schnell-bianka-interju-sportszervezes-pecsi-egyetemistak-magazinja

Mi a sportszervezés? – Interjú Schnell Bianka, végzett sportszervező szakos hallgatóval

+1
2
+1
2
+1
2
+1
4
+1
1
+1
1
+1
0

Hamarosan itt van a jelentkezési határidő, de nem tudod hova, merre tovább?

A Pécsi Egyetemisták Magazinjának szerkesztői kötelességüknek érzik, hogy segítségedre legyenek a döntésed meghozásakor. Tudjuk, min mész keresztül, Mi is átküzdöttük magunkat ezeken a lépéseken. Viszont, ha elolvasod a felvételivel kapcsolatos cikkeinket, bízunk benne, hogy megkönnyítik döntésedet. Szóval, lássunk is hozzá!

Sportszervezés BSc

Ezt a képzést azoknak ajánlom, akiknek a sport fontos szerepet játszik az életében, és nem retten meg a szervezői és koordinátori hatásköröktől sem. Korábban ismertettem a képzés rejtelmeit, amelyet itt olvashattok!

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán a hat féléves sportszervezés (régi nevén sport- és rekreációszervezés) szak sport-, egészség-, társadalom- és gazdaságtudományban jártas, de elsődlegesen gazdaságorientált képzésnek tekinthető a sportpiacot tekintve. Részletesebben a képzésről és a felvételi követelményekről itt olvashatok: https://www.felvi.hu

Természetesen a sportszervező képzésnek is vannak úgynevezett „mumustárgyai”, amelyek kicsit több felkészülést igényelnek egy kollokvium előtt. A rettegett anatómia vagy számvitel kurzus sok sportszervezőt kihívás elé állított, de korántsem nevezném egyiket sem teljesíthetetlennek. Az alapképzés befejeztével fennáll a továbbtanulás lehetősége, akár Sportmenedzser, Sportközgazdász, Pénzügy, Humánkineziológia, Marketing, továbbá akár Vezetés és szervezés mesterképzésen. Nagyjából dióhéjban áttekintettük, mik is a lényegesek a szakra való tekintettel, azonban felvetődhet a kérdés, mi is az, hogy sportszervezés.

Mi az a sportszervezés?

Olyan sportszakember tevékenységét foglalja magába, aki menedzseri ismereteit felhasználva szerepet vállal egy sportszövetség, egy sportegyesület, egy sportklub, vagy más szervek működtetésébe. Képes felvenni a versenyt a sportpiacot érintő gazdasági és társadalmi tényezőkkel, amelyhez kommunikációs készségeit használja fel. A szervezet koordinálása mellett edzések, versenyek, rendezvények szervezésével és lebonyolításával foglalkozik. Mindemellett kreativitásához mérten sportmarketing tevékenységet is folytathat, szponzoráció és promóció keretein belül. 

schnell-bianka-interju-sportszervezes-pte

Schnell Bianka 2020 júniusában végzett a PTE-n, sportszervező diplomát szerezve. Mesterszakos tanulmányait szeptemberben a Közgazdaságtudományi Karon folytatta Vezetés és szervezés képzésen. Volt szerencsém felkérni egy interjúra, hogy megossza velünk tapasztalatait az alap- és a mesterképzéssel kapcsolatban, amelyet ezúton is köszönünk neki!

Pályaválasztásodat befolyásolta esetleg sportmúlt?

Schnell Bianka: Először is, köszönöm a felkérést az interjúra! Nos, már ötéves korom óta fontos szerepet játszik az életemben a sport. Versenyszerűen úsztam, mellette táncoltam középiskolás koromig, természetesen azóta se hagytam el a testmozgást. Vagyis, kérdésedre a válaszom: igen, teljes mértékben befolyásolta a sportos múltam a továbbtanulással kapcsolatos döntésemet! Emiatt esett a választásom erre a szakra. 

Miért a pécsi sportszervezőre esett a választásod?

Schnell Bianka: Pécs mellett élek, ugyanakkor a középiskolai éveimet is Pécsett töltöttem. Felmerült az, hogy Budapesten folytatom tanulmányaimat, de nem tudtam itt hagyni a várost. Pécs egy igazi egyetemváros, megvan a kis varázsa, mellette olyan családi hangulatot ad, amit nem lehet csak úgy elengedni. Több karról is szereztem barátokat, Pécsett nem számít, hogy mást tanul az ember. Nem csak a város, hanem az egyetem miatt is, mivel jobbnál jobb programokat szerveznek, rengeteg lehetőséggel kínálkoznak. Nagyon örülök, hogy itt maradtam, elképesztő három évet zártam magam mögött. 

A képzés során mikor érezted azt, hogy jó helyen vagy?

Schnell Bianka: Elgondolkodtató kérdés, talán a második évet mondanám. A legelső féléven túl kell esni, hozzá kell szokni a követelményekhez, számonkérésekhez. Utána indul be igazán tapasztalataim szerint. Minden félévben volt olyan tárgy, ami érdekelt, szerettem, de persze olyanok is, amik nem fogtak meg igazán – szerintem mindenhol így van. Viszont a harmadik szemeszterben jöttek be azok a kurzusok, aminél azt éreztem, jól döntöttem, hogy ezt a szakot választottam. Egyetem mellett több sportrendezvényre jártam és járok is önkénteskedni, amelyeket összevetettem az egyetemen tanultakkal. Akkor tudatosult bennem, hogy nem vagyok rossz helyen. 

Hogyan tekintesz vissza a „mumustárgyakra”, mint az anatómia vagy számvitel?

Schnell Bianka: Mintatanterv alapján az anatómia kurzus teljesítése rögtön az első félév követelménye. Előre féltünk már tőle, mivel mindenhonnan azt lehetett hallani, hogy mennyire nehéz, buktatótárgy és felesleges ezen a szakon. Utólag visszagondolva, ezt nem tagadom. Viszont nem is lehetetlen letenni a vizsgát. Személy szerint engem érdekelt, hogy a szervezetem miképp működik, így sikerült is első szemeszterben letennem a vizsgát. Akik negatívan álltak hozzá, szenvedtek is vele. A számvitelnél is azok közé tartozom, akinek nem volt gondja vele. Igaz, közgazdaságtant szerettem volna tanulni a továbbiakban, így többet is készültem rá.

Azt tanácsolom a jelentkezőknek, ne féljenek előre ezektől a tárgyaktól, mert nem olyan vészesek, mint amekkora hangot adnak nekik. Többet kell készülni ezekre a kurzusokra, az igaz, de át lehet menni a vizsgákon. A legtöbb szakon találkozik az ember ilyenfajta „mumustárgyakkal”.

Mindig is ezen a mesterképzésen terveztél továbbtanulni?

Schnell Bianka: Tudtam, hogy tovább szeretnék tanulni, de azt nem, hogy melyik szakon. Közgazdaságtan irányba gondolkoztam, mivel azoknál a kurzusoknál éreztem azt, hogy „összepárosíthatom” majd a sportszervezővel. A Vezetés és szervezés, illetve a Marketing között rágódtam, végül a Vezetés és szervezés MSc-t jelöltem meg, ahova szerencsésen fel is vettek nappali tagozatra.

Az alapképzésen szerzett tudásodat tudod a jelenlegi tanulmányaid során alkalmazni?

Schnell Bianka: Több tárgy is volt alapszakon, amit a KTK-n hallgattunk, amelyek előnyömmé váltak most mesterszakon. Mesterszakom első félévében azt tapasztaltam, hogy nyitottak a sportra, az onnan hozott példákra, aminek külön örülök. Összegezve, határozottan tudom alkalmazni az alapképzésen tanultakat.

Ki(k)nek ajánlanád sportszervezés szakot a felvételizők közül?

Schnell Bianka: Mindenkinek, aki benne van a sport világában – bármelyik sportágról is legyen szó – és nem szeretnének kiszakadni belőle, annak csak ajánlani tudom! Ezen a szakon több területre is betekintést nyerhetnek: egészség-, közgazdaságtudomány, ezek mellett több sportággal is találkozhatnak gyakorlatban. Mellette, ha érdekli Őket egy esemény szervezése, lebonyolítása, akkor itt a helyük!

Ha további kérdéseitek vannak a felvételivel kapcsolatban, látogassatok el a Pécsi Egyetemisták Magazinjának honlapjára, valamint kövessetek minket Instagramon: @pecsiegyetemista, ahol Konecsny Bence, a TTK Arca hasznos tippekkel láthat el TiTeKet! A szakkal kapcsolatos kérdéseitekkel fordulhattok hozzám is bármelyik közösségi médiás platformon! 

Kiemelt kép: https://www.csongrad.hu/jo-tanulo-jo-sportolo/ 

Belső kép: Pexels