Mik azok a fóbiák?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A fóbia a szorongásos zavar egy fajtája, amely az egyénben szélsőséges, irracionális félelmet vált ki egy helyzettel, élőlénnyel, hellyel vagy tárggyal kapcsolatban. Ha valakinek fóbiája van, gyakran úgy alakítja az életét, hogy elkerülje azt, amit veszélyesnek tart. Az elképzelt fenyegetés nagyobb, mint bármely tényleges fenyegetés. A fóbiák diagnosztizálható mentális zavarok. A személy intenzív szorongást fog tapasztalni, amikor szembesül fóbiája forrásával. Ez megakadályozhatja, hogy normálisan működjenek ezek az emberek, és néha pánikrohamokhoz vezethet. 

Mi az a fóbia?

A „fóbia” kifejezést gyakran használják egy adott kiváltó októl való félelemre. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) által elismert fóbia három típusát ismeri el. Ezek tartalmazzák:

Specifikus fóbia: Ez egy intenzív, irracionális félelem egy adott kiváltó októl.

Szociális fóbia vagy szociális szorongás: Ez mélységes félelem a nyilvános megaláztatástól és attól, hogy egy helyzetben mások ítélkeznek a személy felett. A nagy társasági összejövetelek gondolata ijesztő a szociális szorongással küzdők számára. Ez nem egyenlő a félénkséggel.

Agorafóbia: olyan helyzetektől való félelem, amikor valahonnan nehéz lenne kiszabadulni, például egy liftből. Az agorafóbiában szenvedőknél fokozott a pánikbetegség kockázata.

A specifikus fóbiákat egyszerű fóbiáknak nevezzük, mivel olyan azonosítható okokhoz köthetők, amelyek nem gyakran fordulnak elő az egyén mindennapi életében, például a kígyókhoz. Ezért ezek valószínűleg nem befolyásolják jelentős mértékben a mindennapi életvitelt.

fóbia

A szociális szorongás és az agorafóbia összetett fóbiákként ismert, mivel ezek kiváltó okait kevésbé könnyű felismerni. Az összetett fóbiákkal küzdő emberek nehezebben tudják elkerülni a kiváltó tényezőket, például a nagy tömegben való tartózkodást.

A fóbia akkor válik diagnosztizálhatóvá, amikor egy személy úgy kezdi megszervezni életét, hogy elkerülje félelme okát. Súlyosabb, mint egy normál félelemreakció. 

Pár gyakori fóbia:

  • Klausztrofóbia: félelem attól, hogy beszűkült, zárt térben van
  • Aerofóbia: a repüléstől való félelem
  • Arachnofóbia: félelem a pókoktól
  • Emetofóbia: a hányástól való félelem
  • Zoofóbia: félelem az állatoktól
  • Aquaphobia: félelem a víztől
  • Akrofóbia: félelem a magasságtól
  • Vér, sérülés és injekció fóbia: félelem a vérrel kapcsolatos sérülésektől.
  • Alagútfóbia: félelem az alagutaktól

Ezek messze nem az egyetlen konkrét fóbiák. Az emberekben szinte bármitől fóbia alakulhat ki. Továbbá, a társadalom változásával a lehetséges fóbiák listája is megváltozik. Például a nomofóbia az attól való félelem, hogy nincs mobiltelefonja vagy számítógépe az illetőnek.

Okok

Szokatlan, ha egy fóbia 30 éves kor után kezdődik. A legtöbb korai gyermekkorban, serdülőkorban vagy korai felnőttkorban jelentkezik. Okozhatja őket egy stresszes élmény, egy ijesztő esemény, vagy egy szülő vagy családtag fóbiája, amelyet a gyermek „megtanulhat”.

Specifikus fóbiák

Ezek általában 4-8 éves kor előtt alakulnak ki. Egyes esetekben ezek egy traumatikus korai tapasztalat eredményei lehetnek. Példa erre a klausztrofóbia, amely akkor alakulhat ki, ha egy fiatalabb gyermeknek kellemetlen élményei voltak zárt térben.

Az agy működése ilyenkor

Az agy egyes területei tárolják és felidézik a veszélyes vagy potenciálisan halálos eseményeket. Ha egy személy élete későbbi szakaszában hasonló eseménnyel szembesül, az agy ezen területei visszaadják a stresszes emlékeket, néha többször is. 

Kezelés

A fóbiák nagyon jól kezelhetők, és az emberek, akiknek ez van, szinte mindig tudatában vannak a betegségüknek. Ez nagyban segíti a diagnózist. A pszichológussal vagy pszichiáterrel való beszélgetés hasznos első lépés a már azonosított fóbia kezelésében. Ha a fóbia nem okoz súlyos problémákat, a legtöbb ember úgy találja, hogy a félelem forrásának pusztán elkerülése segít a kontroll megtartásában. Sok speciális fóbiában szenvedő ember nem kér kezelést, mivel ezek a félelmek gyakran kezelhetők önállóan.

Azonban egyes fóbiák kiváltó okait nem lehet elkerülni. Ezekben az esetekben a mentális egészségügyi szakemberrel való beszélgetés lehet az első lépés a gyógyulás felé. A legtöbb fóbia megfelelő kezeléssel gyógyítható. De nincs egyetlen olyan kezelés, amely minden fóbiában szenvedő személynél működne. Egyénre kell szabni ahhoz, hogy működjön. Az orvos, pszichiáter vagy pszichológus javasolhat viselkedésterápiát, gyógyszereket vagy a kettő kombinációját. A terápia célja a félelem és a szorongás tüneteinek csökkentése, valamint az emberek segítése a fóbiájuk tárgyára adott reakcióik kezelésében.

Képek forrása: Pexels.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.