podcast

Mit hallgassunk a nyári forróságban? – Podcastajánló – 1. rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nyáron egymást követik a sokszínű és izgalmas programlehetőségek, amelyek közül bizony nem egyszerű választani.

Emellett a júliusi forróság is megnehezíti a helyzetünket, hiszen valljuk be, hogy 35 fokban csak akkor hagyjuk el szívesen az otthonunkat, amikor a strand szólít minket. Ha már unjátok a sorozatok darálását, vagy kifogytatok a könnyed nyári olvasmányokból, akkor érdemes a manapság nagy népszerűségnek örvendő podcastek vízére evezni. Ebben a cikksorozatban összesen tíz magyar podcastet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Az első részben megismerhettek társadalmi jelenségekkel, populáris kultúrával és kortárs irodalommal foglalkozó csatornákat is.

podcast

Nem azért, de… podcast – Tabudöntögető baráti beszélgetések

Először az egyik személyes kedvencemet, a Nem azért, de… podcastet szeretném bemutatni nektek, amely 2022-ben elnyerte a legjobb független alkotók által készített podcastnek járó díjat a Kreatív Magazin Online Video Audio Awards (OVA) szakmai versenyén. Az epizódokban Csorba Eszter és Sólyom Eszter tabudöntögető baráti beszélgetéseit hallhatjátok. A podcast ötlete a koronavírus-járvány idején pattant ki a két huszonéves barátnő fejéből, majd pedig egyre nagyobb hallgatóságra tettek szert. Az adásokban többek között aktuális társadalmi és politikai jelenségekkel, érdekes tudományos felfedezésekkel, valamint mentális egészséggel és közöségi média trendekkel is foglalkoznak. Az epizódokat meghallgathatjátok a Spotify felületén, emellett pedig érdemes Eszteréket az Instagramon is követni, ahol interaktív tartalmakkal várnak titeket.

rész

9 és 3/4 videó podcast – Harry Potter rajongóknak kötelező!

A töretlen népszerűségű Harry Potter könyvekkel és filmekkel, illetve azok kulturális hatásával foglalkozó 9 és 3/4 videó podcast 2023 áprilisában indult el a YouTube-on. Az epizódokban két elkötelezett Harry Potter-rajongó, Urbán Eszter kommunikációs szakember és Bátorfi Botond pénzügyi szakember beszélgetéseit hallhatjátok. Az adások első felében a Harry Potter és a bölcsek köve egy-két fejezetét vizsgálják meg közelebbről, majd pedig általában egy vendég társaságában folytatják a beszélgetést. A stúdióban többek között megfordult már az Animus Kiadó vezető szerkesztője, a The Magic étterem alapítója, valamint Patai Rita gyermekpszichológus is. Ha szeretnétek újra elmerülni a Roxfort varázslatos világában, akkor ide kattintva megnézhetitek az eddigi adásokat, további érdekességekért és hírekért pedig keressétek fel a podcast Instagram-oldalát!

nyár

KontraCast podcast – Kritikus gondolkodásra ösztönöz

A KontraCast szintén viszonylag új kezdeményezés a magyar podcastek világában, ugyanis 2022 novemberében indult el a csatorna. Az epizódokban Borza Ákos és Jakab Gergely baráti beszélgetéseit hallhatjátok, amelyekben megpróbálják kritikus gondolkodásra ösztönözni a közönségüket. Az eddigi adásokban foglalkoztak már többek között a férfi-női barátság kérdéskörével, a közösségi média működésével, az érzelmi intelligenciával, valamint a tartalom- és hírfogyasztási szokásokkal is. A KontraCast műsorait megtaláljátok Spotify-on és YouTube-on, a legfrissebb infókért pedig érdemes ellátogatni a podcast Instagram-oldalára.

Lopott szavak podcast – Könyvajánló Deszyvel és Andival

Ha szeretitek a könyveket, de úgy érzitek, hogy nincs kivel megbeszélnetek az olvasmányélményeiteket, akkor a Lopott szavak podcast pont nektek szól! Az epizódokban a könyves tartalomgyártással foglalkozó Mihóczy Mercédesz és a Forrás Rádió műsorvezetője, Hittaller Andrea könyvajánlóit és a legfrissebb irodalmi híreket hallhatjátok. Deszy és Andi korábban a Forrás Rádió Sorok között című adásaiban beszélgettek az olvasmányaikról, majd 2022 novemberében közös podcastet indítottak. Az epizódokat megtaláljátok a Spotify felületén, emellett pedig Instagramon és Facebookon is értesülhettek a podcast aktuális tartalmairól.

Kék Kanapé podcast – Civil társadalmon innen és túl

Az Emberség Erejével Alapítvány 2021 márciusában indította el a podcast csatornáját. A Kék Kanapé adásaiban rendszerint az alapítvány munkatársai beszélgetnek aktuális társadalmi kérdésekről egy-egy meghívott vendéggel. Az idei epizódokban elsősorban a kortárs magyar irodalom néhány női képviselője szólal meg, legutóbb például Kiss Judit volt az alapítvány vendége, aki többek között mese- és drámaírással foglalkozik. Más adásokban pedig az Emberség Erejével munkájának eredményeiről hallhattok beszámolókat. A podcast epizódjait elérhetitek Spotify-on, a civil szervezet tevékenységéről pedig bővebb információkat olvashattok a honlapjukon.

Bízom benne, hogy találtatok kedvetekre valót az általam ajánlott podcastek között. Hamarosan érkezik a cikksorozat folytatása, amelyben további öt magyar podcast csatornára szeretném felhívni a figyelmeteket. Addig is egy korábbi cikkünkben böngészhettek a podcastek rengetegében, valamint ide kattintva megnézhetitek legújabb könyv-, sorozat- és filmajánlóinkat.

Melyik podcast a kedvencetek? Osszátok meg velünk kommentben!

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük