Halasszak egy évet? Minden a gap year-ről!

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Elgondolkodtál már azon, hogy halasztasz egy évet egyetem előtt? Hezitálsz vagy bizonytalan vagy? Nem tudod még pontosan mit szeretnél? Hallottál már a gap year-ről? Habár Amerikában és sok más országban nagy népszerűségnek örvend, itthon nagyon nagy a homály a gap year fogalma körül. Szeretném egy kicsit ismertetni veletek mi is ez és milyen előnyei lehetnek.

Fontosnak tartom, hogy minél több fiatalhoz és pályaválasztás előtt álló gimnazistához eljusson ez a kifejezés és minden ezzel járó lehetőség és információ, hisz ez egy nagyon szuper dolog. De mi is az a gap year? Ez a kifejezés azt általában egy évet (de ritkább esetekben lehet 2-3 is) takarja, amikor a középiskola elvégzése után kihagysz egy évet, hogy „élj”. Ilyenkor a tehetős amerikai fiatalok utazni szoktak és felfedezik magukat és a világot mielőtt elkezdik az egyetemet, azonban a fogalom lényegében csak a kihagyott évet jelenti, amikor egyetem előtt azzal foglalatoskodsz, amivel szeretnél.

Magyarországon az a „szokás”, ha fogalmazhatok így, hogy gimnázium után mindenki jelentkezik egyetemre és ott folytatja tovább tanulmányait olyan szakirányon, amiben majd később el szeretne helyezkedni. Azonban vannak fiatalok, akiknek elképzelése sincs mit szeretnének, nincs álommunka a fejükben vagy olyan egyetemi szak, ami érdekelné őket. Szerintem ez teljesen rendben van. Nem győzöm hangsúlyozni mennyire normális ez.

Ne szégyelld, ha nem érdekel egy szak sem, vállald fel!

Mivel én is voltam középiskolás, ezért tudom, hogy itthon sajnos nagyon erőltetve van ez a továbbtanulás téma. Az összes tanár magától értetődőnek veszi, hogy te bizony egyetemre mész és továbbtanulsz. Az is alap sokak fejében, hogy te már 10 évesen tudod mit szeretnél és annak irányába mész és hajtasz folyamatosan.

Azonban ez nagyon nincs így. Tudom, hogy sok diák cikinek érzi, hogy még nincs elképzelése mit szeretne és csak azért, mert a többieknek van és megjelölnek szakokat, melyek érdeklik őket, ezért ők is jelentkeznek ide-oda. Olyan helyekre, amik távol állnak tőlük csak azért, mert a barát, barátnő is jelentkezett és hogy ne lógjanak ki. Mert nem egyetemre menni, hanem elkezdeni dolgozni ciki, meg nem olyan elismert.

Holott aki dolgozni megy, nagyon nagy tapasztalati és szakmai előnyben lehet azzal szemben, aki egyetemre ment. Illetve később, 1-2 évet kihagyva elkezdeni egy egyetemet, úgy, hogy már tudod mit szeretnél hatalmas előny lesz. Nem csak, hogy előny, de akár „be is előzheti” azt, aki elvégez egy szakot, de továbbra sem tudja mit szeretne.

gap year

Ha nem tudod merre, adj időt magadnak, hogy kitaláld!

Teljesen rendben van az, ha neked 18-19 évesen nincs álomszakmád. Adj időt magadnak kitalálni mit is szeretnél, hisz ez fog előre vinni. Ha nem is érdekel igazán egy szak, akkor nem is érdemes elkezdeni, mivel – habár híresen nehezebb egy-két szak azért – mindegyikben vannak húzós részek, amikkel meg kell szenvedni. Ha azok is vért izzadnak rajta, akiket érdekel és akiknek ez az álmuk, akkor az, akinek semmi kötődése hozzá vajon mit fog csinálni? Rendszerint otthagyja. Hogy elkerüld ezt a „felesleges” 1-2 évet az életedből, szánj időt magad megismerésére és arra, hogy megtudd mi érdekel téged és mit szeretnél az élettől. Figyelj Magadra és vedd sorra mi az, amit szívesen csinálsz szabadidőben, mi az, ami érdekel.

Mi az, amiről, ha olvasol vagy olvasnod kell nem érdekel hány oldalas, mert érdekel téged minden egyes szó, ami le van írva? Amit szeretsz besorolható valamilyen szakterületre?

