5-gondolat-hogy-mi-alapjan-sorolj-egy-egyeteme-szakot-az-elso-helyre-pemonline

5 gondolat, hogy mi alapján sorolj egy egyetemet/szakot első helyre

+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Először is fontos leszögezni, hogy nem mindenkinek kell egyetemre mennie. Kell-e egyáltalán egyetem ahhoz, hogy sikeres legyek egy jó szakmában?

Senki se érezze magát attól rosszul, hogy ha nem jelentkezik egyetemre, de a középiskolai osztálytársainak java igen. Vagy ha a legjobb barátaid, osztálytársaid jelentkeznek, és te úgy érzed, nem szeretnél továbbtanulni.

Fontos tehát megjegyezni, hogy ezt a döntést csak is te hozhatod meg az alapján, hogy mit szeretnél az életben elérni, miben érzed majd magad igazán boldognak, sikeresnek.

Már a középiskolai tanulmányok utolsó évében – sőt van, amikor már talán azt megelőzően is – azt sulykolják belénk a tanárok, szülők, hogy: „Tanulj kisfiam/kislányom, mert nem lesz belőled semmi!” –  amely kijelentéssel még egyet is értenék, csak nem feltétlen ebben a kontextusban.

5-gondolat-egyetem-szak-valasztas-pemonline

Fontos a tanulás, de véleményem szerint sokkal fontosabb az, hogy már akár középiskolában, tinédzserkorban felfedezzük a bennünk rejlő kimagasló kompetenciákat. És higgyétek el, ez alapján nem biztos, hogy mindenkinek egyetemre kell mennie, sőt…

De ha úgy érzed, hogy te igenis olyan szakmát szeretnél kitanulni, amely csak felsőoktatási intézményben megszerzett oklevéllel lehetséges, akkor ne habozz, keresd meg a megfelelő egyetemet. De hogy mi alapján tedd ezt?

Íme 5 gondolat, hogy mi alapján sorolj egy egyetemet/szakot első helyre!

 1. Miben vagyok jó?

Elsősorban ülj le a szobádban, vegyél elő egy lapot és kezdd el összeszedni azokat a gondolatokat, amik eszedbe jutnak saját magadról. Írj jó és rossz tulajdonságokat is. Ne félj leírni őket! Szedd csokorba, hogy mik az erősségeid és olykor mik a gyengeségeid!

Például: lusta vagyok; precíz vagyok; szeretek rajzolni; jól főzök; sokszor gyorsabban meglátom azt, amit mások nem vesznek észre azonnal; kevésbé szeretek élő szóban kommunikálni, ámbár írásban még sose volt panasz a fogalmazásomra; szeretek utazni; szeretek fotózni; a matekot sose szerettem; irtózom a vér látványától…

Ha ezt két hasábba rendezed, + és – hasábokba, te magad is megdöbbensz majd, mennyi mindent megtudsz saját magadról.

Ez az első tanács! Ismerd fel a saját erősségeid, gyengeségeid!

 1. Szülők, barátok, tanárok véleménye

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy nem fontos a szüleink, a barátaink vagy a tanáraink véleménye, előbb-utóbb rá fogunk jönni, hogy még mi magunk se ismerhetjük igazán teljesen a saját kompetenciáink. Kérdezzünk rá szüleinknél, hogy ők milyen munkát tudnának elképzelni nekünk a saját kompetenciáink alapján. Figyelem! Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy sok szülő a saját gyermekére vetíti ki vágyait, esetlegesen azokat a vágyakat, amit ő maga nem tudott elérni, teljesíteni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem az a kérdés, hogy ő mit szeretne, minek tanuljak, mi legyen belőlem, hanem a kérdés az, hogy az alapján, amit nevelése során látott belőlem, mit gondol, milyen típusú munka lenne számomra a megfelelő. A barátok sokszor elbaromkodják a kérdést, ezért fontos, hogy tényleg csak olyanokat kérdezzünk meg, akiknek a szavában megbízunk, és akit már hosszú ideje ismerünk. A tanárok talán a legelfogulatlanabbak a kérdésben, hiszen abban a 6-5-4 évben, amíg középiskolai tanulmányaink alatt tanítanak minket, van idejük felmérni személyes kompetenciánkat. Válaszd ki a hozzád legközelebb álló tanárt és beszélgess el vele erről. Hidd el, jólesik majd neki, ha kikéred a véleményét a továbbtanulással kapcsolatban.

