Mi az a sorrendmódosítás?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Időközben rájöttél, hogy az első helyen szereplő szak nem igazán hozzád való, esetleg felcserélnéd a soron következővel? Aggodalomra semmi ok. Április 19-től lehetőséged van sorrendet módosítani, ha szükségét érzed.

2021. április 19-től indul a tavaszi ügyintézés időszaka, ami egészen július 8-ig tart. Ez a pár hónap lehetővé teszi, hogy adatokat módosíts, a jelentkezéskor még rendelkezésre nem álló dokumentummásolatokat benyújtsd, jelentkezési helye(ke)t visszavonj, valamint egy alkalommal sorrendet módosíts. Figyelj arra, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve a már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Mire is jó a sorrendmódosítás? Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrended – azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami a jelentkezés leadásakor volt. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint egyetlen kattintással felcserélni a sorrendet. Viszont nagyon fontos, hogy sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehetsz fel!

Ez alól viszont kivétel a megjelölt jelentkezési hely másik finanszírozási formájának felvétele, amit még nem jelöltél meg. Tehát, ha például biztos vagy benne, hogy a pszichológia a te szakod, de biztosra mennél az önköltséges képzés megjelölésével, akkor ezt felveheted a listába, viszont csak a már megjelölt egyetem, már megjelölt képzési formában. Kizárólag a finanszírozási forma lehet más.

Nem érdemes változtatnod viszont akkor, ha valahol nem sikerült az alkalmassági vizsgád, ugyanis a sikertelen vizsga miatt egyébként sem kerülhetsz be az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltéted meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondolnád magad és egyáltalán nem szeretnél oda jelentkezni, ezért a lista végére tennéd. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választanod, ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak. Ha biztos vagy abban, hogy egy szakra nem szeretnél bekerülni akkor sem, ha esetleg a pontszámod alapján felvennének, akkor érdemes egy helyet visszavonni. Arra szintén érdemes figyelni, hogy ha visszavonod valamely jelentkezési helyedet, azt a későbbiekben nem tudod visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett nem lesz lehetőséged új jelentkezési hely megjelölésére.

Az áprilistól júliusig tartó időszak egy aránylag hosszú időtartam, érdemes jól átgondolni és megfontolni a döntést. Azt tanácsolom, hogy mindenképp olvass jól utána minden szaknak, amit feltüntettél a listádon. Fontos, hogy kellő információval rendelkezz, tudd, hogy mennyi idő a képzés, milyen végzettséged ad, valamint, hogy ösztöndíjas vagy állami támogatott képzés-e. Csapatunk a felvételi időszakában minden karról, azon belül minden szakról írt egy cikket, mely segíthet a döntésed véglegesítésében. Ezekben bemutatjuk az induló szakokat, azon belül a ponthatárokat és a diplomán túli kilátásokat. 

Állam-és Jogtudományi Karról a bemutató cikket itt olvashatod, 

Általános Orvostudományi Karról a bemutató cikket itt olvashatod, 

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról a cikket itt olvashatod, 

Egészségtudományi Karról a cikket itt olvashatod, 

Gyógyszerésztudományi Karról a bemutató cikket itt olvashatod, 

Közgazdaságtudományi Karról a bemutató cikket itt olvashatod, 

Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karról a bemutató cikket itt olvashatod, 

Műszaki és Informatikai Karról a bemutató cikket itt olvashatod, 

Művészeti Karról a bemutató cikket itt olvashatod,

Természettudományi Karról a bemutató cikket itt olvashatod.

A felvételi időszak nagymértékű odafigyelést igényel. A dokumentumpótlás, az adatmódosítás nem vehető félvállra hisz egy apró hiba is érvénytelenítheti a jelentkezésed. Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy minden megfelelően csinálsz és tájékozódni szeretnél, mindenképp az Eduline és a Felvi oldalát ajánlom. Tanáraid is bátran kérdezd, hisz ők is tudnak segíteni, valamint számukra is a legfontosabb az, hogy jó döntést hozz. Fontos tudnod, hogy az egyetemi élet nem csak móka és kacagás, hanem kemény munka és tanulás, ami megalapozza a jövődet. Zárásképp mindenkinek sikeres érettségit és felvételit szeretnék kívánni! 

Forrás: eduline.hu 

Kép: Getty Images