Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor – Ez történt a 29. Screen Actors Guild-díjátadón

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2023.február 26-án rendezték meg 29. alkalommal a Screen Actors Guild díjátadóját. A többnyire csak “SAG” néven emlegetett szervezet minden évben a kiemelkedő filmes és televíziós alakításokat díjazza. 

Annak ellenére, hogy a SAG-gála népszerűsége csekélyebb, mint a Golden Globe-é, mindkét díjról elmondható, hogy a filmes kategóriák nyertesei gyakran egybeesnek a későbbi Oscar-díjasokkal, szóval az érdeklődőknek mindenképp érdemes figyelemmel követni. Ha megnézzük a jelölteket, látszik, hogy idén is viszonylag sokszor egybeesnek a díjazottak és a jelöltek – mint mindig, most is voltak borítékolható győzelmek, de kisebb-nagyobb meglepetések is a pakliban.

díj

Az idei mezőnyben a jelölések szempontjából a Minden, mindenhol, mindenkor és A sziget szellemei vitték a prímet. Mindkét film rekordmennyiségű, öt jelölést kapott, A sziget szellemei azonban egyiket sem tudta díjra váltani – a Minden, mindenhol, mindenkor annál inkább.

Íme a jelöltek és a nyertesek listája a filmes kategóriákban.

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ

Austin Butler – Elvis

Colin Farrell – A sziget szellemei

Brendan Fraser – A bálna

Bill Nighy – Living

Adam Sandler – Mindent egy lapra

Brendan Fraser jelölése és az, hogy ezt végül díjra is váltotta, senkit nem ért meglepetésként. A bálnában nyújtott alakítását mindenki dicséri, és a Múmia-filmekből ismert színészt 2022 egyik legnagyobb „visszatérőjeként” tartják számon.

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ

Cate Blanchett – Tár

Viola Davis – The Woman King – A harcos

Ana de Armas – Szöszi

Danielle Deadwyler – Till – Igazságot a fiamnak

Michelle Yeoh – Minden, mindenhol, mindenkor

A női kategória már nem volt olyan egyértelmű, mint a férfiaké. A leginkább esélyesnek tartott Cate Blanchett helyett Michelle Yeoh vihette haza a díjat, ez viszont a Minden, mindenhol, mindenkor díjesőjének csak a kezdete.

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

Paul Dano – A Fabelman család

Brendan Gleeson – A sziget szellemei

Barry Keoghan – A sziget szellemei

Ke Huy Quan – Minden, mindenhol, mindenkor

Eddie Redmayne – A másik nővér

Ha már korábban szó esett nagy visszatérésekről, Ke Huy Quan talán még Fraseren is túltett. A vietnámi-amerikai színész még gyerekként szerepelt olyan filmekben, mint az Indiana Jones, a színészettel utána hosszú évekre felhagyott, a Minden, mindenhol, mindenkorban viszont Waymond szerepében olyan emlékezeteset alakított, amire sokáig emlékezni fogunk.

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

Angela Bassett – Fekete Párduc 2.

Hong Chau – A bálna

Kerry Condon – A sziget szellemei

Jamie Lee Curtis – Minden, mindenhol, mindenkor

Stephanie Hsu – Minden, mindenhol, mindenkor

A női mellékszereplők kategóriájában a másik nagy esélyes Angela Basset volt, de végül itt is a Minden, mindenhol, mindenkor csapatából került ki a győztes. Jamie Lee Curtis a beszédében még a nepo-baby trendre is kikacsintott.

LEGJOBB FILMES SZEREPOSZTÁS

Babylon

A sziget szellemei

Minden, mindenhol, mindenkor

A Fabelman család

Women Talking

Ezen a ponton valószínűleg senki nem lepődik meg a nyertesen.

A SAG a legjobb kaszkadőrcsapatot is díjazza, az idei nyertes a filmes kategóriában a Top Gun: Maverick csapata.

Összességében tehát elmondható, hogy a Minden, mindenhol, mindenkor a kiemelkedően sok jelöléséből gyakorlatilag egyet leszámítva mindet díjra tudta váltani, és a kimaradó Stephanie Hsu-t is a szintén a filmben szereplő Jamie Lee Curtis előzte meg. Ezenkívül Michelle Yeoh és Ke Huy Quan díjával ők lettek az első ázsiaiak, akiket ezekben a kategóriákban díjaztak.

