Fishing

„Balzac utca stíl” a Fishingen – interjú a Mulató Aztékokkal, a Mini Fishing on Orfűn

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2021.06.17-én startolt el az első Mini Fishing on Orfű, a Fishing on Orfű 3 napos előfesztiválja. Stábunkkal a fesztivál minden napjára kivonultunk interjúkat készíteni a fellépőkkel.

Az eredeti fesztivál első időpontjára lett időzítve a mini Fishing, hiszen a vírus helyzet miatt képlékeny volt a fesztivál megtarthatósága. A rövidségétől függetlenül sok zenész lépett fel műfajoktól függetlenül. Többségében alter bandák vettek részt az eseményen de akár a magyar underground hip hop kedvelői is megtalálhatták a számukra tetsző koncerteket. Többek közt ennek a műfajnak is otthont adott a 18-án pénteken a Tűzhöz Közel színpad, ahol családias, chillelős fellépéseket adtak a fellépők. Ilyen csapat a Mulató Aztékok is akik pénteken 18:45-kor kezdték a koncertjüket  az előbb említett színpadon. 

A Mulató Aztékok egy magyar underground hip hop csapat, akik (szerintem) már egy jó ideje a legintelligensebb rapet készítők közt vannak itthon. A tagjai Balázsovics „Tink” Misi, Osváth „pHLaT” Sanyi és Molnár Ákos „emekajji”, akik mind pestiek és a kezdetek óta együtt dolgoznak a formációban.  

Hogy érzitek, hogy sikerült a mai fellépés? Tényleg nem voltatok szeptember óta fellépni sehol?

fishingTink: Igen, illetve volt a többieknek két koncertje azóta, de sajnos nélkülem mert kórházban voltam több hónapig egy műtét miatt, pluszban meg a covid rendeletek miatt sem voltak koncertek. Ide is jöttünk volna a tavalyi Fishingre, de ugye elmaradt 2020-ban. Az utolsó koncertünk szeptemberben volt az A38 hajón. Én egy másik formációban, a Slow Village-ben is tag vagyok és nyilván velük sem léptünk fel egy ideje, így elég izgatott voltam a koncert elején, de eleget készültünk rá és kívülről is nagy szeretet áradt felénk a fellépés közben, úgyhogy sikeresnek mondható végül is a koncert.

Van valami féle kapcsolatotok Péccsel, akár a pécsi egyetemistákkal?

Tink: Hogyne lenne! Nekünk az első Mulató Aztékok koncertünk Pécsen volt az Apolló moziban, amit a Stereo Kollectiv szervezett nekünk, akik maguk is pécsiek. Egyébként a második koncertünk Szegeden volt és csak a harmadik volt Pesten bár mi pestiek vagyunk mind. Az aztékokkal leginkább ezt tudnám kiemelni, a Slow Village-gel pedig olyan konkrét kötődésünk van, hogy az egyik tagunk itt lakik Pécsen. Szoktunk Pécsre járni amúgy magán úton is és nagyon szeretünk visszatérni. Még egy fontos kiemelendő eset volt, amikor egy teljesen más stílusú banda, a Szabó Benedek és a Galaxisok hívott meg előzenekaruknak minket itt Pécsen, akikkel a ma esti koncertjük után megyek vissza Budapestre.

Rengetegen kezdenek el mostanában rap műfajban tevékenykedni és általában az undergroundot elkerülve, a mainstream pop-rapet célozzák meg. Mit gondoltok aktuális a „rap is pop az egész szakma gyászol” mondat vagy már elavult ez ilyen formában?

Tink: Ez valóban így van, mármint az első fele, de ez minden műfajjal így volt anno. Kicsit bővítwették, formálták, higítottak rajtuk, igyekeztek kompatibilissá tenni más stílusú emberek számára és ezáltal épül be a popkultúrába, reklámokba, magazinokba. Sokszor beszéltük a Sanyival, hogy mi ezt úgy éljük meg, valószínűleg azért, mert mi is benne vagyunk, mintha most indult volna be nálunk a rap aranykora ami Amerikában a 90-es évekre tevődött. Ez azért lehet, mert a társadalom meg a kultúra nem volt annyira nyitott felénk, de most már rengeteg lehetőség adott bárki számára, hiszen otthon magadnak elő tudod állítani a dolgokat.

Ez szerintem hozzátartozik, ahhoz, hogy sokan kezdik el, meg persze, hogy “rappelni bárki tud” és mégis rengetegen lemorzsolódnak. Leginkább a 90-es 2000-es évek eleji graffitihez, meg gördeszkához tudnám hasonlítani. Abban se lett mindenki világbajnok deszkás, se mural festő artist. Engem igazából, és szerintem Sanyi nevében is beszélhetek, hogy nem zavar ez annyira, hiszen más zenéket hallgatok a hip hop világában, meg hát érted, ha nem érdekel akkor úgyse fogod hallgatni. A jó zenék bármikor meg fogod találni, ahogy régen is, annyi hogy régen sokkal nehezebb volt hozzájuk jutni, mint most amikor elárasztanak minket a zenékkel. Ettől függetlenül születnek szerzői, meg jó dolgok, de a többi műfajban is úgy látom, hogy érkeznek új dolgok és hígulnak a régebbiek. Nyilván ezen lehet dühöngeni, de szerintem ezzel nem kell törődni. Ha a saját dolgodat csinálod, akkor szerintem nem is tudsz annyira figyelni ezekre. 

pHLaT: Engem sem zavar ez egyáltalán, mert eljutottam odáig és lehet, hogy nem kéne előítéletesnek lenni, de akiről tudom, hogy például a Mr. Bustának az istállójából jön ki, az csinálhat bármit tudom, hogy nem fogok rákattintani és így nem fognak foglalkoztatni. Ez van a mainstream hip hopban is, de az a legjobb, hogy nem kell ezekkel foglalkozni, hiszen csinálod a saját dolgaid. Ehhez hozzátartozik, hogy valaki meglovagolja az aktuális trendet, nyilván ez is szükséges lehet ahhoz, hogy legyen egy nap alatt 500.000 lejátszásod, viszont én olyan áron, hogy olyat kéne játszanunk mint például a Wellhello, mégse vágynék a megtekintésekre. És ezzel nem azt mondom, hogy a Fluor Tomi nem tehetséges és profi a területén, de hát az nem hip hop és ezt jó azért tudni és nem is hallgatom.

A lényeg a lényeg, ami nem bír számomra élvezeti értékkel, olyat nem hallgatok, de ez azt hiszem csak természetes. Azért érik az embert meglepetések, mert nem lehet teljesen bezárkózni, hiszen lehet, hogy 3 év múlva fogsz rájönni, hogy valaki jó és tehetséges de te nem is hallottál még róla. Annyira szűk ez a közeg, hogy könnyen eljut hozzánk is, ha valaki tényleg jó és érdekes, aki ilyen, azt nem véthetjük el, úgyis meg fogjuk ismerni. Viszont magas hozzáadott értékkel bíró rap elég kevés jön ki, de szerintem nem is ez a terve azoknak, akik ezt csinálják.

Sok dalotokban beszéltek a Balzac utcai együttélésről. Miért olyan fontos pont az a lakás? Talán az volt az első szabadon otthonról való elköltözés?

Tink: Mi a Sanyival együtt laktunk a Balzacban és bár nem az volt az első költözésünk, de egy nagyon jó szellemi műhely működött és rengeteg barát lett az évek során. Ehhez a helyhez mindenki közel lakott, a Slow Villages srácok is sokat jártak felvenni hozzánk és más barátok is dolgoztak a Balzacban. Végülis engem a Sanyi befogadott 2017 őszén és 2020 őszén ért véget ez az intenzív szakasza az életünknek. Hál’ Isten nagyon sok dolog született ott és mindig nálunk mentek a brancsolások. Ez természetes, hogy ezen tovább kellett lendülni és bár lezárult egy korszak de nem kell azért gyászolni.  

Mik a terveitek ma estére és nyárra egyáltalán?

Tink: Nincs túltáblázva a naptárunk. Van ugye az augusztusi nagy Fishing, ami ilyen tavalyi pótlás szerűség, meg Pesten lesz egy pár bulink. Igazából jó lenne újra összecsiszolódni, mert nekem azért kiesett a kórház miatt fél év és kb szeptember óta áprilisig nem is dolgoztunk együtt. A többiek azért igyekeztek felvenni dalokat, meg alkotni. Ma este pedig még maradunk esti koncertekig és mint mondtam a Szabó Benedekékkel megyek majd haza.     

Köszönöm szépen a Mulató Aztékoknak, hogy ilyen közvetlenek voltak és elkészíthettem az interjút velük. Óriási élmény volt találkozni velük és beszélgetni velük, hiszen már 5 éve hallgatom őket és figyelem a munkásságukat és biztosra veszem, hogy maradandó élmény lett találkozni és beszélgetni. Ha érdekel, hogy kikkel készítettünk még interjúkat a Mini Fishing on Orfűn akkor maradj az oldalunkon és figyeld a cikkeket a fesztiválokról.  

2 thoughts on “„Balzac utca stíl” a Fishingen – interjú a Mulató Aztékokkal, a Mini Fishing on Orfűn

Comments are closed.