palacsinta

Mindenki egyik kedvence – A palacsinta

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Balaton parton, nyaraláson, kicsik és nagyok is ismerik a többféle ízesítésű tésztát. És ki ne szeretné a palacsintát? A mindenhol elterjedt étel túróval, nutellával, házi lekvárral és egy kis kakaóporral, szerintem mindenki rejtett kedvencei közé tartozik. 

A palacsinta eredete

A római korból származó ínycsiklandó étel eredeti neve latinul placenta volt. Összetételét tekintve csupán három összetevőből állt: liszt, víz és egy pici só. Kutatások szerint a római légióból terjedt el a lepényszerű étel, amelyet azért kedveltek, mert sokáig tudták tárolni. Az első feljegyzés 1439-ben keletkezett, ahol egy alaprecept is megjelent. Az első magyar nyelvű leírás a 16. századra vezethető vissza, ahol az erdélyi fejedelem főszakácsa által írt szakácskönyvben jelent meg a recept. 1994-ben az angliai Rochdale településen sütötték ki a legnagyobb palacsintát, melynek átmérője 15 méter volt, és 3 tonnát nyomott, ezen kívül körülbelül 2 millió kalóriát tartalmazott. 

Az alap palacsinta recept (2 főre)

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl szóda
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

Elkészítése:

Felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet. Apránként hozzá adagoljuk a tejet és a szódát is. Majd a csipet sóval ízesítjük a „masszát”. A serpenyőbe kis olajat teszünk, majd a már forró serpenyőbe öntünk körülbelül 1 merőkanálnyi tésztát (figyeljünk arra, hogy se túl vékony, valamint túl vastag se legyen a palacsintánk tésztája) és mindkét oldalát megsütjük. A már megsült tésztát ízlés szerint nutellával, különböző lekvárokkal, kakaóporral, túróval, pudinggal ízesíthetjük majd tálaljuk. 

palacsinta

A Gundel- és a hortobágyi húsos palacsinta

Két igazi hungarikum, melyeknek nevét valószínűleg mindenki hallotta már. A Gundel-palacsinta eredetileg nem lángolt, és erőteljesen lehetett érezni a rum ízét. A darált diós, mazsolás, csokoládé öntetes receptet „az anekdota szerint nem Gundel Károly találta ki, hanem Márai Sándor felesége, Matzner Ilona (Lola). Egy Gundelben szervezett összejövetelre készítették el Lola útmutatása szerint a különleges palacsintát, amelynek dióval megtöltött vékony tésztája hajtogatva, csokoládéöntettel meglocsolva került a tányérokra.” – derül ki a habostorta.hu forrásából. Habár több igen hasonló leírás is található az elkészítésére, az eredeti receptet csak a Gundel Étterem ismeri tökéletesen. („Gundel Károly öröksége nem ér véget annál a bizonyos palacsintánál…”)

palacsinta

A hortobágyi palacsinta már 1939-ben is ismert volt, receptjét Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea publikálta a “A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében” című munkájának 150. oldalán. Érdekesség, hogy ez az étel már 1909-ben is feltűnt Budapesten, valamint 1920 körül és 1932-ben is jelent már meg különböző nevű receptje. Azonban a ma hortobágyi palacsinta néven ismert sós ételt az 1958-as brüsszeli világkiállításra tervezte egy magyar szakács. 

Az amerikai palacsinta

Ki ne látott volna már egy jó amerikai filmet, melyben megjelenik a „pancake” elnevezésű, általában reggelire fogyasztott étel? Míg itthon a vékony tésztájú palacsinta az elterjedt, addig Amerikában a kisebb átmérőjű, ám vastagabb tésztájú ételt készítik, melynek receptjében a szódabikarbóna vagy sütőpor is megjelenik. Általában juharsziruppal, gyümölcsökkel tálalják, azonban az is gyakori, hogy csokoládéöntet vagy lekvár is kerül a finomságra. 

Bécsi túrós palacsinta

Legtöbbször a palacsintát serpenyőben sütik, azonban a bécsi túrós palacsinta érdekessége, hogy vaníliás öntettel, sütőben sütve készül el. Miután elkészítettük az alaprecept szerint a palacsintát, a túrós töltelékkel megtöltjük a – nem túl vékony – már kisütött tésztát és a feltekert palacsintákat egy kivajazott hőálló edénybe tesszük, majd a már elkészített vaníliás öntetet ráöntjük, és elő melegített sütőben megsütjük. A pontos receptet ide kattintva tekinthetitek meg. 

Zöld palacsinta: kuih dadar

Az Ázsiában, pontosabban Malajziában készült édes ízű és illatú, zöld színű palacsinta az ún. kuih dadar. Ez egy pandanlével készült tészta (pandanusz levélből kivont természetes zöld szín adja a tészta jellegzetes színét) és gula melakaval (a barna cukor egy sötétebb színű fajtája) vagy pálmacukorral átitatott kókuszreszelékkel töltött palacsinta.

mindenki

Források: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 

Képek: kiemelt 1 2 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük