mintatanterv

Mi az a mintatanterv?

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az egyetem sok mindenben különbözik a középiskolától, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy a frissen felvételt nyert gólyák számtalan ismeretlen kifejezéssel találják szembe magukat, mint például a mintatanterv. A Pécsi Egyetemisták Magazinja egyetemmel kapcsolatos cikkeivel igyekszik útmutatást nyújtani és hasznos tanácsokat adni a felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára.

A mintatanterv egy ajánlott tanterv, mely egy adott képzésre vonatkozóan megadja a hallgatónak, hogy mely tárgyakat melyik félévben célszerű felvenni, hogy egységes ütemben folytathassák tanulmányaikat. Ezen kívül tartalmazza az egyes tárgyak felvételi követelményeit, feltünteti, hogy melyik tárgy milyen jellegű vizsgával zárul, és ha követjük a mintatantervet, akkor minden szemeszterben a szükséges (30) kredit körül tudunk maradni. Fontos leszögezni, hogy ez csak egy ajánlott tanterv, melyet nem kötelező követni, el lehet tőle térni. 

mintatanterv

Ha felvételt nyertetek egy adott képzésre, akkor nagy valószínűséggel a kar – vagy az egyetem – oldalán az egyik menüpont alatt megtalálhatjátok a saját képzésetekre vonatkozó mintatantervet, ami nagy segítségnek fok számítani a tárgyfelvételi időszak során. A megfelelő mintatanterv keresésekor az adott szak kiválasztásán túl arra is ügyelni kell, hogy melyik tanévben kezdő és milyen tanrendű (nappali vagy levelező) hallgatók számára készítették. Hogy jobban el tudjátok képzelni, hogy miről is van szó, megmutatom a saját mintatantervemet.

Nappalis jogász szakos hallgató vagyok, a 2019/2020-as tanévben kezdtem és azt kell tudni az évfolyamomról, hogy egy teljesen új tantervet kaptunk, melynek lényege, hogy egyes tárgyak képzési idejét lecsökkentették, új tantárgyakat vezettek be, illetve valamit előbb, valamit később tanulunk, mint a régi mintatantervet (2019/2020-as év előtt kezdő hallgatók mintatanterve) követő hallgatók. A mintatantervet tartalmazó dokumentum elején egy bevezető szöveg található: az új tantervben lévő változásokat részletezik és indokolják, például azzal, hogy sokkal gyakorlatorientáltabb képzést nyújtanak számunkra, ami vonzóbbá teheti a hallgatókat későbbi munkáltatóik számára, és megfelel a jelenlegi jogszabályi követelményeknek is.

A dokumentum legfontosabb része a táblázat, melyben sok információt találunk a tantárgyakra vonatkozóan. Az első oszlopban látható tárgykód a tárgyfelvételnél segít minket, hogy gyorsabban megtaláljunk egy adott tárgyat a Neptun keresőjében. Az egyes tantárgyak neve mellett megtalálható, hogy hetente hány órában kell tanulni, milyen jellegű a félév végén a számonkérés (kollokvium, beszámoló vagy szigorlat), hány kreditet ér a tantárgy és melyik félévben célszerű felvenni. A képen nem látható, de az utolsó oszlop az Előfeltétel nevet kapta, melynek lényege, hogy ha ott fel van tüntetve egy tárgykód, akkor a sor elején lévő tárgyat csak akkor tudod felvenni, ha teljesítetted az előfeltételként megadott tárgyat. 

mintatanterv

A táblázat alján találhatók a Kritérium követelmények rész, ami megadja, hogy a záróvizsga szakszeminárium és konzultáció, a szakmai gyakorlat, valamit 300 kredit teljesítése szükséges a jogi abszolutórium megszerzéséhez. Minden félévre lebontva meg van adva, hogy a mintatantervet követve hány kreditet veszel fel az adott szemeszterben, de mint korábban említettem ettől el lehet térni.

mintatanterv

Tantárgyfelvétel

Számomra a tárgyfelvétel volt az első sokk, mert középiskolában nem volt ilyenben részem, illetve kihagytam a gólyatábort, így lemaradtam a Neptun ismertetőről és azokról a fontos tanácsokról, amikkel évfolyamtársaim gazdagodtak. Későn ültem géphez és akkor vettem észre, hogy az általam kiválasztott érdekesebbnél érdekesebb órákra már nincs hely. Azt tanácsolom nektek, hogy minél előbb tervezzétek meg és vegyétek fel a tárgyaitokat, mert az izgalmas szemináriumoknál és a kisebb létszámú óráknál (például nyelv és gyakorlati óráknál) hamar betelik a létszám. A tárgyfelvételt a Neptunban a Tárgyak menüpont alatt a Tárgyfelvétel gombra kattintva érhetitek el. Itt ki kell választani a képzésedet és a tanrendet, így könnyebben megtalálhatjátok azokat a tárgyakat, melyek közül válogathattok az adott félévben.

mintatanterv

Véleményem

Véleményem szerint a mintatanterv nemcsak a gólyák, de minden hallgató számára nagy segítség annak érdekében, hogy megfelelő ütemben haladhassunk a tanulmányainkkal és ne kelljen azon aggódni, hogy túl kevés kreditet vettünk fel. Gólyaként még egyáltalán nem voltam képben azzal kapcsolatban, hogy melyik tantárgy mit takar és mit célszerű előbb/később teljesíteni, így igazodtam a mintatantervhez, amit a mai napig követni szoktam. Összességében úgy gondolom, hogy ez egy hasznos segítség a hallgatóknak, amihez nem kötelező igazodni, de megéri, mert megkönnyíti az életünket. 

 

 

Források:

Kiemelt kép, Kép1, Kép4

 

1 thought on “Mi az a mintatanterv?

Comments are closed.