macska

Augusztus 8. – Nemzetközi Macskanap – Tévhitek doromboló barátainkról

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A macskák a legnépszerűbb házikedvencek a kutyák mellett, így nem meglepő módon évente több alkalommal is ünnepeljük a létezésüket. Február 17-ére esik a macskák világnapja, augusztus 8-ára pedig a Nemzetközi Macskanap. Az utóbbit a világ egyik legnagyobb állatvédelmi szervezete, az International Fund for Animal Welfare (IFAW) hozta létre 2002-ben. 2020-ban azonban átkerült a Nemzetközi Macskanap az International Cat Care nevű brit nonprofit szervezet felügyelete alá, amely a házimacskák egészségének és jólétének biztosítására törekszik. A macskák hiába örvendenek hatalmas népszerűségnek az állatbarátok körében, még mindig rengeteg tévhit kering róluk. Az alábbiakban összegyűjtöttem nektek néhány gyakran hangoztatott, ugyanakkor tudományosan cáfolt információt doromboló barátainkról.

macska

A macskák nem kötődnek érzelmileg az emberekhez.

Ezzel az állítással általában olyan emberek érvelnek, akiknek talán már volt macskájuk, de nem igazán tudtak közel kerülni hozzá. Míg a kutyák többnyire feltétel nélkül imádják a gazdijukat, addig a macskák szeretetét és bizalmát nehezebb kiérdemelni. A háziasításuk történetéből egyértelműen kiderül az is, hogy a macskáknak nincs szükségük az emberre a túléléshez, mégis úgy döntöttek, hogy mellettünk maradnak. Ráadásul egy külön kommunikációs formát is kifejlesztettek számunkra, hiszen a kölykeiket leszámítva csak nekünk nyávognak, hogy jobban odafigyeljünk rájuk. A kutyákhoz hasonlóan a macskák is társállatok, így szükségük van az emberi törődésre és szeretetre. Ha boldog és biztonságos környezetet teremtünk számukra, akkor garantáltan ragaszkodni fognak hozzánk.

macska

A macskákat nem lehet nevelni vagy tanítani.

Még mindig sokak fejében él az a tévhit, hogy a macskák nevelhetetlenek, sőt örömüket lelik a lakás lerombolásában és a kedvenc tárgyaink tönkretételében. Azonban számos hétköznapi és tudományos bizonyítékot láthatunk arra, hogy doromboló barátainkat nemcsak nevelni, hanem tanítani is lehet. Néhány hónappal ezelőtt például olvashattátok a MacsKalandok mentálhigiénés szervezet alapítójával készült interjúnkat, aki terápiás cicák képzésével foglalkozik. Ha pedig csak a házikedvencünknek szeretnénk megtanítani néhány szabályt, akkor érdemes figyelembe vennünk, hogy a kutyáknál bevált módszerek nem macskakompatibilisek. Amennyiben kérdésetek van a cicák nevelésével kapcsolatban, akkor ajánlom nektek Jackson Galaxy macskaviselkedési szakember könyveit és a Szeretem a cicámat blogot.

A macskák szándékosan bántják a kisgyerekeket.

Azt hinnénk, hogy a 21. században már nem dobják ki a házikedvenceket, ha kisbaba érkezik a családba, azonban ez sajnos még mindig előfordul. Egy régi hiedelem szerint ugyanis a macskák démoni lények, akik „kiszívják az életet” az újszülöttekből. Abszurdnak hangzik, de ha elmerülünk az internet macskagyűlölő bugyraiban, akkor találkozhatunk hasonló vélekedésekkel, miszerint a macskák természetüknél fogva gonoszok, és veszélyt jelentenek a csecsemőkre. Sajnos balesetek bármikor történhetnek, így tényleg nem szabad egyedül hagyni sem a cicánkat, sem más háziállatunkat egy kisgyermekkel.

A macskák és a kutyák egymás ősi ellenségei.

A kutyás és a macskás emberek között igencsak elterjedt az indokolatlan gyűlölködés, mert mindkét tábor igyekszik bizonyítani, hogy az ő kedvence az okosabb, a szófogadóbb vagy a szerethetőbb. A gazdik meggyőződése és a filmekben látottak ellenére téves az az elképzelés, hogy a macskák és a kutyák egymás ősi ellenségei lennének. A korábban említett macska-viselkedéskutató Jackson Galaxy rámutatott arra, hogy a két fajnak teljesen más a testbeszéde, így kommunikációs szakadék húzódik közöttük. Csak mi, emberek tudunk segíteni nekik abban, hogy harmonikusan együtt élhessenek az otthonunkban. Ehhez pedig első lépésként meg kell ismernünk mind a kutyák, mind a macskák kommunikációs rendszerét.

A macskák csak akkor dorombolnak, ha jól érzik magukat.

A macskák rendszerint akkor dorombolnak, ha biztonságban és komfortosan érzik magukat a társaságunkban. A kiscicák már két napos korukban elkezdenek dorombolni dagasztás közben, mert így indítják el a tejelválasztást. A dorombolás a felnőtt macskák viselkedésére is jellemző, akik többnyire a pozitív érzelmeik kifejezésére használják ezt a kommunikációs eszközt. Viszont azt fontos szem előtt tartanunk, hogy a dorombolás endorfinokat szabadít fel, így alkalmas a cicák fájdalomcsillapítására is. Ha észrevesszük, hogy hirtelen szokatlanul sokat dorombol a macskánk, és esetleg más módon is megváltozott a viselkedése, akkor érdemes állatorvoshoz fordulnunk.

Remélem, hogy érdekesnek találtátok a cikkben bemutatott macskás tévhiteket. Ha esetleg a környezetetekben valaki hasonló állításokkal érvel a cicatartás ellen, akkor bátran osszátok meg vele a tudásotokat! Ha szeretnétek alaposabban megismerni doromboló barátainkat, akkor ajánlom nektek a Mit gondolnak a macskák? című dokumentumfilmet, amit megnézhettek a Netflixen. Amennyiben pedig éppen egy kisállat örökbefogadásán gondolkodtok, akkor ide kattintva olvashattok Vajdai Dominikai személyes tapasztalatairól.

Képek forrása: Pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük