https://pemonline.hu/?p=36302&preview=true

Meghosszabbítják az árstopot 2023 április végéig

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Az árstop azt jelenti, hogy Magyarországon minden élelmiszerüzletben egyes meghatározott termékek árai nem lehetnek magasabbak a 2021. október 15-ei „rendes” (nem akciós, nem kedvezményes stb.) áraknál. Ezek a termékek sok készétel fontos alapanyagai, melyeknek jelen állás szerint az árukat befagyasztják 2023 április havának végéig.

Eddigi történések

Az árstopról szól egy régebbi cikkünk is, ami azonban további hasznos és jelenleg is – főként az előzmények tekintetében – aktuális információkat tartalmaz: ide kattintva lehet elérni.

árstop

Érintett termékek

Az árstopban jelenleg a következő termékek érintettek:

  • kristálycukor

  • búzafinomliszt (BL 55)

  • finomított napraforgó-étolaj

  • házi sertéscomb

  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég

  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

(ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)

  • tyúktojás

  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

            (ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

árstop

Szakmai értékelések

The Guardian brit napilap véleménye szerint:

„ a második világháború után az Egyesült Államok hatósági árakat vezetett be, ugyanis az ország vezető közgazdászai ezt tartották megfelelő eszköznek az infláció megfékezésére. Úgy vélték, a rendkívüli gazdasági káoszban sok szereplő kezdene nyerészkedésbe vagy profitja emelésébe. ”

Ehhez kapcsolódó gazdasági sztori például, hogy a Napóleoni háborúk idejében a francia hadsereg ellátásához szükséges élelmiszerkereslet miatt a gabonák ára megemelkedett, így a gazdák a silányabb minőségű terményt is sikerrel piacra bocsátották. Ez megnyomta a termelést, viszont a háború után az okozott problémát, hogy a „nyakukon maradt” gyatra minőségű gabonával mit csináljanak…

Egy másik megközelítés, amit például a magyar Jegybank elnöke, Matolcsy György képvisel:

„ az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket. […] A szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni. Az árstopokról meg a mindenfajta hasonló, jónak tűnő ötletekről a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. ”

Ebben is lehet némi igazság… Józan ésszel meggondolandó, hogyha bizonyos termékek árait korlátozzák, akkor ez a többi termékek árainak emelkedésében fog meglátszódni, s ezt nevezik inflációnak.

árstop

Mindkét álláspont érthető, neked melyik szimpatikusabb?

Szöveg forrásai: 1, 2, 3

Képek: pexels.com