Megjött az ősz a színes leveleivel, hűvös időjárással és persze megannyi trendjével. Már sorakoznak a vállfákon a hosszabbnál hosszabb poncsók, az egyetemisták megvették a koliba költözéshez nagyobbnál nagyobb bőröndjüket, bőven beszerezte mindenki a táskákat, és már lehet kapni trendi őszi kiegészítőket, nyakláncokat, fülbevalókat. Viszont ezekkel együtt természetesen megjelentek az őszi gasztronómiai trendek. Most megismerhettek egy levest, egy főételt és két desszertet, amik rendkívül népszerűek, de mégis különlegesek ősszel. Vajon mi a titkuk?
-
Szerecsendiós sárgaborsó krémleves
Ha szeretitek az őszi ízeket, és indiai ízvilágra vágytok, akkor ezt a levest nektek találták ki. A szerecsendió egy indiai fűszernövény, ami rendkívül népszerű, különösen ünnepi sütikhez használják. Azért lehet azonban népszerű még ősszel is, mert az ősz a télre és a karácsonyra való ráhangolódás időszaka, ezt nem példázza jobban más, hogy erős túlzással már október végén látni az üzletek előtt a karácsonyi dekorációkat. Olyan fűszerekkel, mint a szerecsendió, szintén bele lehet az ételbe csempészni egy kis ünnepi hangulatot.
Ez az étel azért is előnyös, mert nemcsak rendkívül izgalmas az ízvilága a szerecsendiónak köszönhetően, hanem egészséges is, ugyanis sárgaborsó is van benne. Habár még mindig mellőzött, és sokan csak a sárgaborsó főzeléket ismerik, az egészséges, fitt életmód terjedésének köszönhetően egyre gyakrabban használt alapanyag. Nagyon sok ásványi anyag található benne, például kálium, valamint olyan vegyület is, ami csökkenti a prosztata- és mellrákot.
A hozzávalók ehhez a remek leveshez a következők (4 adag):
- 25 dkg sárgaborsó
- füstölt szalonna (kihagyható)
- 1 db krumpli
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dkg füstölt sertésbőrke (kihagyható)
- 1 kk. fűszerkömény
- szerecsendió ízlés szerint
- 1,2 liter víz
- 10 dkg rozskenyér
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- A sárgaborsót megmossuk, majd hideg vízben áztatjuk 4 órát.
- A szalonnát feldaraboljuk, kisütjük zsírjával, majd eltávolítjuk a serpenyőből.
- Maradék zsírban megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a sárgaborsót, felöntjük vízzel, fűszerezzük. Az opcionális, sertésből készült alapanyagokat is hozzáadjuk.
- A borsó megpuhulása előtt teszünk bele még felkockázott krumplit és beletörjük a fokhagymát.
- A kenyérszeletet csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, sütőben kisütjük.
Ha van valakinek szabad 50 perce, akkor mindenképp érdemes elkészíteni. A borsó beáztatását akár éjszaka is meg lehet oldani.
-
Sütőtökös dödölle
Zala megyei csajként nem tudok nem elfogult lenni a népszerű, modern ételekhez használt alapanyag, a sütőtök és a hagyományos megyei ételünk, a dödölle kombinációjával szemben.
Íme a hozzávalók (érzésre):
-
- Apróra vágott hagyma
- Bacon
- Libazsír
- Krumpli
- Sütőtök
- Liszt
Díszítés:
- tejföl
- petrezselyem
Elkészítés:
- A krumplit megfőzzük, átnyomjuk burgonyanyomón.
- A krumplit, a sütőtököt és a lisztet 3:2:1 arányban összekeverjük.
- Apróra vágjuk a hagymát és a bacont, majd közepes hőfokon pirítjuk őket, amíg a hagyma ropogós nem lesz, a bacon pedig piros.
- Mindent alaposan összegyúrunk.
- Kanállal galuskákat formázunk.
- Megpirítjuk libazsíron a dödöllét.
- 180 fokos előmelegített sütőben 5 perc alatt készre sütjük, majd petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.
-
Habos körtés kocka
Ez azért egy remek recept, mert a hab és a körte kombinációja teszi különlegessé ezt a desszertet. Valamint itt se feledkezhetünk meg a körte jótékony hatásáról, nem hiába olyan népszerű, ez a gyümölcs rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Azonban vigyázni kell, mert a héját sokáig kell főzni, hogy megpuhuljon.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 18 dkg liszt
- 5 dkg xilit
- 10 dkg vaj
- só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 mk sütőpor
Töltelékhez:
- 4 körte
- 1ek étkezési keményítő
- 6 dl. körtelé
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál xilit
- 1tk őrölt szegfűszeg.
Tetejére:
- habtejszín
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, Folpackba csomagoljuk, 1 órát pihentetjük.
- A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait, meghámozzuk, feldaraboljuk, összeforgatjuk keményítővel. A pihent tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 180 fokon elősütjük 10 percig, az alját megböködjük.
- 1 dl körtelével összekeverjük csomómentesre a pudingot.
- Az elősült tésztára körtét teszünk, rásimítjuk a pudingot. 25 percet sütjük még. Keményre verjük a tejszínhabot, a kihűlt sütemény tetejére tesszük, kockára szeletelve tálaljuk.
+1 desszert: sütőtökös pite
Ha legtöbbször desszertre gondolunk, mai napig édes, krémes süteményre asszociálunk, azonban egyre jobban teret hódítanak a sós desszertek. A sós-édes ellentétpár gasztronómiában amúgy is többször megjelenik, például gyümölcsös szószok hús mellé, akkor miért ne jelenhetne meg desszertben?
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 tojássárgája
- 15 dkg zsír
- 2 ek. tejföl
- 1 csipet só
Töltelék:
- 55 dkg sütőtök
- 15 dkg cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt szegfűszeg
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek. búzadara
- 1 ek. liszt
- 3 db tojás
Kenéshez: tojás
Tetejére: porcukor (opcionális)
Elkészítés:
- A sütőtököt megmossuk, kettévágjuk, kikanalazzuk, feldaraboljuk egyforma darabokra. Tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kisütjük, majd hűlni hagyjuk.
- A lisztet és a sütőport nagyobb tálba szitáljuk a tésztához, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát, tejfölt, tojássárgáját és a sót, majd összegyúrjuk. Minimum fél órára hűtőbe tesszük.
- A tök héjából kikaparjuk a belsejét egy tálba, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat,a búzadarát, a lisztet és a tojásokat, és kész is a töltelék.
- A tésztát átgyúrjuk, 2 felé vágjuk, a nagyobb kerül alulra. Az alsó tésztába betöltjük a tölteléket, rásimítjuk a tésztát, 20 percig sütjük előmelegített sütőben 270 fokon.
Képek: kép1,kép2, kép3,kiemelt kép

PEM