takacs-szabina-megelni-az-eletet

Megélni az életet vagy túlélni? – Interjú Takács Szabinával, a világutazó lánnyal, aki 10 éve egy bőröndből él és járja a világot

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Gondolkodtál már azon, milyen lenne körbeutazni a világot és felfedezni annyi országot, várost és helyet, amennyit csak tudsz? Elképzelted már, milyen lenne több ország kultúrájába is belecsöppenni, és élni ott egy darabig? Takács Szabina nemcsak elképzelte ezt és álmodozott róla, hanem bele is vágott bátran, és most az álmait éli: elindult és világutazó lett. 10 éve egy bőröndből él és járja a világot fél évente újabb és újabb országba költözve.

Aki nem ismerné Szabinát, szeretném bemutatni pár mondatban. Habár személyesen sajnos még nem nyílt alkalmam találkozni vele, videókon keresztül találtam először szembe magam a mindig mosolygós, szabadszellemű világutazó lánnyal.

Sokan elkönyvelik badarságnak a TikTokot anélkül, hogy ismernék (hozzáteszem, van olyan oldala is), de most bebizonyítom, mennyire nem egy kis ostoba alkalmazás, hisz nagyszerű videókra lehet itt lelni, többek között olyanokra, mint amiket Szabina is készít, bemutatva ezzel az életvitelét és azt, hogy lehet így is élni. Hihetetlenül inspirálónak tartom a világnézetét és mindazt, amit képvisel. Szükség van erre a mai világban, úgy hiszem. Emiatt is szeretném bemutatni néhány kérdésen keresztül, mert szeretném, ha több emberhez is eljutna.


Szabina 18 éves volt, mikor úgy döntött, hogy nem áll be a sorba eleget tenni a társadalmi elvárásoknak, hogy elkezdjen egy egyetemet, mert még ő maga sem tudta pontosan, mit szeretne tanulni. Egyet tudott: világot szeretne látni. Így jött az ötlete, hogy felkerekedik és útnak indul. Sokan gondolják, hogy könnyű annak, akinek ezt finanszírozzák otthonról és mindent a feneke alá pakolnak, azonban senkinek nem az az első gondolata, hogy talán saját magának teremti meg mindezt.

Mert igenis meg lehet! Minden országban munkát vállal és dolgozik, ebből tud ott élni és utazni. Mindenkinek más képez prioritást az életében. Valakinek a legújabb és legtrendibb ruhadarabok és eszközök beszerzése a fontos, míg másnak a világ felfedezése és az élmények, tapasztalatok gyűjtése. Ebbe a halmazba tartozik Szabina is.

Melyik ország volt az első, ahova kimentél és milyen érzések voltak benned?

Takács Szabina: Érettségi után nem tudtam eldönteni, hogy mit szeretnék tanulni, de semmiképpen sem szerettem volna mindenáron megfelelni a társadalom által felállított elvárásoknak és rögtön egyetemre menni csak azért, mert ez a “normális”. Találtam egy hotelmunkát egy görögországi szigeten, bepakoltam a bőröndöm, és pár ezer forinttal, valamint egy repülőjeggyel a zsebemben útnak indultam az ismeretlenbe.
24_HÉTFŐ_PP_Megelni_az_eletet_vagy_tulelni_interju_Takacs_Szabinaval_cikkbe1

Visszatekintve az akkori önmagadra, gondoltad volna, hogy ez egy új, hatalmas dolognak a kezdete?

Takács SzabinaTakács Szabina: Fél évet éltem Görögországban végül, ahol teljesen magával ragadott a szabad életstílus, a tenger, az emberek vidámsága, így eldöntöttem, hogy nem csak sok helyre szeretnék ezek után eljutni a világban, de minél több helyen kipróbálnám, hogy milyen hosszú távon élni. Az elmúlt 10 évben éltem egy folyami hajón, Gran Canárián, Lappföldön, Franciaországban és 9 másik helyen is, valamint bejártam közel 40 országot egy hátizsákkal.

 

 

 

 

 

A szabad világnézet, ami jellemez, a családból ered, vagy volt egy bizonyos fordulópont, ami megváltoztatott?

Takács Szabina: Amikor utazol és megismerkedsz más kultúrákkal, teljesen megváltozik a világnézeted. Sokkal nyitottabb, befogadóbb és bátrabb leszel. Folyamatosan arra vagy kényszerítve, hogy minden egyes nap kilépj a komfortzónádból. Rájössz, hogy az élet folyamatos lehetőségek sorozata, és ha valami nem sikerül, nem kell bánkódni miatta, mert mindig lesz egy B vagy C terv.

A családod meglátogat időnként, vagy a fél éves költözések között ellátogatsz Magyarországra is?

Takács Szabina: Ennek az életformának is vannak negatív oldalai, az egyik ilyen, hogy a családomat ritkán láthatom. Minden évben megpróbálok hazamenni legalább egy hónapra, de arra is volt már többször példa, hogy ők látogattak meg engem valahol a világban.

Ha beszélhetnél a 10 évvel ezelőtti éneddel, mik lennének azok a gondolatok, amiket feltétlenül mondanál neki?