 1. Képzeld el a jövődet 10 év múlva!

Folytassuk egy kis képzelgéssel. Ülj le a szobádban, hunyd le a szemed és játssz a képzeleteddel. Az alábbi kérdések mentén haladj:

 • Képzeld el, hogy 10 évvel idősebb vagy!
 • Képzeld el, hogy pont ott vagy 10 év múlva, ahol lenned kell!
 • Látod már magad?
 • Képzeld el, hogy épp azzal foglalkozol, amiben nagyon jó vagy, amihez igazán jól csak te értesz!
 • Képzeld el, hogy azok az emberek vesznek körül, akik igazán fontosak számodra!
 • Képzeld el, hogy úgy élsz, ahogy te szeretnél!
 • Képzeld el, hogy mindez csak azon múlt, hogy milyen döntéseket hoztál az elmúlt tíz évedben.

Mindezek után nyisd ki a szemed és írd le, hogy mit láttál. Írd le, hogy hol képzelted el önmagad! Kikkel milyen jövőt képzeltél el önmagadnak?!

 1. Melyik szak illene hozzám ezek alapján?

Ha mindezek megvannak, akkor kaptál magadról egy hozzávetőleges képet, hogy te miben lennél igazán úttörő. Nincs más dolgod, mint megkeresni, hogy mely szak vagy szakok illenek ezekhez a kompetenciákhoz. Ehhez a szakvalaszto.hu oldalon találhatsz segítséget, ahol akár még egy utolsó személyiségtesztet is kitölthetsz. Persze ilyenkor még mindig előfordulhat, hogy az a szakma, ami hozzád illik, nem található meg egyik felsőoktatási intézményben sem, mert esetleg más oktatási rendszerben szerezhető hozzá képesítés. Ilyenkor ezt kell felkutatnod.

 1. Egyetem kiválasztása

A felsőoktatási intézmény kiválasztása szintén egy komplex kérdés. Vegyük sorra a legfontosabb szempontokat, amihez szintén vegyél elő egy papírlapot.

a, Mely egyetemeken található az általam kiválasztott szak/szakok?

Keresd meg őket a felvi.hu segítségével, és írd fel őket.

b, Vegyünk elő egy térképet, hogy megnézzük, milyen távolságra találhatóak otthonomtól, lakóhelyemtől ezek az intézmények. Hogyan tudok oda eljutni?

magyarorszag-terkep-egyetemek-pemonline

c, Válasszuk ki a hozzánk legközelebb és a tőlünk legtávolabb eső egyetemet, és írjunk ismét egy pro és kontra listát!

 • milyen sokat kellene utaznom?
 • hány hetente tudnék hazajárni?
 • mennyibe kerül a kollégium?
 • mennyibe kerül az albérlet?
 • mennyibe kerül a tömegközlekedés a városban, és mennyi lenne hazáig?
 • milyen az iskola hírneve? milyenek az oktatókkal kapcsolatos visszajelzések?
 • mennyire ad piacképes diplomát? mennyire lenne nehéz vagy könnyű az ott megszerzett oklevéllel elhelyezkedni a későbbiekben?
 • mennyire okozna nehézséget elválni hosszabb távon a szüleimtől/barátaimtól/szerelmemtől?
 • mennyibe kerül az élet az adott egyetem városában?
 • van-e lehetőség diákmunkára a városban?
 • a szüleim tudnak-e támogatni?
 • milyen ösztöndíj lehetőségeket nyújt az egyetem, akár már első évben a gólyáknak?

Ezeknek a kérdéseknek utánajárva már ki fog derülni számodra, hogy a saját anyagi hátteredet is figyelembe véve mely egyetemek jöhetnek számításba nálad.

debreceni-egyetem-melyik-egyetemet-valasszam-felveteli-pemonline
Debreceni Egyetem

Például, ha egy egyetemváros mellett laksz, nem biztos, hogy érdemes egy sokkal messzebbi egyetemet választanod, hisz anyagilag sokkal többre jönnél ki. Ez persze nem zárja ki azt, hogy ha a szüleid vagy akár te magad elő tudod teremteni az egyetemre és a vele járó költségekre a pénzt, akkor miért ne mehetnél egy távolabbi intézménybe vagy akár a fővárosba, ahol több egyetem közül választhatsz, de ne feledd, hogy a költségeid is nagyobbak lehetnek, mint egy vidéki, színvonalban akár ugyanolyan egyetemen.

Ha pedig mindezzel megvagy, látogasd meg az intézmény weboldalát, tájékozódj és vegyél részt a nyílt napjukon, illetve kérdéseiddel akár keresd meg őket a megadott elérhetőségeik egyikén!

Ez az az 5 pont, ami alapján talán könnyebben fog menni a döntés a február 15-ig leadható felsőoktatási felvételi jelentkezésnél.

Ha érdekelnek még hasonló tartalmak, kövessétek a pemonline.hu-t és csatornáinkat!

Képek forrása: 1 ; 2