gyógypedagógia

Miért a gyógypedagógia? – Vajon megéri?

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bizonytalanok vagytok, hogy melyik szakra menjetek? Hallottatok a gyógypedagógia szakról, és kíváncsiak vagytok, mit is takar pontosan?  Kíváncsiak vagytok arra, hogy helyileg hol tanulhatjátok, milyen szakirányok, tantárgyak várnak rátok, illetve egyéb érdekességekre a gyógypedagógiáról? Nos, akkor ez a ti cikketek, mert pont ezeket a témákat fogom kifejteni, illetve a továbbtanulási és az elhelyezkedési lehetőségeket.

Mit tegyetek, ha gyógypedagógia szakra szeretnétek menni?

Mint minden szaknál, itt is érdemes a felvi.hu-ra ellátogatni bővebb információkért – melyik egyetemek indítják, illetve majd a szakra is ezen a felületen keresztül tudtok jelentkezni.  A ponthatároknál látni fogjátok, hogy nem mindig magasak, viszont ez nem azt jelenti, hogy ezen a szakon is el lehet üldögélni nulla teljesítménnyel.

Habár több egyetemre könnyű a bekerülés, a bentmaradáson van a hangsúly – de nyilván az ösztöndíjak miatt sem mindegy az eredmény. Vannak olyan tantárgyak, amik esetében érdemes alapos előismerettel rendelkezni. Ilyennek tartom a biológiát is, nagyon ajánlom mindenkinek, aki gyógypedagógián gondolkodik, hogy vegye fel a biosz faktot és legalább egy középszintű érettségit tegyen a tárgyból, és menjen rá az emberi test felépítésére, ugyanis így megkönnyíti a saját dolgát, sokkal jobban mennek majd az olyan tantárgyak, mint pl. az anatómia.   

gyógypedagógia

Ponthatárok

A felvi.hu szerint  2020 -as  ponthatárok a következőképpen alakultak: A minimális pontszám 280 pont volt, míg a maximális pedig 400 pont volt. Nem mindegy, melyik egyetem ponthatárát nézzük, intézményenként ezen a szakon nagyobb eltérések lehetnek. 

Képzési szintek a gyógypedagógiában

A gyógypedagógiában az alapképzés 4 év. Először alapozó tantárgyakat kell teljesíteni, majd elkezdtek másod év körül szakirányt választani. Egyedül az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán indítják mind a 8 szakirányt, úgyhogy vannak olyan egyetemek, ahol csak egy szakirány elérhető. Az alapszak után letehettek szakvizsgát, illetve mesterszakot is elvégezhettek – ez akkor a legajánlatosabb, ha doktori iskolán gondolkodtok.  

A 8 szakirány

A gyógypedagógiánál 8 szakirányt különböztetünk meg.  Az első évben vannak az alapozó tantárgyak, másodévben egyre jobban a tipikus gyógypedagógiai tantárgyak kerülnek előtérbe, és ekkor kezdhettek el szakosodni. Mint említettem, az összes szakirányt csak az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karja indítja.  A következőket kell tudni a szakirányokról:

Az értelmileg akadályozottak pedagógiája:

Régen oligofrén pedagógiájának hívták, a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakkal együtt, ami később külön vált, ám a 2 szakirány közt még most is van átfedés, amire ki fogok térni.  Az enyhe, közép és súlyos értelmi fogyatékosokkal foglalkoznak e szakirányt elvégző gyógypedagógusok, és nagyrészben szegregált óvodában, iskolában, illetve felnőtt ellátásban dolgoznak, valamint sokszor szociális intézményekben.

Tanulásban akadályozottak pedagógiája:

Tény, hogy a sok inger, stressz, valamint a beszélgetés, meseolvasás hiánya, és túlterheltség miatt egyre több olyan gyermek van, aki valamilyen tanulási problémával küzd. Ezt a szakirányt elvégző gyógypedagógus a tanulási problémákkal küzdő gyermekeknek segít. Viszont van átfedés az előzőleg említett és e szakirányt közt, ugyanis az enyhe értelmi fogyatékos és középsúlyos értelmi fogyatékos is tanulásban akadályozottnak minősül. Aki elvégzi ezt a szakirányt, elhelyezkedhet szegregált és integrált intézményben is. 

Logopédia szakirány:

Nagyon sokan az összes gyógypedagógust a logopédussal azonosítják, viszont ez csak egy szakirány a 8 közül.  A logopédus nemcsak a kisebb-nagyobb beszédhibákkal foglalkozik, hanem a beszédértés zavaraival is. Felnőttekkel is foglalkozik, például stroke után is vannak, hogy hozzájuk fordulnak. 

Pszichopedagógia szakirány:

A gyógypedagógia nagyon sokszínű, hát még ez a szakirány! A pszichopedagógus magatartás-, és viselkedészavaros gyermekekkel foglalkozik. Dolgozhatnak gyermekvédelemben, javítóintézetben, de akár pszichiátrián is. 

Szomatopedagógia szakirány:

Sokan tévesztik össze a gyógypedagógust a gyógytornásszal és a konduktorral. A különbség egyrészt az, hogy más eszközökkel dolgoznak, másrészt a szomatopedagógus csak mozgásszervi fogyatékossággal foglalkozik. 

Autizmus spektrumzavar pedagógiája:

A gyógypedagógia viszonylag egy újabb tudományterület, maga az autizmus. Ezen a szakirányon végzett szakemberek, olyan egyénekkel foglalkoznak, akik vagy túlzottan nyitnak az emberek felé, vagy egyeltalán nem, ugyanis nem tudják, hogy viszonyuljanak hozzájuk. Rendkívül érzékenyek a különböző ingerekre, hangokra, zajokra. Az autizmus egy spektrumzavar, tehát lehet enyhébb változata, mint az Asperger szindróma, és súlyosabb, mint a Kannel szindróma.  Ha jobban meg szeretnétek érteni az autizmust, mindenképp érdemes megnéznetek a Jégszekrénybe zárva című filmet.

Látássérültek pedagógiája: 

Nem csak a vakokkal foglalkoznak a látássérültszakon végzett gyógypedagógus, hanem nagyotlátókkal is.

Hallássérültek pedagógiája:

A siketekkel, valamint nagyothallókkal foglalkoznak. Mint a látássérülteknél dolgozhatnak szegregált intézményben, de integráltban is. 

Nyílt napok

Összegyűjtöttem a nyílt napok időpontjait, amikre mindenképpen érdemes elmenni, hisz a hallgatók saját tapasztalatait hallhatjátok a szakról:

ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar – Január 27-28.

Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai kar – December 7.

Debreceni Egyetem – Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar – December 8.

Szegedi Egyetem – Juhász Gyula Pedagógusképző Kar – Január 20.

Más egyetemek is indíthatják a szakot, például a Pécsi Tudományegyetem, erről a felvi. hu-n azonban még nincs információ, ezért érdemes folyamatosan érdemes nézni az oldalt.

„Vidéki képzés” vagy irány Pest?

Ez egyértelműen egyéni preferencia, szerintem mindenképp érdemes átgondolnotok, hogy a nagy, esetleg kisváros áll hozzátok közelebb, összevetni az árakat és a lehetőségeket, valamint a többi egyéni preferenciáitok is átgondolni és utána írni egy pro és kontra listát

Összességében a gyógypedagógia egy rendkívül színes szak, továbbtanulási és tovább fejlődési lehetőségekkel, és mindenkinek javaslom, akinek magas az empátiája, toleranciája és szeret segíteni embereknek. 

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5

Képek: 1, 2, 3

Jégszekrénybe zárva film: 4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük