pride

Mit olvassunk a Pride-hónapban? – LMBTQ+ könyvajánló – 1. rész

+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Júniusban ünnepeljük az LMBTQ+ közösség tagjainak sokszínűségét és szabadságát. Ha szeretnétek az olvasmányaitokkal is a társadalmi egyenlőségről és az önazonosságról szóló Pride-hónapra hangolódni, akkor ez a két részes cikksorozat nektek szól! Az alábbiakban a saját olvasmányélményeim és a Moly.hu népszerű könyvei közül összegyűjtöttem nektek néhány olyan romantikus történetet, amelynek főszereplői az LMBTQ+ közösséghez tartoznak. A cikksorozat folytatásában pedig fantasy világokban játszódó könyveket szeretnék nektek a Pride-hónapra ajánlani.

Alice Oseman Heartstopper képregényei

A Heartstopper képregényekről már biztosan mindannyian hallottatok, hiszen nagy népszerűségnek örvend a Young Adult LMBTQ-történet azonos című adaptációja is, amelyet a Netflix készített a szerző aktív közreműködésével. Alice Oseman eredetileg webcomic formájában publikálta a két középiskolás fiú, Nick és Charlie történetét, majd később nyomtatásban is megjelent és elsöprő sikert aratott a Heartstopper. A képregényekben az első szerelem mellett olvashatunk például iskolai zaklatásról, szorongásról, evészavarról, a coming-outtal járó nehézségekről és mindennapi előítéletekről is. Nick és Charlie történetét nagyon ajánlom nektek, ha szeretitek a szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató ifjúsági könyveket. Jelenleg négy kötet érhető el magyarul, és november elejére várható az 5. Heartstopper képregény angol nyelvű megjelenése. Augusztus harmadikán pedig érkezik a Netflix-sorozat 2. évada is.

Rácz-Stefán Tibor romantikus és ifjúsági regényei

Ha szívesen olvastok könyvajánlókat és aktívan követitek a megjelenési híreket, akkor biztosan találkoztatok már Rácz-Stefán Tibor nevével, ugyanis ő vezeti a Sorok Között könyves blogot. Íróként pedig 2014-ben debütált Fogadj el című Young Adult LMBTQ-regényével, amikor megnyerte a Könyvmolyképző Kiadó II. Aranymosás Irodalmi Pályázatát. Rácz-Stefán Tibornak azóta 8 további regénye jelent meg, és több antológiában is olvashatjátok a novelláit. A könyveiben központi szerepet kapnak az LMBTQ közösséghez tartozó fiatalok nehézségei, a társadalmi kirekesztés, az önelfogadás, valamint a különféle emberi kapcsolatok, a család, a szerelem és a barátok fontossága is. Ha szívesen megismerkednétek egy kortárs magyar szerző megható történeteivel, akkor nagyon ajánlom nektek Rácz-Stefán Tibor regényeit!

Taylor Jenkins Reid Evelyn Hugo hét férje

Ha nem szeretitek annyira a Young Adult könyveket, és szívesebben olvasnátok egy komolyabb hangvételű, ugyanakkor megbotránkoztató történetet, akkor szeretném a figyelmetek ajánlani az Evelyn Hugo hét férje című történelmi fikciót. Az amerikai bestsellerszerző Taylor Jenkis Reid neve ismerős lehet számotokra, ugyanis a Daisy Jones & the Six című regénye elsöprő sikert aratott, és nemrég egy adaptáció is készült belőle. Az Evelyn Hugo hét férje szintén nagy népszerűségnek örvend a BookTokon, és a címe ellenére egy LMBTQ történet. A címszereplő egy legendás, de visszavonultan élő világsztár, aki évtizedek óta először ad interjút egy újságírónőnek. Ha szívesen olvasnátok egy izgalmas és megbotránkoztató könyvet, akkor az Evelyn Hugo hét férje remek választás lehet.

Szaszkó Gabriella – Végtelen

Most pedig egy személyes magyar kedvencemet, Szaszkó Gabriella Végtelen című romantikus regényét szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Ha még ismeretlen számotokra az szerző neve, akkor nézzetek fel TikTokra, ahol rendszeresen megoszt az írói élettel és a mentális egészséggel kapcsolatos tartalmakat. A Végtelen egy csodálatos és elgondolkodtató történet, amelyben egy pánikbetegséggel küzdő zongoristával együtt felfedezhetjük, hogy mit rejt a múlt és a jövő. A könyvben egy tudományos kísérlet révén felváltva olvashatunk a főszereplő jelenlegi és múltbéli életéről. Utóbbiban két fiatal férfi tragikus szerelmi történetét követhetjük nyomon az 1960-as években. A Végtelen olyan megrázó témákkal is foglalkozik, mint például az öngyilkosság vagy a családon belüli erőszak, ezért nem egy könnyed olvasmány.

Casey McQuiston – Vörös, fehér és királykék

Végül egy olyan LMBTQ-történetre szeretném felhívni a figyelmeteket, amelynek hamarosan a filmváltozatát is láthatjátok. A Vörös, fehér és királykék című New Adult romantikus regény adaptációja augusztus 11-én debütál az Amazon Prime felületén. Casey McQuiston könyvében egymásba szeret az amerikai elnök fia és a walesi herceg, ami érthető módon sok bonyodalomhoz vezet. A két férfi egy nyilvános eseményen botrányos összetűzésbe keveredik egymással, és ez a diplomáciai kapcsolatokra is hatást gyakorol. Ha szeretnétek egy szórakoztató és izgalmas nyári olvasmányt, akkor nagyon ajánlom nektek Alex és Henry szerelmi történetét!

Remélem, hogy találtatok kedvetekre való LMBTQ-könyveket ebben a válogatásban. A cikksorozat folytatásában további ajánlásokkal készülők nektek, és ezúttal elsősorban a fantasy történetekre fogom helyezni a hangsúlyt. Ha addigis szívesen megismerkednétek még néhány feledésbe merült magyar írónővel, akkor ide kattintva olvashattok róluk!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük