költőpénz

Mennyi költőpénzre van szükségem elsőévesként Pécsett?

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az egyetemi évek számos új, sokatok számára eddig talán még ismeretlen helyzet elé állítanak titeket, melyek közül egy sarkalatos pont a költőpénz kérdése. Mégis mire költ egy egyetemista? Mennyire drága a pécsi élet? Hogyan lehet spórolni? És talán a leginkább kézzelfogható kérdés mind közül: Mennyi költőpénzre van szüksége egy elsőévesnek Pécsett?

Ha benned is felmerültek már ezek a kérdések, bizonytalan vagy, hogy milyen árakra, kiadásokra kell számítanod a Pécsett töltött egyetemi éveid során, akkor a legjobb helyen jársz. Ebben a cikkben ugyanis igyekszem összegyűjteni számodra minden hasznos és lényeges információt, melyek tudatában könnyebben választ találsz majd a kérdéseidre.

költőpénz

Étkezés

Akár magunknak főzünk, akár rendelünk, akár étteremben eszünk, a mindennapok egyik legfontosabb kiadásának mindenképp az étkezés számít. Nagy segítség tud lenni az otthonról hozott elemózsia, a házi koszt, ugyanakkor úgy gondolom, szinte lehetetlen elkerülni, hogy egy-egy ebédre, reggelire, nasira költenünk kelljen. Mindemellett szerintem szükségtelen is ennek az elkerülése, hiszen az önálló vagy baráti főzéseknek, csoportos ebédeknek a hangulata is hozzátartozik az egyetemi éveinkhez. Szerencsére Pécs igazi egyetemvárosként ránk, hallgatókra is gondol, s számos lehetőséget kínál nekünk az étkezésre. Különösen a karok környékén igazán jó áron válogathatunk az éttermek menüinek kínálatából, melyek nemcsak pénztárcabarátok, de finomak, változatosak és egészségesek is. Személy szerint az orvosi, illetve a gyógyszerészkar közelében elhelyezkedő éttermekről tudok részletesebben is beszámolni, de Eszti cikkéből számos más kiváló helyet is megismerhetsz. 

  • Ebéd, főtt ételek

Nem messze a Gyógyszerészkar Rókus utcai épületétől, egy csendes környéken, az Őz utca 5. szám alatt helyezkedik el az Apolló Étterem. Hétfőtől péntekig minden nap 11 órától délután kettőig finomabbnál finomabb menükkel várják vendégeiket, melyet helyben fogyasztva 1.290 Ft-ért, házhoz szállítva pedig 1.590 Ft-ért fogyaszthatunk el. A kínálatuk széles, változatos, az ételeik ízletesek, a kiszolgálás pedig profi. 

költőpénz

Az orvosi és a GYTK között szinte félúton, az Ifjúság útja 4. szám alatt helyezkedik el a Paulus Café. Az étterem önkiszolgáló és A’la carte résszel, valamint kávézóval is rendelkezik. Az önkiszolgáló étteremben a napi ajánlatot 1.590 Ft-ért fogyaszthatjuk el, s emellett számos különböző leves és főétel közül is válogathatunk, szintén hasonló értékben. 

A Rókus sétányon helyezkedik el a medikusok egyik kedvenc helye, a Crazy Chicken, mely minden hétköznap 11 órától este hétig tart nyitva vásárlói előtt. Nevükhöz hűen csirkéből készült ételekkel, salátákkal, köretekkel, mártogatósokkal várják vendégeiket, áraik pedig az előző két helyhez hasonlítva szinte megegyeznek.

Csupán két megállóra Egyetemvárostól, a Kórház téren ismét számos lehetőség kínálkozik számunkra. Itt található például a Kapucíner Étterem, mely hétköznapokon 10-től délután négy óráig tart nyitva. Leveseket már 300 Ft-tól, főételeket pedig kb. 990 Ft-tól megvásárolhatunk. Itt is számos változatos és ízletes étel közül válogathatunk, s glutén, illetve laktózérzékenyek számára is külön kínálattal rendelkeznek. 

Az előbb felsoroltakon kívül természetesen számos étterem található még a városban, ahol finom és egészséges ételekkel várnak bennünket. Azzal azonban számolnunk kell, hogy a belvárosban tapasztalható árak az általam említettekhez képest magasabbak is lehetnek. 

