Miért fontos a jó önéletrajz?

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az önéletrajz nagyon fontos eszköz abban, hogy az általunk kiszemelt pozíciót megszerezzük. Sokan már az egyetemi tanulmányaik mellett is dolgoznak, így már nem újdonság nekik egy ilyen dokumentum megírása. Ugyanakkor az egyetemi évek múlásával egyre több adattal tudjuk kiegészíteni az önéletrajzunkat, továbbá megtanulhatjuk, hogyan mutathatjuk meg az egyéniségünket is a potenciális munkaadóknak. 

Egyetemi évek

Az egyetemi tanulmányaink során nem szabad lazsálni, ez nem azt jelenti, hogy nem szabad szórakozni, mert egyszer vagyunk fiatalok. Ugyanakkor érdemes kihasználni minden adandó alkalmat a kapcsolatépítésre, a szakmai, tudományos előadások látogatására. Amennyiben vannak meghirdetett kurzusok, melyek nem feltétlenül érnek kreditet, azokra is úgy kell néznünk, hogy a későbbi elhelyezkedésünkben segíthet az ott megszerzett tudás. 

Az egyetemi közösségek, szervezetek segítenek minket abban, hogy értékesebb munkaerő lehessünk, megtanuljunk együtt dolgozni másokkal, sőt egy ilyen szervezet felépítésébe belelátni, esetleg pozíciót vállalni hasznos lehet annak érdekében, hogy a későbbiekben a munkahelyünkön is el tudjuk látni a feladatainkat.

Számos tanulmányi versenyt rendeznek, ezek közül is a legnagyobb az OTDK. Akik bármilyen rangos megmérettetésen szépen szerepelnek, eredményt érnek el, azt be tudják írni az önéletrajzukba. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen versenyeken szerzett önbizalom a későbbi állásinterjúk sikerességét segíthetik. 

miert_fontos_az_oneletrajz

Hogyan tűnhetünk ki a tömegből?

Az önéletrajzában mindenki jobb fényben szeretné feltüntetni magát, ezzel nincs is baj, azonban gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy azt írjuk, amit gondolunk, hogy a munkaadó szeretne olvasni. Így az történik, hogy nagyon sok a hasonló CV és nem kerülünk kiválasztásra. Azokat szeretik interjúra behívni, akik papíron különlegesnek tűnnek, kiemelkednek a tömegből.

A már említett egyetemi programok nagyban segítenek minket abban, hogy a dokumentumot kitölthessük. Nagyon fontos napjainkban a jó nyelvismeret is, az angol nyelv magabiztos használata manapság már elvárás, így a legjobb az, ha még egy nyelvet is elsajátítunk. 

Esztétikusan kell megszerkeszteni a dokumentumot, tisztán, átláthatóan kell rendeznünk az információkat. A kinézet az első, amit észrevesznek, azután nézik át csak a felsorolt adatokat.

miert_fontos_az_oneletrajz

Alaphibák elkerülése

Fontos, hogy odafigyeljünk az apró, triviális hibák elkerülésére. Egy-egy helyesírási vétség azzal járhat, hogy nem is olvassák tovább a beadott papírunkat. Sokan nem tudják ugyan, de semmi esetre se írjuk fel a dokumentum tetejére, hogy “önéletrajz”. Érdemes tudni, miszerint tanulmányaink felsorolásakor fordított kronologikus sorrendet kell alkalmaznunk, azaz a frissebbek vannak előrébb és a régebbiek hátrább. 

A fénykép amit csatolunk, olyan portré kép legyen, ami nem túl régi, így amikor személyesen találkoznak velünk, felismerhessenek minket és az arcot tudják összekapcsolni az önéletrajzzal.

Különböző internetes felületek ajánlanak sablont, amelyeket könnyű kitölteni és könnyen átláthatóak, azonban sokan alkalmazhatják ezeket, így csak egy leszünk a sok közül. Éppen ezért érdemes saját magunk által szerkesztett önéletrajzot csinálni.

A saját jellemzésünkkor nem szabad a gyakori jelzőket alkalmaznunk, sokkal inkább olyanra van szükségünk, ami kiemel minket a tömegből és őszintének is kell lennünk. Ilyen lehet az, ha valaki azt írja, hogy szeret csapatban dolgozni, ám ez közel sem igaz és a munka első heteiben kiderül, hogy nem élvezi a feladatait, illetve a vállalatnak sem válik hasznára, ha nem tud másokkal együttműködni, pedig a munkaköre megkívánná azt.

 Nem szabad valótlant sem állítanunk, mert könnyen leellenőrizhetőek az adatok és a szavahihetőségünk füstbe száll. Ha pedig kisebbet füllentünk és megkapjuk az állást, ott kiderülhet, hogy nem mondtunk igazat.

Az önéletrajzot nem szabad összecsapni, röviden, tömören kell bemutatnunk, hogy miért vagyunk a legértékesebbek a jelentkezők közül. Ez egy nehéz feladat eleinte, de amint sikerült rájönnünk a dolog nyitjára és készítünk egy jó alapot, akkor elegendő lesz csak azt időnként feljavítani, amikor új állással szemezünk. A Curriculum Vitae mellett gyakran kérnek motivációs levelet is, amiben arra kell kitérnünk, hogy miért szeretnénk az adott pozíciót betölteni, illetve miért mi vagyunk a legjobb választás. Ezt azonban csak akkor olvassák el, ha az önéletrajzunk meggyőző volt. 

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a TehetségPont minden félévben szervez workshopokat, ezek közé tartozik a Hogyan írjunk jó önéletrajzot és motivációs levelet? című előadás is. Érdemes követni a TehetségPont Facebook oldalát , hogy ne maradjunk le az adott félév workshopjairól.

 

 

Felhasznált források: 1, 2 

Képek forrásai: kiemelt, belső