Takács Szabina: Ha beszélhetnék a 10 évvel ezelőtti énemmel, azt tanácsolnám neki, hogy csináljon mindent pontosan ugyanígy. Imádom az életem és annak minden megpróbáltatásokkal teli időszakát is, hiszen ezek formáltak azzá az egészséges világszemléletű, nyitott felnőtté, aki ma vagyok. Azt vettem észre, hogy a fiatalokat állandóan siettetik és feleslegesen stresszelik. Sokan úgy élik az életüket, mint egy óramű. 30 éves korára mindenki diplomát, jól fizető munkát, a legmenőbb autót, saját házat és vállalkozást szeretne, aztán ha valamelyik pontot nem sikerül kipipálni, akkor jön a csalódottság. Pedig az élet ennél sokkal többről szól. A lényeg az kellene, hogy legyen, hogy mindenki azt csinálja, amiben megleli a saját boldogságát. Elvárások nélkül.
24_HÉTFŐ_PP_Megelni_az_eletet_vagy_tulelni_interju_Takacs_Szabinaval_cikkbe2

Van olyan szakma, ami időközben megfogott és szívesen dolgoznál benne?

Takács Szabina: Az elmúlt tíz évben nagyrészt turizmusban dolgoztam. Voltam recepciós, tour guide, de bartenderként és felszolgálóként is kipróbáltam magam. Ezek a munkák teszik lehetővé, hogy akár fél évente egyik országból a másikba költözzek. Egy évben általában 7-8 hónapot dolgozok két különböző országban, a többi utazással telik. Mivel rengeteg új emberrel találkozok, más dolgokban is kipróbálhattam magam. Voltam szabadúszó író több külföldi magazinnál, forgattunk promóciós kisfilmeket turisztikai cégeknek, fél éve pedig egy közös vállalkozás kialakításán dolgozunk az egyik legjobb barátommal.

Hol vagy éppen és hogyan jutottál el oda? Hogyan telnek a hétköznapok?

Takács Szabina: Jelenleg Norvégiában élek, két héttel ezelőtt költöztem ide Tenerife szigetéről. A hétköznapok munkával telnek, a szabadnapokat pedig a természetben töltöm, többnyire kirándulással. Roppant hálás vagyok, hogy egy ilyen országban tölthetem a nyarat, hiszen turistaként nem biztos, hogy megengedhetném magamnak, hogy ilyen hosszú időt itt töltsek. Ilyenkor nyáron nagyon hosszúak a nappalok, éjfélkor még a naplementét csodáljuk a fjordoknál, 2-3 órával később viszont újra felkel a nap. Be kell majd szereznem egy redőnyt a szobámba, mert nehezen megy így az alvás.

Ha úgy döntesz majd, hogy letelepedsz, hol tervezed és körülbelül mikor?

Takács Szabina: Az elmúlt 10 évben soha nem volt fix lakóhelyem, bázisom. Kialakítottam egy teljesen antimaterialista életet, ahol a tárgyak egyáltalán nem számítanak. Egy darab bőröndbe belefér minden holmim, nekem ez a normális. Mélyen belül viszont tudom, hogy egy nap el fog jönni a pillanat, amikor majd úgy érzem, le szeretnék telepedni. Mindenképpen egy olyan helyen képzelem el a jövőmet, ahol kedvesek az emberek, közel az óceán és ahol mindig süt nap. Talán a Kanári-szigeteken, ahol a párommal is találkoztunk 5 évvel ezelőtt. De addig még sok kaland vár rám. Idén télen egy olyan helyre szeretnék eljutni élni, ahol a belvárosból fegyver nélkül nem lehet kimenni a jegesmedvék miatt, és ahol már délután kettőkor az északi fényeket csodálhatom az ablakomból.
24_HÉTFŐ_PP_Megelni_az_eletet_vagy_tulelni_interju_Takacs_Szabinaval_cikkbe3

Úgy gondolom, fontos eljuttatni az emberekhez, hogy az élet többet jelent, mint túlélés. Habár van az emberekben egy kép arról, hogy az élet rendje az, hogy gimnázium után egyetemre kell menni, jó munkát kell szerezni, családot alapítani és reggel 8-tól délután 4-ig dolgozni, szeretném, ha beépülne a köztudatba az, hogy ez nagyon kicsi része az életnek. Nyilván meg kell élni valamiből, és van olyan, akinek kiskora óta az az álma, hogy fodrász lehessen, orvos vagy épp villanyszerelő, de akit a monoton napok megijesztenek, és nem erre vágynak a szívük mélyén, azokat szeretném bátorítani, hogy álljatok ki az álmaitokért és menjetek el értük.

Régebben az utazás drága dolog volt, és csak az előkelők engedhették meg maguknak, azonban ma már nagyon kedvező áron repülőjegyekhez lehet jutni, és különböző nagyszerű lehetőségek tárulnak a kalandvágyó fiatalok elé, megkönnyítve ezzel az ilyesfajta életvitelt. Ha ez az álmotok, vágjatok bele és éljétek az álmotokat!

Akit megfogott Szabina története és élete, ajánlom meglesni a TikTok oldalát, illetve a blogját, mert nagyszerű és inspiráló írásokkal és tartalmakkal találkozhatunk ott is, akárcsak az instagram oldalán.
24_HÉTFŐ_PP_Megelni_az_eletet_vagy_tulelni_interju_Takacs_Szabinaval_cikkbe4

Aki esetleg pályaválasztás előtt áll és bizonytalan vagy nincsen konkrét irány a fejében, nem tudja, merre menne tovább, írtam kifejezetten nekik egy cikket a gimnázium utáni gap year lehetőségeiről és arról, miért is jó kihagyni egy évet vagy többet, hogy megtaláljuk, mit is szeretnék az életben, melyet ide kattintva tudtok elolvasni.

Képek forrása: Takács Szabina (saját képek)

2 thoughts on “Megélni az életet vagy túlélni? – Interjú Takács Szabinával, a világutazó lánnyal, aki 10 éve egy bőröndből él és járja a világot

Comments are closed.