pte-mentorklub-pecsi-egyetemistak

Így működik a Mentorklub a Pécsi Tudományegyetemen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Habár sokan végeztek már, számos karon és különböző szakon még javában tart a vizsgaidőszak. Vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy nyáron könnyebb-e vagy nehezebb tanulni. Valaki kifejezetten élvezi, hogy napozhat és kimehet a szabadba tanulni, míg mások szenvednek ilyenkor a koncentrálással. Ez egy rendkívül kemény és megterhelő időszak, így sokszor érezhetjük azt, hogy segítségre van szükségünk.

Szerencsére a Pécsi Tudományegyetem sosem hagyja cserben a hallgatóit. 2018 novembere óta működik a PTE-n a Mentorhálózat, amelynek célja, hogy a lemorzsolódott illetve segítségre szoruló hallgatóknak segítsen. Emellett tehetséggondozásra  is van lehetőség. A PTE Karrier Iroda és a karok vezetőségei kiemelten fontosnak tartják a hallgatók fejlődését, ezért minden támogatást megadnak a mentoraiknak a sikeres munka érdekében. Évente többször vannak összegyetemi megbeszélések, amely során értékelik a mentorok munkáját és észrevételeiket. Ebben a cikkben a PTE Mentorklubjainak működését mutatom be és egyben szeretnélek benneteket biztatni, hogy mindenképpen kövessetek figyelemmel minket.

Mivel a különböző karokon eltérő a képzés, a mentorklubok működésében is észrevehetünk eltéréseket. Olyan tantárgyak esetében amelyeknél, inkább szóbeli és jó kommunikációs készségre van szükség, a mentorálás inkább  egy szóbeli beszélgetés keretében tanácsadással történik. Azonban például az Általános Orvostudományi Karon, a Gyógyszerésztudományi Karon vagy akár a Természettudományi Karon jellemző a korrepetálás, ami azt jelenti, hogy a mentorok feladatokat oldanak meg a mentoráltakkal. Ezek jellemzően a vizsgákra, illetve a zárthelyi dolgozatokra való felkészülést segítik.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a mentorklubhoz nemcsak akkor lehet fordulni, ha tanulási nehézséggel küzdünk. Ha valaki esetleg gondolkozik azon, hogy tudományos tevékenységet folytatna, akár egy TDK dolgozat formájában, akár a szakkollégiumi pályázatot nyújt be, bátran forduljon  a mentorokhoz, mert segítő kezet kap. Emellett tanulmányi ügyintézéssel kapcsolatos kérdésekben is szívesen segítünk. Fontos kiemelni hogy a mentor-mentorált viszony abszolút egyenrangúságon és mellérendeltségen alapul. Kiemelkedően fontos a kölcsönös bizalom és tisztelet megadása mellett a másik fél képességeinek megfelelő felmérése.

Mindannyian különbözőek vagyunk, igényeink is változhatnak. Valakinek akár egy alkalom is elegendő lehet ahhoz, hogy jobban fel tudjon készülni, míg másoknak sokat segít az, hogyha rendszeresen foglalkoznak velük és tanácsokat adnak nekik.

JUN20_szerda_BE_PTEmentorklub

A tanulásmódszertani tanácsokat érdemes megfogadni, viszont azzalis tisztában kell lenni, hogy attól, hogy valakinek bizonyos praktika bevált, nem biztos, hogy nekünk is az a legmegfelelőbb módszer. Éppen ezért nagyon fontos a kommunikáció mentor és mentorált között, hogy a mentorált őszinte legyen, elmondja hogy mik az erősségei és mi az, ami motiválja. A mentornak pedig az a feladata, hogy ezeket figyelembe vegye és a mentoráltja  erősségeit és a gyengeségeit is fejlessze.

Bár vannak olyanok, akik ódzkodnak a segítségkéréstől, mert úgy érzik, hogy ők ettől buták lennének és emiatt kevesebbet érnek.  Nagyon fontos mindenkiben tudatosítani, hogy ez nem így van. Hiszen mindannyian emberek vagyunk, bármilyen nehézség adódhat az életünkben, ami miatt nem tudunk 100%-ot nyújtani és önállóan megoldani a problémáinkat. Éppen ezért jó egy külső szemlélő, aki objektíven meg tud bennünket ítélni és átlátni a helyzetünket.

Azonban mi mentorok sem vagyunk tökéletesek. A legtöbbünk nem rendelkezik pszichológus végzettséggel, ezért nagyon komoly problémák esetén előfordul, hogy mi se tudunk segíteni. Nem is tehetjük meg, mert nincsen rá képesítésünk. Ezenkívül nekünk is rengeteg feladatunk van, így előfordulhat olyan, hogyha a legutolsó pillanatban keresnek meg bennünket, akkor nem tudunk olyan gyorsan és azonnal segíteni. Ezért kérünk mindenkit, hogy ha valakinek komplexebb kérdése van, forduljon időben hozzák. Ha esetleg dolgozat ellenőrzésével kapcsolatban fordultok mentoraitokhoz, vegyétek figyelembe a határidőket és  legalább egy héttel a leadási idő előtt küldjétek el a munkátokat.

Fontos az is, hogy a mentorok  kizárólag formai szempontból nézik át a beadandókat. Korrepetálások esetén pedig nagyon fontos a mentorált részéről is a megfelelő felkészültség, mert amíg valaki nem akar tenni a változásért, más se tud neki segíteni. Mindezek mellett már egyetemen vagyunk, a mentorálás során nem kérdezzük ki az összes anyagot, hanem a fontos és kérdéses részeket beszéljük át.

Remélem, hogy tudtam nektek segíteni és megismertétek jobban a mentorok tevékenységét. Én biztatok mindenkit évfolyamtól, tanulmányi eredménytől függetlenül, hogy forduljon hozzánk, mentorokhoz, hiszen nincs olyan, hogy rossz kérdés. Ahogy a mondás tartja: Az tanul, aki kérdez.

Kép forrása: pexels.com

2 thoughts on “Így működik a Mentorklub a Pécsi Tudományegyetemen

Comments are closed.