marvel

Rajongóból szuperhős – Ms. Marvel sorozatkritika

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Marvel a tavalyi évhez hasonlóan idén is sokszínű film- és sorozatkavalkáddal készül. Május elején ért véget a sötét hangulatú Holdlovag minisorozat, júniusban pedig ismét egy új szuperhőssel ismerkedhettünk meg a Disney+ felületén. Ha kíváncsiak vagytok, hogy sikerült Kamala Khan, alias Ms. Marvel képernyőn való debütálása, tartsatok velem ebben a cikkben!

Nem akarok felnőni, inkább szuperhős leszek!

Kamala Khan (Iman Vellani) egy 16 éves pakisztáni-amerikai lány Jersey Cityben, aki egyenesen rajong a szuperhősökért. Marvel Kapitány a példaképe, és szüntelenül arról ábrándozik, hogy ő maga is szuperhős lesz. Egy izgalmas álomvilágban él, fanfictionöket ír, és nem tud figyelni az iskolában, pedig lassan el kellene gondolkodnia a jövőjén. Kamala azonban egyelőre még nem akar felnőni, hiszen az olyan unalmas lenne.

Legjobb barátjával, Brunóval (Matt Lintz) a világot védelmező szuperhősök tiszteletére megrendezett AvengerConra készülődnek, ahova Kamalát a szigorú szülei természetesen nem akarják elengedni. Persze egy igazi rajongót ez nem állíthat meg. Marvel Kapitánynak öltözik, a csodálatos cosplayt pedig a nagymamájától kölcsönzött különleges karpereccel dobja fel, ami váratlan szuperképességekkel ruházza fel viselőjét.

Tinédzser szuperhős Bosszúálló mentor nélkül

Kamala hamar ráérez a szuperhőslét ízére: próbálgatja az erejét, megmenti a bajbajutottakat, és varázslatosan érzi magát. Még csak ismerkedik a szuperképességeivel, amiket megpróbál titokban tartani a konzervatív családja előtt. A szülei nem nézik jó szemmel, hogy Kamala álomvilágban él, lázadó természetű, és nincsenek komoly tervei a jövőre nézve. Megpróbál beolvadni muszlim lányként az amerikai iskolában, miközben a pakisztáni hagyományoknak is meg kell felelnie. Az MCU Peter Parkerjével ellentétben Kamalát nem karolja fel egy Bosszúálló sem, hiszen többségük életét vesztette a Thanosszal való küzdelem során. A visszavonulásra készülő Sólyomszem pedig már a szárnyai alá vette Kate Bishopot, a tehetséges New York-i íjászlányt.

Nemcsak Kamala figyelme ugrál, hanem a történet is.

A sorozat sokféle témát felvonultat, de egyiket sem bontakoztatja ki. A legerősebben a pakisztáni kultúra van jelen, és Kamala családjának múltjára is nagy hangsúlyt fektettek. Ms. Marvel ellenségei csak afféle kötelező jelleggel zsúfolódtak bele a történetbe. A Kárelhárítási Hivatal (DODC), a varázserejű karkötőt kereső Homályklán (ClanDestines) és vezetőjük, Najma (Nimra Bucha) feltűnése túl sok nemcsak Kamalának, hanem nekünk, nézőknek is. Így a Vörös Tőr már tényleg nem hiányzott, de a pakisztáni szervezet tagjai valójában nem sok vizet zavarnak. Bár egy fiatal lány a főszereplő, az iskolás mindennapok és a kamaszproblémák csak felszínesen jelennek meg az első epizódban. Összességében mindenből kapunk egy kicsit, de egyik irányba sem halad igazán a sorozat.

marvel

Review bombing és gyűlöletáradat

A hat részes Ms. Marvel minisorozat szokatlan gyűlöletáradatot indított el a rajongók körében. Egyrészt az váltott ki nagy elégedetlenséget, hogy Kamala képességei nem pont olyanok, mint a képregényekben, és máshonnan is származnak. Másrészt sokan gyerekesnek érezték Ms. Marvel történetét, hiszen egy komolytalan tinilány a főszereplő. Na, de mit is várunk egy élénk fantáziájú kamasztól? Talán azt, hogy rögtön nőjön fel a szuperhősléthez? A sorozat még így sem esett át a ló túloldalára a tinidrámával, hiszen Kamala családjának múltja, az új képességekkel való megbirkózás és a Marvel Kapitány iránti rajongás áll a középpontban.

Mindemellett persze egyes nézőknek már az is problémát okozott, hogy a Marvel Filmes Univerzum bemutatta az első muszlim szuperhőst, aki ráadásul egy fiatal nő. Emiatt megkezdődött a review bombing az IMDb-n és a Rotten Tomatoes-on, azaz a sorozat minőségétől függetlenül tömegesen szórják rá a legrosszabb pontszámokat rövid idő alatt.

Ms. Marvel még visszatér

Ha már befejeztétek a sorozatot, akkor biztosan tudjátok, hogy mikor találkozhatunk Kamala Khannal legközelebb. Az újdonsült szuperhős fontos szerepet fog játszani a Marvel Kapitány 2. részében, amely The Marvels címen kerül bemutatásra a jelenlegi tervek szerint 2023 júliusában.

A Ms. Marvel a legtöbb MCU sorozattal ellentétben nem igényel előzetes háttértudást, önmagában is érthető eredettörténet. Egy teljesen új multikulturális környezetben játszódik, és egy, az eddigiektől nagyban eltérő szuperhőst mutat be, így új színt visz a Marvel filmek világába.

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.