Én továbbra is hiszem, hogy a gap year-rel csak nyerhet az ember és nem azért preferálom ezt az opciót, mert én is ezt csináltam gimi után, hanem mert látom és tapasztaltom minden nap, mennyivel másképp is telhetnének évek, mennyivel jobban kihasznál idő lenne. Nem szeretném ismételgetni magamat, de elképesztően sok olyan embert ismerek, akik elmentek egyetemre, de nem érdekli őket, elfáradtak gimiben és lazítanának egy kicsit az újabb 4-5 éves képzés előtt.

Azonban elkezdték és aki végig is csinálta ugyanott tart olyan tekintetben, hogy nem tudja merre tovább. Mivel a tanulással volt elfoglalva, nem volt ideje gondolkodni mit szeretne úgy igazán, „majd utána, majd akkor kitalálom” és mentek el így évek. Időközben 23-24 éves lett és továbbra is tanácstalan. Hidd el nekem, hogy ha kihagysz egy évet nem dől össze a világ. Sokkal többet nyersz, ha már tudod merre tartanál és olyan közegbe is kerülsz be egyetemen, akik hasonló érdeklődési körűek.

Milyen lehetőségeim vannak, ha halasztok egy évet?

A lehetőségek tárháza közel végtelen, hisz manapság nagy szerencsénkre rengeteg jobbnál jobb ötletből, tevékenységből mazsolázhatunk mit szeretnénk csinálni legyen szó akár belföldről, akár külföldről. Ha dolgoznál menj és próbáld ki magad különböző területeken, hogy tudd mi az, ami tetszik és mi az, amit biztosan nem csinálnál. Részt vehetsz szakképzéseken, ha az érdekel. Tanulhatsz nyelvet. Utazhatsz, ha a pénztárcád is engedi.

Akár kombinálhatod is ezeket és vállalhatsz munkát külföldön. Ez sokaknak hirtelen ijesztőnek tűnik, de hidd el nekem, nem az. Erre is ezer meg egy program létezik, akár Európában, akár azon kívül az Egyesült Királyságban vagy Amerikában. Részt tudsz venni különböző önkéntes programokon szerte a világban hihetetlenül szép helyeken és szuper körülmények között élhetsz ott ingyen. Sokak emiatt gondolják, hogy van egy apró betűs rész benne és nem mernek belevágni, mert gondolják „ilyen úgysem létezik” pedig de, csak nem ez a híreseb, gyakoribb, amit az emberek választanak gimi után, emiatt nem jutott még ez el a köztudatba.

Emellett találsz olyan munkát is külföldön, amiért fizetést is kaphatsz. Ezek közt is rengeteg olyan van, ahol utazhatsz is vagy alapból valamilyen fantasztikus helyen élhetsz ottléted alatt. Jelentkezhetsz baby sitternek, au pair-nek egy családhoz és velük élve, segítve a mindennapjaikat csöppenhetsz be egy adott ország kultúrájába és életébe. Napestig sorolhatnám a lehetőségeket. Ha bármelyiket olvasva elkapott téged az izgatottság vagy érezted belülről azt a lelkesedést, kíváncsiságot, akkor érdemes lehet utána nézned.

Egy korábbi cikkemben laposabban kifejtem miket csinálhatsz a gap year-edben és csatoltam is hozzá oldalakat, ahol tudsz informálódni. Ha érdekel és elolvasnád ide kattintva teheted meg.

Ezek mellett vannak, akik pontosan tudják mit akarnak, csak nehéz az emelt szintű érettségijük és újra érettségiznek. A tanulás közben is tudtok dolgozni, hogy kicsit félre tudjatok majd rakni az egyetemre, kollégiumra vagy nyelvvizsgázhattok is, hogy legyen még többletpontotok. Eközben akár a jogosítvány megszerzésére is remek lehet ez az év. Tényleg temérdek lehetőségetek van.

Szerintem most vagyunk a legjobb időszakban az ilyenek kipróbálása tekintetében. Még fiatalok vagyunk és befogadóak, nincsenek gyerekeink, akikért felelnünk kell és akiket nem hagynánk otthon egy ilyen lehetőségért. Mikor lesz még ilyen az életbe Mindig az első lépés a legnehezebb, de aztán jönnek sorban a lépcsőfokok. Azt tanácsolnám merj élni és kipróbálni dolgokat! Van egy mondás, miszerint „ha valami egyszerre tölt el izgatottsággal és ijeszt meg picit az egy olyan dolog, amibe érdemes belevágni.” Én ezt maximálisan helyénvalónak érzem.

Aki egyetemre megy, neki szeretnék sok sikert kívánni! Aki halaszt egy évet, neki meg küldeném minden bátorságom! Lépd meg azt, amire vágsz!

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép, 3.kép

2 thoughts on “Halasszak egy évet? Minden a gap year-ről!

Comments are closed.