Milyen színű a személyiséged?

+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Igen nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban a különféle személyiségtesztek, melyekkel ki-ki a saját személyiségtípusát meg tudja állapítani.

Elsőre talán játéknak, puszta szórakozásnak tűnik, azonban ezeket a személyiségteszteket komolyabb szituációkban – például munkahelyeken a szervezeti felépítésnél, a munkaerő beosztásánál, felvételénél – is használhatnak, sőt előszeretettel használnak is. Hasznos lehet a munkáltatóknak, ha ilyen tesztek segítségével egy képet kaphatnak munkavállalóik személyiségéről, hiszen ez nagyban megkönnyítheti velük a közös munkát, a kommunikációt, és a munka, a feladatkörök felosztását is.

személyiség

A mai cikkben én is egy ilyen személyiségtípus rendszert hoztam nektek. Ha érdekel, mik is azok a DISC személyiségtípusok, mi jellemzi őket, és neked milyen színű a személyiséged, akkor tarts velem!

Eredete

A teszt megalkotása Dr. William Moulton Marston, amerikai pszichológus nevéhez fűződik, aki ezen kívül egyébként a hazugságvizsgáló gép prototípusát is elkészítette.

A DISC mozaikszó az alábbiakból tevődik össze:

D: Dominance=dominancia (piros)

I: Influence=befolyásolás (sárga)

S: Steadiness=kitartás (zöld)

C: Compliance=szabálykövetés (kék)

 

A személyiségtesztre adott válaszok alapján az embereket ebbe a négy csoportba lehet besorolni, ez tulajdonképpen egy személyre szabott jellemzésként szolgál.

A módszer két dimenzióban dolgozik, ez alapján a feladatorientált-kapcsolatorientált, valamint az extrovertált-introvertált „skálán” helyezi el az embereket.

személyiség

Lássuk a színeket:

Piros, vagyis a domináns típus

Akik ebbe a csoportba tartoznak, rájuk feladatorientáltság és extrovertáltság jellemző.

Tipikus vezetők, hiszen határozottak, jól bírják a stresszt, képesek gyors döntéshozatalra, magas a kockázatvállalási hajlandóságuk, és sikerorientáltak. Mindemellett jellemző rájuk a versenyző szellem is.

Negatív tulajdonságuk lehet az akaratosság és a makacsság.

Ezt a csoportot a kolerikus jelzővel is illetik, mely lobbanékony, ingerlékeny, heves vérmérsékletű személyt jelent, akit indulatai könnyen elragadnak.

Sárga, vagyis a befolyásoló típus

Kapcsolatorientáltak, extrovertáltak. Belőlük például nagyon eredményes értékesítők, marketingesek lesznek, hiszen kreatívak, közvetlenek, jellemző rájuk a vidámság, és jók a meggyőzési képességeik.

Néha felszínesek és rendszertelenek, szétszórtak lehetnek.

Nekik a másik nevük a „szangvinikusak”, mely jókedvű, magabiztos és optimista személyt jelent, akik ugyanakkor hangosak, és könnyen haragra lobbannak.

Zöld, vagyis a kitartó típus

Azok az emberek, akik személyiségére a zöld szín jellemző, kapcsolatorientáltak és introvertáltak. Ezek a személyek gyakran helyezkednek el segítő szakmákban, hiszen jellemzően türelmesek, empatikusak, nyugodtak, kiegyensúlyozottak, jól tudnak másokkal együtt dolgozni.

Kerülik a konfliktusokat, ugyanakkor érzelmeiket nehezen fejezik ki, és jellemző lehet rájuk a lassúság is.

Őket flegmatikusnak is szokták nevezni, mely a következőt jelenti: egykedvű, közönyös, közömbös, hidegvérű, higgadt, nyugodt személy.

szín

Kék, vagyis a szabálykövető típus

A kék személyiségű emberek feladatorientáltak, introvertáltak. Analitikus gondolkodást igénylő – például mérnöki, elemzői – munkakörökre jellemző. Általában objektívek, pontosak, precízek, megbízhatóak, maximalisták.

Negatív tulajdonságuk az lehet, hogy könnyen elvesznek a részletekben, érzelmeiket gyakran figyelmen kívül hagyják.

Ők az úgynevezett „melankolikusak”, mely nem jelent mást, mint búskomorságot, ám sokkal inkább nevezném őket gondosnak, komolynak, megfontoltnak.

Hol tudjuk ezt mi használni?

Mint említettem a cikk elején, a munka világában számos előnnyel járhat egy ilyen teszt kitöltése. Azonban nem csupán ott, de a mindennapok során is sok hasznos információt szolgáltathat számunkra az eredmény, hiszen ennek segítségével jobban megismerhetjük magunkat, valamint a környezetünkben élőket is:

  • Könnyebben megérthetjük és elfogadhatjuk magunkat, a reakcióinkat egy adott szituációban, így fejlődhetünk, növekedhetünk. Hiszen mindenhonnan azt halljuk: „Fontos az önismeret, és fontos, hogy békében legyünk magunkkal.”
  • Mindemellett mások viselkedését, hozzáállását is könnyebb lehet megértenünk egyes szituációkban, ha belegondolunk abba, hogy attól, hogy valaki másképp reagál a helyzetre, mint mi, még nem rossz ember. Lehet, hogy csupán ilyen a személyisége.
  • Továbbá a személyiségtípusok ismerete a másokkal való jó kommunikáció, hatékony csapatmunka kulcsa is lehet.

teszt

Bízom benne, hogy ezzel a rövid kis összefoglalóval nektek is meghoztam a kedveteket a teszt kitöltéséhez:

Ide kattintva te is kitöltheted a tesztet!

Azonban mielőtt kitöltenétek, azt javaslom, tippeljétek meg, hogy a cikk alapján szerintetek melyik szín jellemzi legjobban a személyiségeteket! Érdekes játék lehet ezután megnézni, hogy jól sejtettétek-e.

Nektek milyen színű a személyiségetek? Írjátok meg nekünk kommentben vagy privát üzenetben!

Ha pedig megjött a kedvetek a teszt kitöltéshez, ide kattintva egy korábbi, szeretetnyelvekről szóló cikket olvashattok, valamint a hozzá kapcsolódó tesztet is megtaláljátok.

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük