Mi is az a BeléPTEtő? Érdemes rá jelentkeznem?

+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hasonlóan az előző évekhez, ebben az évben is a tanév első napján kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szinte összes karán a BeléPTEtő elnevezésű esemény.

A frissen felvett hallgatók számára ez egy tréning, ami a Karrier Iroda szervezésében jön létre. A pár órás program, a  különböző játékos feladatok alkalmat kínálnak a gólyáknak az ismerkedésre, gyakorolhatják a csoportmunkát. Szerencsére a gólyatáborok már javában zajlanak, az idei évben a tavalyi elmaradt eseményt is bepótolják. Így a tréning nem az első találkozást, hanem inkább az összehangolódást szolgálja. 

A feladatok célirányosan az egyetemi életre készítik fel a hallgatókat. Azoknak, akik nem vettek részt a gólyatáborban még fontosabb, hiszen itt vehetik fel a kapcsolatot először a hallgatótársaikkal. A foglalkozásokat felsőbb éves hallgatók tartják a karokon, akik nyáron két alkalommal is részt vettek egy csoportvezető-felkészítő tréningen. Az egyik online formában zajlott, a másik személyes részvétellel történt. A foglalkozáson az ismerkedés az egyetemmel és a hallgatótársakkal két tréner irányításával zajlott. 

belép

Felkerestem Szijártó-Szakál Bettinát, a pécsi Jogi Kar tanulmányi ügyintézőjét és egyben a Karrieriroda munkatársát, hogy meséljen kicsit a tréningről.

Mióta veszel részt a BeléPTEtő Gólyatréningeken? Mi a feladatod? 

belépSzijártó-Szakál Bettina: 2018 óta létezik Karunkon a Gólyatréning. Akkoriban még Gólya-Workshop néven futott, és csekély számú gólyát tudtunk a programba belevonni. A BeléPTEtő Gólyatréning nevet a tavalyi év óta használjuk, összegyetemi szinten, és szerencsére már sokkal-sokkal több hallgató vesz részt rajta. Alapvetően szervezési-irányítási feladatokkal foglalkozok: én vagyok az, aki karrier referensként összekötő pontként szolgálok a csoportvezetők, a programon résztvevő gólyák, és a főszervező Karrier Iroda között.

Minden releváns információval tisztában kell lennem és reagálni, ha kérdés vagy bármi változás merül fel. Mivel sok gólyát érint a program, fontos a megfelelő csoportbeosztás és az ezekről való tájékoztatás, mind a gólyák és csoportvezetők felé egyaránt. Kiemelt a tréning népszerűsítése is, hogy az elsőévesek tudják milyen program vár rájuk. A tréning napján pedig ugrásra készen állok bármi kérdés esetén, ha kell, akár be is ugrok valaki helyére, hiszen a csoportvezetői képzésen én is részt veszek, tartalékosként.

Van-e kedvenc emléked a tréninghez kapcsolódóan?

Szijártó-Szakál Bettina: Mivel már negyedik éve szervezem a tréninget, igazi kis szerelemgyerek lett, szívvel-lélekkel dolgozok, hogy igazán sikeres lehessen. Ez természetesen lehetetlen lenne a megfelelő csoportvezető hallgatók közreműködése és segítsége nélkül, akikkel úgy érzem, az évek alatt igazán remek kapcsolatom lett. Itt is köszönöm nekik a sok munkát és örülök, hogy ismerhetem őket!

belepteto

A tréningről való visszajelzéseket is nagyon jó visszaolvasni vagy hallani, hogy mennyire tetszett a résztvevőknek a program. Különösen igaz ez a tavalyi tréningre. Hiszen akkor a vírushelyzet okán elmaradt gólyatábor miatt ez volt az első olyan alkalom, amikor találkozhattak és megismerkedhettek egymással az elsőévesek.

Titkon bízom abban, hogy szövődtek már akkor olyan jó ismeretségek, barátságok, amik azóta is tartanak. Nagyon friss dolog: a mostani pótgólyatáborban, mikor felhoztam a leendő másodéveseknek, hogy emlékeznek e tavalyról a gólyatréningre és azonnal láttam a vigyorokat az arcokon, nos, nem is kellett mondaniuk semmit. Tudtam, hogy bizony igazán jó élmény volt ez nekik tavaly. 

Szerinted miért hasznos program a BeléPTető?

Szijártó-Szakál Bettina: Nem feltétlenül tud minden elsőéves elmenni a gólyatáborba, azonban a tréningen való részvétel nekik is remek alkalmat nyújt az ismerkedésre. A gólyatábor adja meg igazán az alapot, ez igaz, de a tréningen olyan hallgatótársakkal is találkozhatnak, akikkel a gólyatáborban lehet, pont elkerülték egymást! Mindamellett, hogy szórakoztató program, nagyon hasznos információkat, készségfejlesztő tippeket kapnak és megkönnyíti mindenkinek a beilleszkedést. Ad egy szuper kezdeti lökést az (egyeseknek ijesztő) egyetemi léthez. A csoportvezetők saját, személyes tapasztalatainak megosztása pedig segítheti az elsőévesek félelmét, szorongását leküzdeni, hiszen tudják, nincsenek egyedül, mások is voltak az ő cipőjükben!

beléptető

Amikor gólya voltam, abban az évben még nem rendezték meg ezt az eseményt, amit nagyon sajnálok. Idén második alkalommal veszek részt a tréningen, mint felsőbb éves, hallgatótársammal tarthatom meg az elsőéveseknek ezt a programot. A tavalyi rendkívül jól sikerült, a visszajelzések alapján hasznosnak találták a gólyák. Arra bíztatok mindenkit, hogy bátran merjen jelentkezni és a feladatokban részt venni, nagyon hamar elrepül az a néhány óra, és őszintén remélem, hogy meghoztam a kedveteket a BeléPTEtőhöz.

A gólyatréning ideje karonként eltérő, de a karok nagy részében 2021. szeptember 6-án, hétfői napon kerül megrendezésre.

A pontos kezdésről és csoportbeosztásról az évnyitót megelőző héten lesz tájékoztatás. További információkért kövessétek a Karrieriroda, valamint az egyetemetek közösségi platformjait.

A már meghirdetett eseményeket a kar nevére kattintva érheted érheted el: ÁJK, BTK, (cikkünk folyamatosan frissül)

Kiemelt kép

2 thoughts on “Mi is az a BeléPTEtő? Érdemes rá jelentkeznem?

Comments are closed.