Mit kell vigyek a kollégiumba?

+1
0
+1
0
+1
21
+1
0
+1
11
+1
0
+1
3

Az egyetemi élet valóban egy nagy buli, de ahhoz képest a kollégiumi élet egy igazi kalandnak számít. Nemcsak a rengeteg élmény és ismeretség az, amivel gazdagodik az ember, de olyan dolgokat tanul meg minden lakó, amelyet még a padokban ülve sem lehetne elsajátítani.

Ám minden kollégistának szembe kell néznie a címben szereplő legfontosabb kérdéssel: mit is vigyek magammal? A legtöbben azt mondanák, hogy erre egyszerű a válasz, de gondoljunk csak bele… Hogyan pakoljam össze az egész életemet néhány bőröndbe?

Higgyétek el nekem, nem könnyű feladat, és ezt bizton állíthatom annak ellenére, hogy a következő szemeszterben a hetedik évemet kezdem a koliban! Bár a főként középiskolai tapasztalataimat még nekem is ki kellett egészítenem egy s mással, mikor gólyaként megérkeztem Pécsre.

Mindenesetre, mielőtt hozzákezdenénk a listához, szeretnélek biztosítani róla, hogy életed egyik legjobb döntését hoztad meg azzal, hogy nem csak Pécset, de emellett a lakás helyett a kollégiumot választottad főhadiszállásodnak. Természetesen mindennek megvan a maga előnye és hátránya, azonban abban biztos lehetsz: unatkozni nem fogsz!

Mi is kerüljön bele a bőröndbe?

  • Komfortzóna kellékei

A szobában az egyik legmeghatározóbb pont, ami egyúttal a komfortzónád középpontja lesz: az ágyad. Bár valószínűsíthetően a vizsgaidőszakban nem nagyon fogod használatba venni, inkább a szorgalmi időszakban, akkor sem szabad megfeledkezned a kényelemről. Ne hagyd otthon a lepedőt, az ágyneműhuzatodat, plédedet, hozhatsz magaddal párnákat, hogy otthon érezd magad.  Nem árt, ha a biztonság kedvéért két garnitúrát is hozol magaddal, ha esetleg például mosás után nem száradna meg időben az első adag.

07.27._30._SZER_V.G._Mit_kell_vigyek_a_kollegiumba_KEP1

  • Minden időjáráshoz megfelelő öltözet

Azt hiszem, kijelenthetem, hogy a legnagyobb váltás a középiskolai kolikhoz képest számomra nem az volt, hogy külön fürdőszoba és konyha található a blokkban, hanem az, hogy nem túlságosan gyakran járok haza, jobb esetben egy hónapban kétszer. Mivel ez a tendencia figyelhető meg a többi lakótársam esetén is, nagy valószínűséggel nem én vagyok az egyedüli, aki ritkán látogat haza.
Ebben az esetben pedig mindenre felkészültnek kell lenni, főleg, ha az öltözködésről van szó. Nyilván nem úgy értem, hogy már szeptemberben hozd el a téli kabátodat, de sokkal könnyebb, ha egyszerre hozol magaddal mindent a beköltözéskor, ahelyett, hogy később a vonaton szenvedj a nehéz csomagokkal. Nem tudhatod, hogy mit hoz az élet, ezért jobb, ha könnyed, nyárias és meleg ruhákat, többféle cipőt és kabátot is raksz, így nem ér majd kellemetlen meglepetés.

  • Tisztálkodási szerek

Erről nem kell hosszasan beszélnem, hiszen mindenkinek más a rutinja ezen a területen, de kezdem a legfontosabbal: fürdéshez szükséges papucs. Ezt semmiképp nem szabad elfelejteni! Emellett egyértelmű, hogy a törölközők (kis és nagy, legalább kettő), tusfürdő, sampon, balzsam, fogkefe, fogkrém egyaránt fontosak, de ezeket nem feltétlenül szükséges otthonról hoznod, hiszen a nagy részük fogyóeszköz, a városban te magad is be tudod őket szerezni.

  • Tanuláshoz szükséges eszközök

Ha már egyetemi kollégiumról beszélünk, akkor ne feledkezzünk el a tanulásról sem. Minden lakó saját asztalt kap, ami felett az ideje nagy részében görnyed. Mivel itt fogsz tanulni és dolgozni, érdemes „tisztán” tartani, hogy semmi se vonhassa el a figyelmed a teendőidről. A füzeteidet, jegyzeteidet, könyveidet helytakarékosan irattartókba rendezve tarthatod, és hogy ne kelljen a szeméttel a konyhába rohangálnod, hasznos lehet egy papírkosár is. Sajnos sokszor késő estig kell ezt a bútort koptatni, így jó, ha viszel magaddal asztali lámpát is, bár tudomásom szerint ezt a kollégiumokban biztosítanak.

07.27._30._SZER_V.G._Mit_kell_vigyek_a_kollegiumba_KEP2

  • Konyhai kellékek

A felnőtt, érett hallgatói élet részét képezi a főzés is. Erre jól felszerelt konyhák állnak rendelkezésre vagy az egyes blokkokban, vagy a folyosókon, ám hogy miben is főzöl és mivel is eszel, azokról neked kell gondoskodni. Ha tudod magadról, hogy te nem igazán vagy konyhatündér, akkor természetesen nem szükséges egy egész konyhát otthonról átköltöztetni, de nem árt, ha van egy serpenyő, kisebb és nagyobb lábas/fazék itt is a birtokodban. Tányérok, kések, evőeszközök, vágódeszka, konzervnyitó jó, ha kéznél vannak. Főzőlapért nem kell aggódni, de sütő nincs, így tepsivel nem kell készülni. Azonban, ami fontos, és Neked/Nektek közösen kell beszerezni: a mikró!

  • Kütyük

Az utóbbi időben még fontosabbá váltak a távoktatás eszközei, a laptopok, telefonok, egyéb gépek. Nemcsak ezeket, de ezeknek a töltőit sem jó, ha az ember otthon felejti, és bár van rengeteg konnektor, nem rossz, ha kéznél van egy hosszabbító is. A kis fogyasztású háztartási eszközök áramellátása biztosított, ezeket is érdemes elhozni, szükség lehet rájuk a hétköznapokban, például a hajszárítóra.

  • Egyéb

A kollégiumokban van mosási lehetőség, de a mosószerről, színfogóról, szennyestartóról, szárogatóról magunknak kell gondoskodni. Ugyanígy fontos lehet a vasalódeszka, vállfák is, nem szabad elfeledkezni az általános tisztítószerekről, mosogatószerről, szivacsról, felmosóról, seprűről sem, ugyanis a szobákat, blokkokat nekünk kell tisztán tartani.
Nem árt, ha az okmányok mellett az egyéb, fontos papírokat is magaddal hozod, nem tudhatod, mikor kellhetnek, jobb, ha nálad vannak. Mindezek mellett ne hagyd otthon a gyógyszereidet, és nem árt a biztonság kedvéért, ha általános gyógyszerek is vannak fejfájásra, lázra, görcsökre stb.
Mivel itt fogsz huzamosabb ideig élni, gyakorlatilag az otthonoddá válik majd a szoba, de hogy igazán otthonossá tehesd, hozd el a nem létszükségletű, de számodra fontos tárgyaidból párat: fényképek, könyvek, növények, egyéb díszek.

07.27._30._SZER_V.G._Mit_kell_vigyek_a_kollegiumba_KEP3

Most, hogy már tudod, mi az a minimum eszköztár, amivel mindenképpen készülnöd kell, jó, ha felméred, mekkora is az a hely, amely a rendelkezésedre áll majd, amit belakhatsz. Erre készült korábban egy videó, ami részletesen megmutatja, milyen lehetőségek közül is választhatsz:

Az alábbi linkekre kattintva beszámolókat és interjúkat olvashatsz az egyes kollégiumokról, a jelentkezés menetéről, pontszámításról, tippekről, így egy átfogó képet kaphatsz arról, hogy hol is szeretnél eltölteni egy, avagy több évet: kollégium.

Régebben találtam egy kinyomtatható listát, ami a fontosabb pontokra szedve felsorolja, mikre lehet még ezeken kívül szükséged, illetve a segítségével talán más is eszedbe jut, amit nem hagynál otthon. Nekem hasznos volt az első években, ezt itt találod.

Remélem, hogy a cikk végére érve kicsit tisztult a kép a fejedben a költözéssel kapcsolatban, és már nagyobb kedvvel vágsz neki a pakolásnak. Végezetül, amit nem csak ide, de máshova is el kell vinned magaddal: a jókedved!

Nem árt, ha figyelemmel kíséred a további cikkeinket is a honlapon, hiszen rengeteg fontos információt osztunk meg a gólyaléttel kapcsolatban sok kérdésedet hosszas kutatások nélkül megválaszolva!
Várunk Pécsen!

Források: Pexels.com

2 thoughts on “Mit kell vigyek a kollégiumba?

Comments are closed.