárlóikat többek között új receptek kipróbálására és a kiürült üvegek kreatív újrahasznosítására ösztönzik. A weboldalukon részletes útmutatókat találhattok ahhoz, hogy miként készíthettek például vázát, szappanadagolót vagy dekorációs elemet a Nutella csomagolásából.

nutella

Remélem, érdekes volt számotokra ez a cikk, és jobban megismertétek általa az egyik legnépszerűbb európai édességünket. Ha kíváncsiak vagytok még hasonló témákra, ide kattintva bepillantást nyerhettek a Pöttyös Túró Rudi történetébe, egy másik cikkben pedig a fagyi eredetéről olvashattok.

Forrás: 1

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5