A televíziós kategóriák a következőképpen alakultak:

A legjobb szereplőgárda díját drámasorozatban a népszerű HBO-sorozat, A fehér lótusz kapta. A kategória vígjáték-változatában pedig az Abbott Általános Iskola győzedelmeskedett.

Az előbbi kategória további jelöltjei a Better Call Saul, A korona, az Ozark és a Különválás voltak, míg az utóbbiban a Barry, A mackó, a Hacks – A pénz beszél, valamint a Gyilkos a házban is versenyeztek.

Legjobb színész (televíziós drámasorozat)

Jason Bateman a szintén többszörösen jelölt Ozarkért kaphatta meg a díjat. A mezőnyben szerepelt rajta kívül Jonathan Banks (Better Call Saul), Jeff Bridges (A nagy öreg), Bob Odenkirk (Better Call Saul), valamint Adam Scott (Különválás).

OZARK

Legjobb színésznő (televíziós drámasorozat)

Jennifer Coolidge, mint a múlt év harmadik nagy visszatérője, bár Ke Huy Quannal és Fraserrel ellentétben sorozatos berkekben, A Fehér Lótuszban nyújtott alakításáért zsebelhette be a díjat. A további jelöltek Elizabeth Debicki (A korona), Julia Garner (Ozark), Laura Linney (Ozark) és Zendaya (Eufória) voltak.

díj

Legjobb színész (televíziós vígjátéksorozat)

Ebben a kategóriában A mackó színésze, Jeremy Allen White kapta a legjobb színésznek járó díjat, aki egyben Anthony Carrigant, Bill Hadert, Steve Marint és Martin Shortot utasította maga mögé. Előbbi kettő a Barryért, utóbbiak pedig a Gyilkos a házbanért kapták jelölésüket.

Legjobb színésznő (televíziós vígjátéksorozat)

A vígjáték-kategóriában a legjobb színésznő díját Jean Smart kapta meg a Hacksben nyújtott alakításáért. Jelölt volt még Christina Applegate (Halott vagy), Rachel Brosnahan (A csodálatos Mrs. Maisel), Quinta Brunson (Abbott Általános Iskola) és Jenna Ortega (Wednesday).

Legjobb színész (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)

A kategória nyertese Sam Elliott az 1883-ban nyújtott alakításáért. Ezzel Steve Carrellt, Taron Egertont (Black Bird), Paul Walter Hausert (Black Bird) és Evan Peterst (Dahmer) múlta felül.

Legjobb színésznő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)

A kategória nyertese Jessica Chastain lett a George & Tammy-ért. A további jelöltek Emily Blunt (Az angolok), Julia Garner (Az örökösnő álarca mögött), Niecy Nash-Betts (Dahmer) és Amanda Seyfried (A kibukott) voltak.

minden

A legjobb kaszkadőrgárda díját vígjáték- vagy drámasorozatban a Stranger Things kapta.

Az életműdíjat 2023-ban Sally Field kapta. A színésznő ezenkívül egyébként többek közt két Oscar-díj és két Golden Globe büszke tulajdonosa és karrierje több mint ötven évet ölel fel, színházban és mozgóképen egyaránt.

Ők voltak tehát az idei SAG-gála díjazottjai. Minden bizonnyal lesznek, akikkel a márciusban megrendezett Oscar-gálán is találkozunk. A Minden, mindenhol, mindenkor valóban mindent vitt, de ha végignézünk a jelölteken, mindenki joggal ült ott a Fairmont Century Plazában. A ceremóniát a Netflix is közvetítette Youtube-csatornáján, amit itt lehet visszanézni, és a köszönőbeszédeket szintén megtalálhatjuk a csatornán.

Forrás: borítókép, kép2, kép3, kép4, kép5, kép6, kép7, kép8, kép9, kép10, kép11, kép12, kép13, kép14

1 thought on “Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor – Ez történt a 29. Screen Actors Guild-díjátadón

  1. A”SAG” díjátadóról részletes,átfogó tájékoztatást kaptunk.A sok díjazottat élvezet volt olvasni,mert a cikk írója minden művészhez rövid komentet fűzött,és nem az egyszerű felsorolást választotta.Gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük