Neptun ismertető gólyáknak

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Miután megkaptad a sikeres felvételről való értesítőt, néhány nap múlva kapni fogsz egy gólya csomagot, melyben meg fogod találni azt a papírt, melyben egy hat karakterből álló kódot találsz egy jelszóval.  Ez nem más, mint a Neptun kódod, amely végig fog kísérni a felsőoktatási tanulmányaid alatt.

De mi is maga a Neptun? A Neptun a magyar felsőoktatási intézményeknek a tanulmányi és pénzügyi adminisztrációját, oktatási, oktatás-szervezési feladatainak regisztrálását és információs rendszerét látja el, mindezt online.

A Neptun bejelentkező felülete egy teljesen egyszerű bejelentkezési oldal, azonban alul lehet látni három menüpontot, ahol a legfrissebb hírekről lehet értesülni, letölthető néhány gyakran használt dokumentum. A harmadik menüpontban pedig különböző szabályozásokról tudsz olvasni, mint adatvédelmi nyilatkozat vagy vizsgaszabályzat

neptun

Miután beléptél, eléd tárul maga a kezelőfelület. Középen ismét megjelennek az aktuális legfontosabb hírek, illetve bal oldalt láthatod az üzeneteidet, értesítéseidet. Ezeknek a legtöbbjeiről kapsz e-mailben is értesítőt, azonban érdemes gyakran nézegetni, mert bizonyos információk csak a neptun üzenetekből érhető el.

neptun

Felül található 7 darab menüpont, amin gyakorlatilag az összes egyetemi tanulmányi léthez történő funkciót elérsz. Mivel elég sok funkciót rejtenek magukban a különböző menüpontok, ezért néhány mondatban leírom, mit takarnak a különböző menüpontok.

neptun

Saját adatok: Itt a személyes adataidat tudod ellenőrizni, hogy minden helyes-e, illetve korábbi tanulmányaidról szóló információkat (nyelvvizsga, versenyeredmény) is itt találod meg. Illetve, mivel először egy generált jelszót kapsz a felhasználódhoz, ezért érdemes megváltoztatni egy könnyen megjegyezhetőre, és azt is ebben a menüpontban teheted meg.

Tanulmányok: Ezen a felületen fogod látni magának a képzésed adatait, illetve magát az órarendet is. A legfontosabb menüpont itt a leckekönyv, ahol az összes beírt jegyet látni fogod összesítve. Egyébiránt a jegyekről külön értesítést kapsz üzenet formájában. Emellett a félévi átlagaidat, és az összesített átlagokat is itt tekintheted meg.

Tárgyak: Tárgyfelvétel során fogod ezt a felületet használni. Minden tárgyat itt tudsz majd felvenni, illetve leadni. Valamint, ha egy tárgyad megajánlott jegyes, azt is itt tudod majd elfogadni.

Vizsgák: A vizsgára való jelentkezést is online tudod megtenni, és a vizsgáid eredményeit itt tudod összesítve megnézni. Azonban itt jegyezném meg, hogy vizsgát felvenni csak 24 órával vizsga előtt lehetséges, tehát erre mindenképp figyeljetek a későbbiekben.

Pénzügyek: Minden befizetésről, és kifizetésről itt tudsz infókat találni. Ha kolis vagy, akkor a koli havidíjat is itt tudod befizetni, és minden egyetemhez köthető kiadást is. Valamint az ösztöndíjaid összegét is itt tudod megnézni, és azt is, hogy mikor fogják várhatóan utalni a számládra. 

Információ: Itt talán az egyetlen lényeges menüpont a FIR adatok, ami minden felsőoktatáshoz köthető adatokat tárol, és a későbbiekben, ha más szakra is jelentkeznél, a többletpontok miatt ezt a felületet fogja nézni az adott egyetem vagy kar.

Ügyintézés: Talán ez a felület lesz a legfontosabb és legtöbbet használt gólyaként. Itt tudod aktiválni, illetve passziváltatni a féléveidet, valamint a kollégiumi jelentkezést is itt tudod lebonyolítani, ezen kívül a diákigazolványi kérvényedet is itt tudod leadni, de fontos, hogy ezen kívül a karod tanulmányi osztályán (TO) is le kell adni papír alapon.

Kezdetben elég ennyi információt tudnod a Neptun kezeléséről. A fent felsorolt dolgok lesznek azok, amelyeket leggyakrabban fogsz használni az egyetemi lét során, de ezen kívül még rengeteg más ügyet is itt fogsz kezelni egyetemi léted során.