  • Gyorséttermek

Azt gondolom, hogy még a legnagyobb igyekezetünk ellenére is előfordul néha, hogy egyszer-egyszer elcsábulunk egy pizza, hamburger vagy hot dog látványára. Pécs ezekre az alkalmakra is számos lehetőséget kínál nekünk, temérdek pizzázó, gyorsétterem közül válogathatunk. Egy 26 cm-es pizzát már akár 1.400 Ft-ért, egy 45 cm-es pizzát pedig kb. 2.600 Ft-ért elfogyaszthatunk. Azt gondolom, a gyorséttermek áraival a legtöbbünk tisztában van, hiszen ezek országszerte hasonlóak. 

  • Péksütemény, kávé, tea

Számos pékség, kávézó is megtalálható Pécsett, melyeknek köszönhetően a napindító koffeinről vagy egy-egy szünetben megejtett közös nassolásról sem kell lemondanunk. Véleményem szerint a pécsi pékségekben bármely más falusi vagy városi pékség áraihoz hasonlókkal találkozhatunk. A kínálat széles, s akár már néhány száz forintból is megreggelizhetünk. 

költőpénz

  • A multik

Anyagilag talán akkor járhatunk a legjobban, ha a multinacionális nagyvállalatok polcairól válogatunk. A Lidl, Aldi, Penny kínálja talán legkedvezőbb áron a termékeit, s különösen egy-egy jól kifogott akcióval rengeteget spórolhatunk. Ha nem szeretnénk minden nap pékségben reggelizni, kávézni s étteremben ebédelni, az ilyen áruházak számos lehetőséget kínálnak arra az esetre is. Mindemellett pedig a rendelés és az otthoni főzés közé is kiváló átmenettel szolgálnak, hiszen számos félkész vagy könnyen elkészíthető élelmiszer közül válogathatunk polcaikról, melyek kezdő és haladó konyhatündéreknek, idő szűkében lévőknek is kitűnő választás lehetnek. 

Könyvek, nyomtatnivaló, egyéb tanulással kapcsolatos költségek

Talán nem beszélhetek teljesen általánosságban, hiszen a szükséges könyvek, ajánlott irodalmak és egyéb beszereznivalók karonként eltérőek. Azt azonban bizton állíthatom, hogy akár elektronikusan, akár papíralapon szeretsz jobban olvasni, tanulni, az orvosin, illetve a gyógyszerészetin szinte elkerülhetetlen, hogy egy-egy könyvet, jegyzetet, jegyzőkönyvet megvásárolj, vagy kinyomtass. A legtöbb szakirodalom beszerezhető a Szigeti úti főépület aulájában található Medicina könyvesboltban. Természetesen a könyvek ára széles intervallumban mozog, ugyanakkor azt kijelenthetjük, hogy az egyetemre szükséges szakkönyvek ára általában a könyvesboltban tapasztalt árak fölé emelkedik. Néhány ezer forinttól akár néhány tízezer forintig is terjedhet ezen irodalmak ára. Különösen az első hetekben érdemes ezzel a kiadással hatványozottan számolni, hiszen nem tudhatjuk pontosan, hogy mire lesz szükségünk az előadásokhoz, gyakorlatokhoz. 

költőpénz

Amennyiben pedig nyomtatni szeretnénk, kiváló választás lehet a pécsi Szakdoga csapata, ahol kedvező árakkal, számos kedvezménnyel, kedves, segítőkész kiszolgálással s különleges igényeink megvalósításának lehetőségeivel is várnak bennünket. Irodájuk az Ifjúság útja 11. szám alatt helyezkedik el, a nyomtatást személyesen is intézhetjük náluk vagy e-mailben, illetve a jegyzet.hu oldalon keresztül is elküldhetjük nekik. 

Egyetemi rendezvények

Az egyetemi rendezvények belépőjének ára, úgy gondolom, hogy abszolút az egyetemisták pénztárcájához igazodik. Legtöbbször már néhány száz vagy egy-kétezer forintból is egész estés kikapcsolódást vehetünk magunknak.

Szórakozás

Az egyetemi évek nem is lennének igaziak a barátokkal, csoporttársakkal töltött esték, kiruccanások nélkül. Legyen szó akár egy iszogatós, beszélgetős éjszakáról, színházlátogatásról vagy moziról, a zsebpénzünk bizony ritkán ússza meg érintetlenül. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a költőpénzünket jól beosztva szűkölködés nélkül is beleférhet egy-egy bulizós, barátokkal töltött este a hétbe. Természetesen a szórakozás helyétől és típusától függően más-más költségekkel kell számolnunk, azonban általánosságban elmondható, hogy egy mozifilmet akár már 1.250 Ft-ért, egy színházi darabot pedig 1200-3900 Ft közötti összegből is megtekinthetünk. 

költőpénz

Zsolti kollegám pedig összegyűjtötte nektek a pécsi kocsmák, szórakozóhelyek italárait is:

Egy korsó sört 350-550 Ft-ért, egy nagyfröccsöt 300-650 Ft-ért, egy tequilát 500-900 Ft-ért, egy vodkanarancsot pedig kb. 400-950 Ft-ért fogyaszthatunk el. 

költőpénz

Sportolás

Egyetemi tanulmányaink során sem kell lemondanunk a mozgásról, sportolásról, hiszen Pécs számos lehetőséget kínál nekünk ezen a téren is. Az orvosi és gyógyszerész karon kötelező testnevelést is kell teljesítenünk, ennek keretében pedig számos ingyenes sportolási lehetőség közül válogathatunk. Emellett a pandémia miatt a PTE ÁOK TMK csapata az előző szemeszterben ingyenes, online programokat is szervezett a PTE polgárainak. Ezen foglalkozások a Teams felületén kerültek megrendezésre, s bővebben is olvashatsz róluk ide kattintva. A TMK csapata mind online, mind személyes oktatás esetére számos ötlettel készül nekünk a következő félévekre is, ha nem szeretnétek lemaradni róluk, akkor kövessétek figyelemmel a mozgásközpontot a közösségi oldalakon is!

Természetesen mozgásformák szerint eltérő árakon juthatunk hozzá egy-egy edzéshez. Talán az egyik legnépszerűbb választás az egyetemisták körében a fitneszterem, melyek szintén széles választékban várják a hallgatókat. Általánosságban elmondható, hogy egy egy alkalmas bérlethez kb. 1.000-1.500 Ft-ért, egy havi bérlethez pedig 9.000-12.000 Ft-ért juthatunk hozzá.

költőpénz

Háztartás

Akár kollégiumban, akár albérletben élünk, a háztartás költségeivel mindkét esetben számolnunk kell. Véleményem szerint a legjobb választás az, ha a multinacionális nagyvállalatok (Lidl, Aldi, Penny, Pepco) polcain nézelődünk, s így a háztartásra költött pénz minimálisra csökkenthető. 

Lakhatás

Talán a pécsi lakhatás költsége az első, amivel elsőévesként szembesültök, hiszen már a lakáskeresés vagy kollégium kiválasztása során is találkoztok ezekkel. Az albérletek terén a választék rendkívül széles, a kertvárosi árak valamivel alacsonyabbak a belváros vagy az Egyetemváros áraihoz képest, ám a lakás további paraméterei is nagyban befolyásolják a bérleti díjat. Egy szoba bérlése 30.000 Ft-tól akár 90.000 Ft-ig is terjedhet, a rezsiköltség nagyjából 20.000-30.000 Ft között mozog. A kollégiumok díja az albérletekhez képest alacsonyabb, esetükben átlagosan 10.000-20.000 Ft közötti összeggel kell számolnunk. 

Utazás

A helyközi közlekedés ára természetesen távolságtól függően mindenkinek más és más. A helyi járatokra szóló jegyek elővételben megvásárolva 330 Ft-ba kerülnek, egy 10 db-os gyűjtőjegyet 3.300 Ft-ért, egy havi diákbérletet 3.900 Ft-ért vásárolhatunk meg. A taxik átlagban 900 Ft-os alapdíjon, kb. 310 Ft-os kilométerdíjért dolgoznak, így például a Széchenyi tértől Egyetemvárosig akár 1.200-1.500 Ft-ból is eljuthatunk. 

költőpénz

Ha szeretnél segítséget, néhány jótanácsot, ötletet kapni ahhoz, hogy hogyan tudod hatékonyabban kezelni a pénzügyeidet, akkor semmiképp ne hagyd ki Eszti cikkét sem!

Bence videójában pedig néhány hasznos tippet oszt meg veletek, melyek segítségével nektek is könnyebben megy majd a spórolás.

Anna cikke pedig a pénzetek beosztásához nyújthat segítséget.

Természetesen a fent említett adatok csak tájékoztató jellegűek, az egyéni preferenciák, szükségletek, igények tovább befolyásolják a költségeket. Azt tanácsolom nektek, hogy igyekezzetek ti magatok pontosabban kitapasztalni, hogy mennyi költőpénzre van szükségetek, a fentieket pedig viszonyításképpen, közelítő adatként használjátok. Javaslom továbbá azt is, hogy – különösen az első hetekben, amíg megtapasztaljátok az egyetemi életet s belerázódtok abba – legyen nálatok tartalék pénz is, hiszen bármikor közbejöhet egy váratlan helyzet, mikor nagy szükségetek lehet rá.

 

 

Képek forrása:

kiemelt, 1, 4, 8

1 thought on “Mennyi költőpénzre van szükségem elsőévesként Pécsett?

Comments are closed.