Metaverzum: Elterjedhet a virtuális gyermekvállalás?

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A mesterséges intelligencia az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az idei évben pedig különös figyelmet kapott a metaverzum, ami egy virtuális világ, amit a felhasználók bármilyen platformról képesek elérni. Ebben a világban egy kitalált külsejű avatárral tudnak kapcsolatba lépni a többi jelen lévő személlyel. Viszont, hogy ebben a világban vállaljanak gyermeket, a való életük helyett? 

Biztos sokunkban él a kép, amikor az úgynevezett Tamagotchikkal játszottunk, ahol digitális háziállatunk lehetett és úgy gondoskodhattunk róla, mintha a  valóságban is velünk lenne. Ugyanúgy kellett játszani vele, etetni, itatni, stb. Több mesterséges intelligenciát kutató szakértő azzal sokkolta a világot, hogy hamarosan az emberek képesek lesznek digitális utódokat nevelni. 

Digitális babák? Ez lesz a jövő?

Campbell „AI by Design: A Plan For Living With Artificial Intelligence” című új könyvében azt mondja, hogy körülbelül 50 éven belül „olyan mértékben fog fejlődni a technológia, hogy a metaverzumban élő babák elkülönülnek a való világban élőktől. ” Továbbá jóslatot tett arra, hogy a társadalom fél évszázadon belül elkezdi felkarolni a virtuális gyerekeket (amelyek csak ebben a virtuális világban, metaverzumban léteznek), és ezt a demográfiai csoportot “Tamagotchi-nemzedéknek” fogják hívni. 

A szerző hozzáteszi, hogy ezek a gyereket ugyanolyanok lesznek, mint az igazi gyerekek. Ugyanolyan igényeik lennének, ugyanúgy épülne fel egy-egy napjuk, mint a valóságban, csak egy dologban különbözne mégis az életük, hogy ők online léteznének. A felhasználók játszhatnak velük, etethetik és ölelgethetik őket. Cserébe a gyerekek életkoruktól függően beszéddel válaszolhatnak. 

A mai folyamatos  karrierépítés, a kapcsolatok hiánya, az elmagányosodás érzés mellett sokaknak nem adatik meg egy saját gyermek felnevelésének érzete. Persze van olyan ember  is, aki nem szeretne teljes jogú szülővé válni, akkor egyszerűen “kikapcsolhatja” a gyerekét. Így tehát, bárki számára lehetőség nyílna a gyermekvállalásra. Ha a virtuális gyermeked egy “tinédzser szörnyeteggé” válik, egyszerűen lemondhatod az előfizetésedet, vagy figyelmen kívül hagyhatod a gyereket. 

Campbell szerint a virtuális gyerekeknek minimális költségük és környezetterhelésük lenne. Amikor a technológia készen áll, személyre szabott élményeket kínálhat minden virtuális babát kereső felhasználó számára. A sokunk által közkedvelt Sims játékcsalád, talán hamarosan a hétköznapjaink részévé válhat és úgy élhetünk egy második életet, ahogyan fiatalabban szerettük volna. 

Azonban, hogy ez a jövőkép, amit Campbell felvázolt mit is fog eredményezni a társadalomban, nem lehet tudni. Vajon ezeknek a virtuális gyerekeknek is eljöhet az az  idő, hogy állampolgárságot kapjanak és emberként kezeljék őket és ezzel túllépjenek a virtuális közegen, ahol meg lettek teremtve? 

Kép forrása: Pexels, Főkép: The Guardian

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük