felveteli-milyen-szakok-indulnak-pte-etk-pecsi-egyetemista

Milyen szakok indulnak 2021-ben a PTE ETK-n? Mutatjuk!

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0

A pályaválasztás egy igen nehéz és komoly döntés, amely sokszor az egész életünket határozhatja meg. Ezért a középiskola kezdetekor már terhet tesznek ránk azzal, hogy folyamatosan képzeletbeli súlyokkal pakolják meg a hátunkat, amelyet az érettségiig hordozunk magunkkal. Hiszen nem hallunk mást, mint, hogy azon az héten fog múlni az egész hátra levő élünk és ha nem készülünk megfelelően, akkor megpecsételjük a sorsunkat. 

Szerintem ez teljesen másképp van. Természetesen az érettségi hetén nekem sem fért volna fel a babszem, azonban most, másodéves egyetemistaként arra szeretném ösztönözni a jelenlegi gimnazistákat, hogy nyugodjanak meg. Tény, hogy fontos az érettségi azoknak, akik picit komolyabb pályát szeretnének magunknak választani, hiszen pontszámot még senki sem tud varázsolni magának. Talán picit jobban vagyunk ijesztegetve ezzel, mint amennyire kellene és ezért mindenki annyira rágörcsöl, hogy már inkább amiatt születnek rosszabb eredmények, és nem feltétlenül a felkészletlenség miatt. 

Rettentő nehéz döntés az, hogy melyik egyetemre jelentkezzünk és azon belül egyáltalán milyen szakra. Ezzel kapcsolatban is csak egyetlen egy tanácsot tudok adni. Nem baj az, ha elsőre rosszul döntünk, sőt az sem, ha másodjára is. Mindig van mit tenni, mindig lehet változtatni. A 10-es éveink végén még igencsak nehéz eldönteni azt, hogy mivel is szeretnénk foglalkozni majd életünk hátralevő részében. 

pte-etk-egeszsegtudomanyi-kar-pecsi-egyetemista-pecs

A pécsi Egészségtudományi Kar rengeteg lehetőséget biztosít azon hallgatók számára, akik az egészségügy területén szeretnének elhelyezkedni. Egy 2018-as statisztika szerint abban az évben az összes hallgató létszáma együttesen elérte a 2334-et, ami azt gondolom, hogy nem kevés. Szerencsére, mindenki kedvére válogathat az alábbi szakok közül:


Egészségügyi gondozás és prevenció (népegészségügyi ellenőr): 282 pont
Sport és rekreációszervezés – levelező/nappali, önköltséges: 280 pont
Sport és rekreációszervezés – levelező, állami ösztöndíjas: 327 pont
Sport és rekreációszervezés – nappali, állami ösztöndíjas: 332
Dietetikus – nappali, állami ösztöndíjas/önköltséges: 280 pont
Gyógytornász – nappali, állami ösztöndíjas/önköltséges: 309 pont
Mentőtiszt – nappali, állami ösztöndíjas/önköltséges: 280 pont
Mentőtiszt – levelező, állami ösztöndíjas: 280 pont
Ápoló – nappali/levelező, állami ösztöndíja/önköltséges: 280 pont

Ezen szakok választása esetén bátran kimerem mondani, hogy életünk során amiatt nem kell aggódnunk, hogy elveszítjük a munkánkat. Hiszen olyan emberek mindig lesznek, akiknek éppen a mi segítségünkre lesz szüksége. Ezért kórházakban, rehabilitációs központokban, edzések során bármikor szükség lehet a mi szaktudásunkra. Egy dietetikus számára elképzelhető akár egy magánklinikán való elhelyezkedés. Az ápolók diplomásként kórházi osztályokon főnővéri pozíciókat láthatnak el.
Mentőtiszt hallgatóként kicsit több lehetőséget tudok felsorolni e mellett a szak mellett. Ha valaki esetleg a szakmája során megunja a folyamatos kocsiban való zötykölődést, vagy a hangos szirénát, akkor a sürgősségi betegellátó osztályokon nyújtanak elhelyezkedési lehetőséget. Ha ez sem opció, akkor a Vöröskereszt, bármely másik kórházi osztályon, illetve akár egy háziorvos mellett is elképzelhetőnek találom a további betegellátást. 

Fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy aki ezek közül a szakok közül adja valamelyikre a fejét, akkor a tanulás nem szabad, hogy az utolsó szempont legyen. Hiszen, sok esetben emberi életekről beszélünk, aminek a megmentése, jobbá tétele a mi kezünkben lesz.
A szakok kiválasztása előtt érdemes egy-egy nyílt napon részt venni, illetve utána olvasni a követelményeknek, és a tárgyaknak, amelyekkel majd a szemeszterek során találkozhatunk. 

Mind ezek mellett szeretnénk minden kedves, jövőbeli hallgató társamnak sok szerencsét és kitartást kívánni a felvételihez. Tudjuk, érezzük mi is, hogy mennyire nehéz ebben az időben a tanulás, vizsgázás és természetesen az érettségi is. De mindezek ellenére reménykedem benne, hogy mindenkinek úgy fog sikerülni, ahogy azt ő szeretné és a jövőben akár egy-egy ETK bulin találkozhassunk is.