movember_pecsi_egyetemistak_magazinja

Növessz bajuszt, ments egy manust !- Elkezdődött a Movember, a bajusznövesztés hónapja.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

November a többségében középkori férfiakat sújtó prosztatarák elleni küzdelem hónapja. Ebben a hónapban tartják az úgynevezett „Movembert”, mely azt jelenti, hogy egy hónapig a borotvát félretéve bajuszt növesztenek férfiak, ezzel felhívva a figyelmet a prosztatarák szűrővizsgálatának fontosságára.

Maga a Movember az angol moustache (magyarul bajusz)  szó „mo”-jából és a november összerakásából jön ki a Movember. A mozgalom eredete pedig Ausztráliához köthető. Először 1999-ben egy ausztrál baráti társaság találta ki, hogy növesszenek bajuszt jótékonyságból. Az első nagyobb kampányt 2004-ben szervezte a Movember Foundation, ekkor pénzt gyűjtöttek a prosztatarákban szenvedőknek, és a rákkutatás segítségére. Az évek során ehhez sok nagyvállalat csatlakozott a kezdeményezéshez, mint a Google, a TOM’s, a Quantas légitársaság, akik például egy nagy bajszot ragasztottak a  repülőgépeikre.

Magát a szűrővizsgálatot 40 éves kor felett ajánlott igénybe venni, és évente elvégeztetni, mert a korai fázisában a prosztatarák kezelhető, és gyógyítható.

Magyarországon 2009-óta működik a Ments Manust mozgalom, amely magyarországon útjára indította a Movembert. Ma már egyesületként működik, és országszerte szerveznek szűrővizsgálatokat.

A hírességek közül is rengetegen tartottak már Movembert, többek között Justin Bieber, Zac Efron, vagy Brad Pitt, de a legérdekesebb talán Kate Upton kanadai modell „Movembere” volt, aki a Gilette nagyköveteként  egy hurkapálcára erősített műanyag bajusszal pózolt egy 2013-as Movember gálán, és nőként kiállt a Movembert tartó férfiakért.

A legnagyobb hagyománya a Movembernek sportok közül a jégkorongban van. Az Amerikai Profi Jégkorongligában, azaz az NHL-ben minden évben a közel 900 játékosnak a többsége csatlakozik a mozgalomhoz. De  egyre elterjedtebb  az európai, és a magyar jégkorongközösségben is. 2015-ben például a MAC Budapest Jégkorongcsapata egy külön csak november hónapban viselt bajuszos mezben játszotta mérkőzéseit, amire licitálni lehetett és a  befolyt összeggel a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványát támogatták.

Movembert tartani kétféleképpen lehet. Az egyik módja az, hogy a csupasz arcfelületre bajuszt növesztünk, a másik pedig az, mikor a borostát viselő emberek október 31-én levágják a szakállukat, és bajszukat,  és 1 hónapig növesztik a bajszukat.

1 thought on “Növessz bajuszt, ments egy manust !- Elkezdődött a Movember, a bajusznövesztés hónapja.

Comments are closed.