miert-eri-meg-medikusnak-lenni-pte-aok-pecsi-egyetemistak-magazinja

Miért éri meg pécsi medikusnak lenni?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mindenki pécsi akar lenni! – szól az ősi mondás. És mi a legjobb módja a pécsi virtus megismerésének? Jelentkezni pécsi medikusnak a PTE ÁOK-ra.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán hagyományosan két szak indul: általános orvos (megszerezhető diploma: dr. med. univ.) és fogorvos (megszerezhető diploma: dr. med. dent.). Mindkét szak osztatlan, nappali képzést biztosít, államilag finanszírozott és önköltséges formában egyaránt.

Mindenképp érdemes az állami támogatásra jelentkezni, mivel legtöbb esetben alacsonyabb a ponthatár és nem mellékesen rendkívül megterheli a pénztárcákat, ha magunk szeretnénk állni taníttatásunkat. Jelenleg szemeszterenként 950 000 forint az általános orvossá avanzsálás ára, míg egy fogorvosi diploma félévente 1 050 000 forintba kerül. Mindkét szakra való jelentkezés előfeltétele emelt szintű biológia, valamint emelt szintű kémia vagy emelt szintű fizika érettségi letétele. 2020-ban az államilag finanszírozott általános orvos szakra való bejutáshoz minimum 402, míg önköltséges szakra 408 pont volt szükséges, az államilag támogatott fogorvosi szakra legalább 413, az önköltségesre 459 pont kellett.

Az általános orvos szakon legalább 12 félévet érdemes tölteni, a fogorvosi szakon 10-et, persze nem ritka eset, hogy bizonyos okok miatt megnő az itt töltött évek száma. Ekkor sem kell azonban pánikba esni, államilag 14 finanszírozott évet lehet igénybe venni, így ilyen helyzetben sem kell egyből a bankhoz fordulni, vagy csődeljárást indítani. Sokan tanulmányaik alatt különböző cserediák programok keretein belül egy-két félévet külföldön töltenek, illetve vannak, akik passziváltatnak, és pár hónap erejéig buliznak, vagy éppen elmennek dolgozni, gyakorlatot és élettapasztalatot szereznek. Summa summarum, az átlagosnál is átlagosabb nem 5/6 év alatt elvégezni az egyetemet.

Szabály szerint egy adott évben ÁOSz-on (általános orvos szakon) 5 fő, fogorvos szakon 15 a minimum, amivel elindítják a képzést, ám az elképesztő mértékű túljelentkezésből adódóan soha nem volt probléma elérni ezt a számot. Maximálisan 210 általános orvos hallgató és 50 fogorvostan hallgató nyer felvételt minden évben.

pecsi-medikus-miert-eri-meg-pte-aok-pecsi-egyetemista

Hetente átlagosan 25-30 órát szokás „iskolapadban”, jobban mondva előadókban, laborokban, szeminárium termekben, a későbbiekben pedig a klinikákon tölteni. Szemeszterenként ez nagyjából 30 kreditet ér, melyek a kötelező (a szakon mindenki számára kötelező (pl.: Anatómia)), az elektív (kötelezően választható, a tanterv által konkrétan meghatározott körből választható tantárgy (pl.: Anamnézis felvétel német nyelven)), valamint a fakultatív ((szabadon választható, a tanterv által meg nem határozott körből választható (pl.: CSI: Magyarország) tárgyakból származó kreditekből szedődik össze. A felsoroltakon kívül megkülönböztetünk még kritérium követelmény tárgyakat (kötelezően teljesítendő előírás, amihez nem tartozik kredit (pl.: testnevelés, fogászati gyakorlatok, nyári szakmai gyakorlatok – ápolástani, családorvosi praxis, belgyógyászat, sebészet témakörökben)), illetve vizsgakurzust (kötelező tárgyakból induló, kontaktóra nélküli kurzus arra az esetre, ha a tárgyból az aláírást már megszerezted, azaz vizsgára bocsátást nyertél, ám maga a vizsga nem sikerült).

Az általános orvos képzés a két éves alapozó modullal kezdődik, ahol a hallgatók az orvoslás alapjaival, a fiziológiás emberi testtel és annak működéseivel ismerkedhetnek meg. Ezt követi az egy éves, patológiás elváltozásokkal, gyógyszertannal megismertető preklinikai, majd a megint két éves, valamennyi orvosi szakág munkásságába betekintést engedő klinikai modul. Végezetül az egy éves szigorló modul következik, ahol a hallgatók 4-12 hetes szakmai gyakorlatokat végeznek klinikákon.
A fogorvos képzés a fentiekhez hasonlóan két év alapozó modullal indul, ezt követi az egy éves preklinikum. Végezetül a két éves klinikai modul következik, melyet a fogorvosi szakág megismerése, valamint a Fogászati és Szájsebészeti Klinikán történő gyakorlatok tesznek ki.

A PTE ÁOK-n magyar, angol és német nyelven lehet tanulni, így rendkívüli a diverzitás. Életre szóló barátságokat és szakmai kapcsolatokat lehet kiépíteni a világ bármely tájáról származó hallgatókkal. A diploma megszerzéséhez szükséges egy középfokú C típusú nyelvvizsga, valamint egy angol szaknyelvi záróvizsga. Nyelvtanulásra rengeteg lehetőséget biztosít az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet.

Mind az általános orvosi, mind a fogorvosi diploma rendkívül értékes a piacon, bármelyik szak elvégzése után nem sokszor kell majd munkanélküliség miatt aggódnunk. Sokan a diploma megszerzése után külföldön keresnek állást, ilyenkor azonban figyelembe kell venni azt is, hogy az állami támogatást törleszteni kell bizonyos határidőn belül – ez persze nem szokott gondot okozni a kivándorló orvosoknak, a magyar medikus diplomát ugyanis a világ minden táján becsülik, elismerik és bőkezűen honorálják.

Frissdiplomásként a későbbiekben rengeteg lehetőség nyílik továbbképzésekre, specializációkra, szakosodásra. A más egyetemeken is ismert PhD fokozat megszerzése, majd oktató-kutatóvá fejlődés mellett rengeteg más posztgraduális képzési forma, azaz rezidensképzési ágazat közül választhatunk. Általános orvosként összesen 33 szakág, egyenként 4-7 éves képzési idővel áll rendelkezésünkre, míg végzett fogorvosként rezidensképzés mellett egy fog- és szájsebészeti szakvizsga letétele után már önálló praxis alapítása és működtetése lehetséges.

Medikusnak lenni nem játék és mese, ezt persze le kell szögezni. Rengeteg átvirrasztott éjszaka, literszámú kávé mennyiség, csalódások és sikerek fogják kísérni a vizsgaidőszakokat, és persze a szorgalmi időszakban sem szabad ellazulni, de a legvégén minden kifizetődik, hiszen az itt töltött évek alatt felejthetetlen élményekkel, barátságokkal és a világ egyik legelismertebb szakmájával lehetünk gazdagabbak.

A cikkben megfogalmazott számok tájékoztató jellegűek, hivatalos információért látogassatok el a forrásként megjelölt weboldalakra!

Források:

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/korabbi_elj_archivum/felveteli_tajekoztatok/meghirdetesek_16a/!Fft_archivum/archivum.php?tipus=meg&meg_id=8186&elj=16a

https://www.felvi.hu/bin/content/vonal20a/szer/szer_292.html

http://felvi.aok.pte.hu/kepzeseink/altalanos-orvostudomanyi-szak

https://aok.pte.hu/docs/th/file/2017-2018/TVSZ_kezdoknek_20170808.pdf

https://aok.pte.hu/hu/menupont/111

Képek forrása:

https://aok.pte.hu/